Boris Gâlcă

Vaccinul împotriva COVID-19: De ce este importantă imunizarea în masă

95
(reînnoit 17:43 22.05.2021)
Autoritățile ar putea ridica anumite restricții și introduce unele facilități. Relaxările vor avea loc în contextul imunizării unui număr tot mai mare din populație.

 

Vom avea parte de relaxarea mai multor restricții? Iată în ce condiții

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șeful adjunct al direcției Sănătate a municipiului Chișinău Boris Gîlcă a declarat că autoritățile mizează pe faptul că vor reuși să imunizeze cel puțin 70 la sută din populația țării. În acest sens, Ministerul Sănătății ar putea veni cu unele facilități. 

"Ministerul Sănătății va convoca Comitetul Național de Imunizare unde se va discuta să fie scoase orice restricție pentru vaccinare. Noi, în Chișinău, am fost mai insistenți și am promovat aceste lucruri un pic mai rapid. Am scos restricția care prevedea nemijlocit viza de reședință în oraș, înscrierea sau neînscrierea la un medic de familie. Oricine se poate vaccina, la orice instituție de asistență medicală primară, chiar și din afara Chișinăului. Evident, situația la nivel național necesită o analiză mai temeinică", a declarat Boris Gîlcă.

Potrivit lui, mulți moldoveni sunt încă sceptici în privința administrării vaccinului, din cauza dezinformărilor care apar în societate. Cu toate acestea, efectul pozitiv al imunizării cetățenilor deja este vizibil, arată ultimele statistici.

"Este o noutate bună, datorită unor locuitori din Capitală care au manifestat responsabiltiate și solidaritate asistăm la o descreștere evidentă și esențială a cazurilor noi. Acest lucru ne-ar permite să trecem în timpul apropiat la Cod Portocaliu de COVID-19", a precizat specialistul.

Șeful adjunct al direcției Sănătate a municipiului Chișinău susține că în țară vor mai ajunge vaccinuri, iar acum este important ca autoritățile să le gestioneze corect. Cetățenii trebuie să știe că toate vaccinurile sunt eficiente și să se imunizeze cu vaccinurile disponibile pe piață.

Cum ne pregătim organismul de vaccinare?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", medicul Inga Pasecinic a precizat că nu există o metodă specială de pregătire pentru vaccin, întrucât acesta nu dăunează organismului și nu e nevoie de o pregătire suplimentară.

Inga Pasicinic
© Sputnik / Mihai Caraus
Inga Pasicinic

"Modul sănătos de viață, o alimentație echilibrată, plimbări în aer liber, evitarea stresului – toate aceste reguli sunt valabile și înainte de administrarea vaccinului. Medicul de familie cunoaște care este starea de sănătate a persoanei și, respectiv, înainte de vaccinare, persoana va fi controlată de medicul de familie, iar, ulterior, în caz de reacții adverse poate contacta specialistul", a precizat Inga Pasecinic.

Cât privește categoriile de persoane care nu sunt eligibile pentru vaccinare, dintre acestea fac parte: femeile însărcinate, copiii cu vârsta mai mică de 16 ani și mamele care alăptează.

"Vaccinul nu este contraindicat acestor persoane, însă deocamdată ele nu au fost incluse în studii clinice, motiv pentru care medicii recomandă, din lipsă de informație, această categorie să se abțină de la vaccinare", a menționat specialistul.

Precizăm că, recent, autoritățile din sănătate au anunțat lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare, astfel absolut orice persoană poate să se imunizeze împotriva noului coronavirus. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
COVID-19, vaccin
Tematic
În Rusia va fi folosit încă un vaccin, al patrulea, împotriva coronavirusului
Iurie Ușurelu

Cum pot scăpa agricultorii de pagubele provocate de intemperii - Soluția expertului

53
(reînnoit 22:28 23.06.2021)
Expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a vorbit despre conceptul de asigurare în agricultură. El consideră că în perioada electorală politicienii vin cu diverse propuneri și ajutor pentru agricultori, însă în realitate acestea rămân doar la nivel de promisiuni.
Expert, despre situația din agricultură: Ce trebuie să îmbunătățim

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a declarat că companiile de asigurări și-au demonstrat capacitatea și dorința de a ajuta agricultorii, însă din cauza instabilității politice fermierii sunt puși adesea la grea încercare, fiind nevoiți să se descurce singuri.

"Orice business este un cadru economic. Dacă revedem cardinal viziunea asupra dezvoltării agriculturii cu oameni profesioniști, școliți, cu viziuni clare, cu piață de desfacere ghidată din partea autorităților, atunci lucrurile se vor schimba esențial în acest sector. Agricultura este un business, dar pentru a avea efect, trebuie să fie foarte bine dirijat. Subvențiile trebuie privite ca o investiție, și nu o acoperire a incapacității de producere", a precizat Iurie Ușurelu.

În 2020, când a fost un an secetos și destul de complicat pentru agricultorii moldoveni, expertul a declarat în studioul Sputnik Moldova că statul ar trebui să regândească  actualul mecanism de asigurări în agricultură, unde doar 4% dintre fermieri își asigură recolta, iar crearea unui fond mutual de asigurări în agricultură ar permite rezolvarea multor probleme atât pentru marile companii agricole, cât și pentru gospodăriile casnice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
subvenții în agricultură, agricultură asigurări, agricultură
Tematic
Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură


Загрузка...
Emil Ceban

Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

54
(reînnoit 21:23 23.06.2021)
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este pregătită de admiterea 2021. Prestigioasa instituție se pregătește să primească la studii în acest an peste 900 de studenți.
Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău este una dintre cele mai prestigioase instituții din țară, fiind unica instituție de învățământ superior care pregătește medici și farmaciști pentru sistemul național de sănătate. În cei 76 de ani de activitate, universitatea a pregătit zeci de mii de specialiști, care au fost instruiți de profesioniști adevărați - academicieni, doctori habilitați și doctori în științe.

Oferta educațională a Universității pentru anul universitar 2021-2022 cuprinde mai multe programe: medicină (șase ani), stomatologie (cinci ani), farmacie (cinci ani), optometrie (patru ani), asistență medicală generală (patru ani), sănătate publică (patru ani) și tehnologie radiologică (patru ani).

"În acest an ne propunem să primim la studii 440 de studenți din Moldova și 560 de studenți internaționali. Niciodată nu am dus lipsă de studenți. Avem tineri din 33 de țări ale lumii precum Turcia, Bulgaria, România sau Rusia. Cei mai mulți studenți internaționali sunt din Israel, India și SUA", a precizat pentru Sputnik Moldova rectorul USMF Emil Ceban.

Universitate de Medicină are săli dotate, laboratoare, cămine, cantine, complexe sportive și zone de recreere. Procesul de instruire se desfășoară în română, rusă, franceză și engleză. Candidații pot fi admiși atât la buget, cât și la contract.

Amintim că USMF a fost inclusă în clasamentul Universității Internaționale din Moscova The Three University Missions, ediția 2020, fiind unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova prezentă în acest rating. Totodată, instituția s-a plasat pe poziția a 5-a în Clasamentul Internațional IAAR Eurasian University Ranking (IAAR EUR) pentru anul 2020.

În acest an, 990 de studenți au absolvit USMF.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
admitere, Universitatea de Medicină
Tematic
A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează


Загрузка...
Florida

Tragedie în SUA: Un bloc de 11 etaje de lângă Miami Beach s-a prăbușit - FOTO