Анжела Кутасевич

Activitatea taberelor de vară în 2021: Ce trebuie știe părinții

293
Taberele de vară pentru copii vor activa în municipiul Chișinău, doar că acestea vor fi cu sejur de zi. Iată ce trebuie să cunoască părinții care doresc să-și înscrie odraslele la activitățile organizate în cadrul programelor de divertisment și cele educaționale.
Activitatea taberelor de vară în 2021: Ce trebuie să cunoască părinții

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a precizat că, în vara anului 2021, elevii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani vor putea merge la taberele de odihnă din Chișinău.

"Ministerul Sănătății și Educației a permis organizarea taberelor cu sejur de zi în instituții educaționale, cu o durată de 7-8 ore. În acest sens, 12 instituții și-au prezentat acordul pentru a desfășura toate activitățile. Vom avea tabere cu profil sportiv, vocaționale, de artă, tabere tematice și altele. În funcție de profil, unele tabere vor avea un program restrâns de patru ore", a precizat viceprimarul municipiului Chișinău.

Totodată, Angela Cutasevici a menționat că taberele de vară cu sejur de zi vor activa ținând cont și de evoluția pandemiei de COVID-19, pentru a evita apariția focarelor de infecție.

"Vor fi stabilite reguli de minimalizare a riscurilor: filtrul matinal, supravegherea permanentă a copiilor, discuții cu părinții. Grupele vor fi cu un număr de până la 15 copii și nu se vor intersecta în activități comune cu altele. Regulile de purtare a măștii de protecție în spațiile comune vor rămâne în vigoare, atât pentru copii, cât și pentru profesori", a subliniat interlocutoarea.

Viceprimarul a precizat că în cazul frecventării taberelor de vară nu se va solicita testul la COVID, însă certificatul medical care confirmă că elevul poate frecventa activitățile în grup va fi obligatoriu.

Amintim că vara trecută copiii nu au putut merge la taberele de vară din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul situației epidemice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

293
Tagurile:
părinţi, copii, vacanță, vara, tabară
Tematic
Moldovenii vor avea o minivacanță în august: Când vor avea de recuperat o zi
Victor Parlicov

Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

48
Expertul în energetică, Victor Parlicov consideră că autoritățile ar putea aplica mai multe instrumente pentru a interveni pe piața produselor petroliere, inclusiv crearea unui operator de stat. Detalii în materialul ce urmează
Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

Expertul pe probleme energetice Victor Parlicov spune că disensiunile între stat și operatorii de pe piața produselor petroliere au ajuns în punctul culminant. După adoptarea noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, petroliștii au amenințat Regulatorul că în situația în care ei nu-și vor atinge profiturile ar putea recurge la crearea unui deficit pe piața petrolieră din Moldova.

Victor Parlicov consideră că statul ar putea interveni mai energic pe această piață cu instrumentele necesare, iar pentru aceasta este nevoie de intervenția Parlamentului.

„Faptul că petroliștii își permit să se comporte așa și nimeni nu reacționează la asta, înseamnă că ei consideră că instituțiile sunt slabe și aici vorbim de Consiliul Concurenței. Dacă prețurile pe piața internațională vor crește ele vor urca și la noi, ne vom revolta, doar că în perioada dată marjele de profit vor fi cele mai mici. Când prețurile vor scădea pe piața internațională, atunci vom trebui să fim vigilenți pentru că profiturile petroliștilor cresc vertiginos anume în acea perioadă”, a menționat Parlicov.

Expertul mai spune că Moldova dispune de o directivă europeană netranspusă în legislație, cea cu privire la securitatea stocuriloir. Ea obligă operatorii de pe piață să dețină stocuri de produse petroliere de 61 de zile, doar că petroliștii din Moldova nu se încadrează în aseste cerințe și sunt în stare să asigure stocuri doar timp de 15 zile, ceea ce contravine unor standarte internaționale.

„Unul din argumentele pe care le invocă operatorii este că dacă marja de profit va fi joasă și ei vor înregistra pierderi, ar putea fi sistate importurile. Va apărea deficit pe piața produselor petroliere, iar dacă asta s-ar întâmpla, noi am putea rămâne fără produse petroliere în stoc. Directiva europeană presupune existența unor stocuri de 61 de zile minimum, iar astăzi eu nu cred că operatorii au stocuri mai mari de 15 zile. Desigur asta îi obligă pe petroliști la costuri adiționale, dar dacă ei sabotează piața intervin aceste rezerve suficiente pentru a remedia situația”,a subliniat Parlicov.

O altă soluție în opinia expertului ar fi apariția unui operator de stat ca instrument de intervenție pe piață.

„La ora actuală, operatorii ridică prețurile unilateral și vând produse la prețuri exagerate. Dacă ar  apărea un operator de stat ca instrument de intervenție pe piață creezi un mediu concurențial sănătos, iar toate aceste mecanisme demult trebuiau să fie adoptate de Parlament”, a spus Parlicov.

Expertul crede că Moldova are nevoie de implementarea unei legi cu privire la prețurile de transfer în domeniul carburanților.

„Această lege ar demotiva eperatorii vertical integrați să-și transfere profitul de pe un lanț pe altul, iar asta ar însemna că produsul petrolier adus în vamă ar trebui să aibă un preț corect și nu unul exagerat”, a concluzionat Victor Parlicov.

Amintim că ANRE a aprobat recent noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la carburanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Profit, Produse petroliere, ANRE
Tematic
Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți
Vom rămâne fără benzină - șantajul la care vor recurge petroliștii


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate