Boris Gâlcă

Am putea avea parte de relaxarea mai multor restricții: Iată în ce condiții

104
Cetățenii moldoveni sunt îndemnați să se vaccineze împotriva COVID-19. Autoritățile ar putea ridica anumite restricții și introduce unele facilități pentru a-i motiva în acest sens.
Vom avea parte de relaxarea mai multor restricții? Iată în ce condiții

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șeful adjunct al direcției Sănătate a municipiului Chișinău Boris Gîlcă a declarat că autoritățile mizează pe faptul că vor reuși să imunizeze cel puțin 70 la sută din populația țării. În acest context, Ministerul Sănătății ar putea veni cu unele facilități. 

"Ministerul Sănătății va convoca Comitetul Național de Imunizare unde se va discuta să fie scoase orice restricție pentru vaccinare. Noi, în Chișinău, am fost mai insistenți și am promovat aceste lucruri un pic mai rapid. Am scos restricția care prevedea nemijlocit viza de reședință în oraș, înscrierea sau neînscrierea la un medic de familie. Oricine se poate vaccina, la orice instituție de asistență medicală primară, chiar și din afara Chișinăului. Evident, situația la nivel național necesită o analiză mai temeinică", a subliniat Boris Gîlcă.

Potrivit lui, mulți moldoveni sunt încă sceptici în privința administrării vaccinului, din cauza dezinformărilor care apar în societate. Cu toate acestea, efectul pozitiv al imunizării cetățenilor deja este vizibil, arată ultimele statistici.

"În primul rând, nu avem infectări în rândul personalului medical. Cazurile comunitare au scăzut dramatic și nu vedem presiunile care au fost pe sistemul medical", a precizat interlocutorul.

Șeful adjunct al direcției Sănătate a municipiului Chișinău susține că în țară vor mai ajunge vaccinuri, iar acum este important ca autoritățile să le gestioneze corect. Cetățenii trebuie să știe că toate vaccinurile sunt eficiente și să se imunizeze cu vaccinurile disponibile pe piață.

"Nu există diferențe între vaccinuri, efectele secundare sunt la toate vaccinurile și este un lucru normal să apară reacții adverse. Avem un beneficiu că ne-au susținut multe țări prin donații de vaccin, pe lângă cele procurate. Mă refer la cele venite din România, Federația Rusă, China și Arabia Saudită. Autoritățile urmează să mai procure alte doze de vaccinuri" a conchis Gîlcă.

Precizăm că, recent, autoritățile din sănătate au anunțat lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare, astfel absolut orice persoană poate să se imunizeze împotriva noului coronavirus. 

Autoritățile din Sănătate au precizat că se vor deschide mai multe centre de vaccinare și se vor organiza maratoane, astfel ca vaccinul să devină disponibil pentru fiecare doritor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

104
Tagurile:
vaccin, restricții
Tematic
În Rusia va fi folosit încă un vaccin, al patrulea, împotriva coronavirusului
Микрофон в студии радио Sputnik

Ce trebuie facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

10
(reînnoit 12:27 21.06.2021)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh. Care este semnificația acestei sărbători și ce rugăciuni trebuie să rostească creștinii în această zi am aflat de la parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău Pavel Borșevschi.
Ce trebuie să facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Duhul Sfânt este viața bisericii noastre și nu există nici o apă sfințită sau icoane făcătoare de minuni fără aceasta", a explicat protoiereului mitrofor Pavel Borșevschi.

Părintele a remarcat că în această zi creștinii trebuie să petreacă ziua în rugăciuni și să ceară "înțelepciune, înțelegere, dragoste, bucurie, pace, bunătate, credință și blândețe - toate acestea fiind roadele Duhului Sfânt".

Potrivit tradiției, în această zi creștinii ortodocși merg la biserică, împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei sau nuc și rostesc rugăciunea către Duhul Sfânt: "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
sărbătoare, părinte, Duhul Sfânt
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie


Загрузка...
Constantin Cojocaru

Ce spune un apicultor despre mierea de albine din Moldova

228
(reînnoit 16:18 20.06.2021)
Care sunt beneficiile diverselor sortimente de miere pentru organism și ce tip de miere recomandă specialiștii pentru a trata afecțiunile de care suferiți? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
Mierea de albine: Beneficii uimitoare asupra sănătății

Pe lângă faptul că este gustoasă, mierea de albine este extrem de benefică pentru organism, afirmă apicultorul și organizatorul târgurilor apicole Constantin Cojocaru. Mierea are un conținut bogat de vitamine, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu. Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural, care ajută foarte mult în tratamentul afecțiunilor respiratorii, celor hepatice sau cardiace.

Apicultorul Constantin Cojocaru spune că în caz de răceală cea mai bună miere pe care o puteți consuma este mierea de tei sau cea din flori de levănțică. Mierea de tei calmează accesele de tuse și vă ajută să adormiți fără probleme. Mierea de lavandă este bună în probleme pulmonare, are efect tonic și diuretic. Aceasta alină simptomele reumatice și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mai mult, apicultorul afirmă că și persoanele care au glicemia mărită pot consuma miere în caz de răceală, însă în cantități moderate.

"Mierea de salcâm poate fi consumată de către diabetici. Desigur nu în cantități mari. Aceasta nu are miros puternic și nu se cristalizează atât de repede", a sublniat Constantin Cojocaru.

Apicultorul a precizat că și mierea de hrișcă protejează organismul și previne problemele cardiovasculare. Aceasta combate în același timp pierderile de memorie de scurtă durată și ajută la îmbunătățirea vederii. În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Amintim că la începutul lunii iunie, în centrul Capitalei a fost organizat un târg cu produse apicole oferite de producătorii moldoveni. Aceștia își propun să organizeze cât mai frecvent evenimente asemănătoare pentru a-și vinde marfa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

228
Tagurile:
Apicultori, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini


Загрузка...