Ina Vutcariov

De ce este important facem testul HIV?

98
(reînnoit 21:16 21.05.2021)
De ce trebuie să facem periodic testul HIV, chiar dacă nu facem parte din grupul de risc? Iată câteva argumente importante prezentate  de către un psiholog.
De ce este important să facem testul HIV?

Cel puțin 5000 de moldoveni nu știu că sunt infectați cu HIV, potrivit estimărilor medicilor. Asta înseamnă că în decurs de cel mult 10 ani vor ajunge în stadiul SIDA, iar riscul de deces este extrem de mare. Mai mult, în această perioadă vor transmite infecția HIV altor persoane, contribuind în acest mod la creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri și decese de HIV/SIDA.

Deși mulți consideră că nu fac parte din grupul de risc și nu este necesar să efectueze o analiză de rutină în acest sens, specialiștii susțin că anume populația generală, care nici măcar nu bănuiește că suferă de această infecție, ajung la medic într-o stare extrem de gravă, iar mulți nu mai pot fi salvați.

"La nivel de cultură generală, nu avem tendința de a ne examina la timp. Populația generală nu prea apelează la medici dacă nu există o cauză stringentă, respectiv să faci test la HIV nu este la modă. Nu există zero risc pentru nimeni, odată ce avem relații sexuale neprotejate chiar și cu același partener. Nu știm istoria lui anterioară și nici acesta nu poate intui dacă are sau nu HIV fără a face un test", a precizat psihologul Ina Vutcariov.

Un alt argument pe care l-a prezentat specialistul în acest context este că fiecare persoană trebuie să dea dovadă de responsabilitate și maturitate. Propria sănătate și a celor cu care interacționăm este o prioritate într-o societate cu principii și valori.

Testul HIV poate fi efectuat în cadrul instituției medicale primare sau organizațiilor neguvernamentale care acordă asistență persoanelor HIV. Și asta trebuie să o facă orice persoană care a avut cel puțin un contact sexual neprotejat, care are un partener de viață sau sexual care a întreținut relații sexuale neprotejate, sau care activează în condiții unde există riscul infectării cu HIV.

Persoana testată HIV pozitiv începe tratamentul antiretroviral. Acesta înseamnă administrarea zilnică a unei pastile, pentru tot restul vieții. Terapia nu are efecte adverse, ca urmare pacientul poate avea o viață normală.

"Pacienții cu HIV pot avea o viață normală și să trăiască mulți ani. Aceasta nu este o sentință. Este important să înceapă tratamentul la timp", a subliniat Ina Vutcariov.

În prezent, aproximativ 10 mii de moldoveni trăiesc cu HIV. Numărul persoanelor infectate însă ar fi de cel puțin 15.000, potrivit estimărilor specialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
test, HIV/SIDA, HIV
Alexei Ceban

Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?

90
(reînnoit 20:00 21.06.2021)
Cetățenii nu ar trebui să se relaxeze în contextul în care în ultima vreme a scăzut numărul de cazuri de infectare cu COVID-19. Tulpina indiană a început să facă ravagii în alte state, iar Republica Moldova nu va fi o excepție în acest sens.
Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Alexei Ceban a precizat că riscul declanșării în Republica Moldova a unui val de infectări cu tulpina indiană a virusului SARS-CoV-2 este eminent și poate chiar inevitabil.

"Putem prognoza că riscul de import a acestei tulpini este unul foarte mare. În țările apropiate sunt confirmate deja cazuri de infectări cu tulpina indiană, iar din practică s-a constatat că în decurs de câteva luni noile mutații ajung și la noi. În contextul relaxării mai multor restricții, acest proces s-ar putea declanșa chiar și în câteva săptămâni", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexei Ceban.

Potrivit lui, cea mai eficientă soluție de a evita un nou boom de infectări este vaccinarea în masă a populației, întrucât purtarea măștii, folosirea dezinfectantului și păstrarea distanței sociale sunt măsuri de protecție pe un termen scurt.

"În cazul în care vom tergiversa procesul, riscăm să ajungem în lista țărilor care înregistrează noi cazuri de COVID și anume tulpina indiană. Dacă nu ne vaccinăm riscăm să avem un număr alarmant, precum în decembrie, februarie și martie, care a fost cea mai dificilă perioadă pentru sistemul medical", a menționat specialistul.

În acest context, Alexei Ceban a îndemnat populația să se vaccineze împotriva COVID-19 și să conștientizeze că virusul nu a dispărut și poate face noi victime.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
epidemiologi, tulpină, COVID-19
Tematic
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta


Загрузка...
Georgiana Arsene

Ce a câștigat Rusia după întrevederea Biden-Putin

112
(reînnoit 18:39 21.06.2021)
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, jurnalista Georgiana Arsene a vorbit despre întrevederea istorică dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva.
Ce a câștigat Rusia după întrevederea Biden-Putin?

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", jurnalista Georgiana Arsene a menționat că la Geneva s-au făcut primii pași spre soluționarea crizei diplomatice, după ce Vladimir Putin și Joe Biden au ajuns la un acord cu privire la întoarcerea reciprocă a ambasadorilor la misiunile diplomatice. Este vorba despre Anatoli Antonov și John Sullivan.

De asemenea, potrivit lui Vladimir Putin, în timpul Summit-ului, părțile și-au exprimat dorința de a-și apropia pozițiile, iar dialogul a fost unul constructiv.

"În ceea ce privește siguranța cibernetică, și aici putem spune, parafrazându-l pe directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale, Andrei Kortunov, dacă ambele țări vor crea un grup de lucru privind siguranța cibernetică, asta ar fi o realizare pentru Moscova. Fiindcă, precizează Kortunov, acesta este un lucru pentru care Rusia luptă încă de la prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Donald Trump, de la Hamburg, din anul 2017", a declarat jurnalista.

Un alt punct extrem de important pus pe tapet la Geneva a fost cel referitor la impunerea de către SUA a sancțiunilor economice împotriva Rusiei, a subliniat interlocutoarea. Președintele rus a subliniat că, din această situație, atât Rusia, cât și SUA au avut de pierdut. De asemenea, în privința Ucrainei, cei doi președinți au fost de acord că trebuie respectate acordurile de la Minsk.

Cel mai important lucru care s-a întâmplat este faptul că dialogul liderilor totuși a avut loc. Astfel, președinții au avut ocazia să își transmită reciproc că pozițiile lor de bază sunt justificate și nimeni nu le va refuza, că există domenii în care se poate lucra.

"Spre exemplu, un rezultat bun al acestui summit a fost acordul privind întoarcerea ambasadorilor la misiunile lor diplomatice. Acest lucru reprezintă un semn al revenirii la viața diplomatică normală și a dialogului normal. De asemenea, pe lângă problemele diplomatice, participanții la discuție au identificat alte câteva domenii în care sunt necesare negocieri și dialog de experți. Vorbim desigur despre stabilitatea strategică și securitatea cibernetică", a conchis Georgiana Arsene.

Amintim că întâlnirea între președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden a avut loc la Geneva, în data de 16 iunie curent.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
Rusia, Vladimir Putin, Joe Biden
Tematic
Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden


Загрузка...
курс валют

Curs valutar pentru 22 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul