Roman Chircă

Cât vor mai crește prețurile la carburanți: Ce spun experții

1376
(reînnoit 11:56 20.05.2021)
În țara noastră prețurile la produsele petroliere continuă să crească considerabil. De la începutul anului 2021, mai multe benzinării au afișat prețuri majorate la carburanți, scumpirile având loc o dată sau chiar de câteva ori pe lună.
Noi scumpiri la carburanți? Prognozele experților

Stațiile de alimentare din țară afișează prețuri tot mai mari la carburanți. Care este motivul și ne putem oare aștepta în următoarea perioadă la alte scumpiri sau prețurile la produsele petroliere se vor stabiliza?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, a precizat că pe piața internațională există un fenomen care duce la majorările prețurilor la carburanți - procesul global de inflație care s-a produs în urma instabilității  principalelor valute convertibile.

În Republica Moldova situația este diferită și ține în primul rând de instabilitatea guvernamentală, susține expertul. În perioada următoare există premise că prețurile la carburanți vor crește din nou, însă odată cu implementarea de către ANRE a noii metodologii de plafonare a prețurilor, tendințele de pe piața petrolieră ar putea să se stabilizeze  

"Dacă după 1 ianuarie existau premise pentru scumpiri, precum majorarea accizului cu 40 de bani pentru un litru de benzină, scăderea bruscă a numărului de pasageri și mărfuri transportate, atunci pentru următoarele valuri de scumpiri nu există justificari decât majorarea marjei de profit", a precizat Roman Chircă.

Expertul susține că incertitudinea politică și faptul că ANRE nu va recurge la implementarea imediată a mecanismului de plafonare a prețurilor sunt principalele argumente care vor sta la baza posibilelor majorări. Regulatorul organizează săptămâna aceasta consultări publice preliminare  ce țin de elaborarea noii Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

"Teoretic, nu exclud existența unei tentative de majorare, dar aceste creșteri semnificative ar putea să fie ultimele pentru că importatorii vor să se asigure, inclusiv cu stocuri, înainte ca ANRE să treacă la plafonarea prețurilor. Deja am ajuns la prețul de aproape un euro pentru benzia premium. În UE acesta variază de la sub un euro la un euro și 25 sau 30 de cenți. Deci, practic ajungem la prețurile europene, doar că acolo mărimea accizului este mult mai mare față de cel din țara noastră, fiind de peste 60 procente", a remarcat Chircă.

De menționat că noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial în data de 14 mai. Astfel, ANRE va reveni la formula de până la 2018, când la fiecare două săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți. În decurs de o lună, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va elabora și va aproba Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la carburanți.

Precizăm că în timp ce pe piețele mondiale costul unui baril de petrol scade în mod constant, în țara noastră prețurile la produsele petroliere au crescut considerabil.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1376
Tagurile:
ANRE, prețuri carburanți, carburanți
Tematic
Noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare - iată ce se schimbă
Constantin Cojocaru

Ce spune un apicultor despre mierea de albine din Moldova

132
(reînnoit 16:18 20.06.2021)
Care sunt beneficiile diverselor sortimente de miere pentru organism și ce tip de miere recomandă specialiștii pentru a trata afecțiunile de care suferiți? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
Mierea de albine: Beneficii uimitoare asupra sănătății

Pe lângă faptul că este gustoasă, mierea de albine este extrem de benefică pentru organism, afirmă apicultorul și organizatorul târgurilor apicole Constantin Cojocaru. Mierea are un conținut bogat de vitamine, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu. Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural, care ajută foarte mult în tratamentul afecțiunilor respiratorii, celor hepatice sau cardiace.

Apicultorul Constantin Cojocaru spune că în caz de răceală cea mai bună miere pe care o puteți consuma este mierea de tei sau cea din flori de levănțică. Mierea de tei calmează accesele de tuse și vă ajută să adormiți fără probleme. Mierea de lavandă este bună în probleme pulmonare, are efect tonic și diuretic. Aceasta alină simptomele reumatice și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mai mult, apicultorul afirmă că și persoanele care au glicemia mărită pot consuma miere în caz de răceală, însă în cantități moderate.

"Mierea de salcâm poate fi consumată de către diabetici. Desigur nu în cantități mari. Aceasta nu are miros puternic și nu se cristalizează atât de repede", a sublniat Constantin Cojocaru.

Apicultorul a precizat că și mierea de hrișcă protejează organismul și previne problemele cardiovasculare. Aceasta combate în același timp pierderile de memorie de scurtă durată și ajută la îmbunătățirea vederii. În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Amintim că la începutul lunii iunie, în centrul Capitalei a fost organizat un târg cu produse apicole oferite de producătorii moldoveni. Aceștia își propun să organizeze cât mai frecvent evenimente asemănătoare pentru a-și vinde marfa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
Apicultori, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini


Загрузка...
Ala Andon

Uimitor: Ce pot dezvălui cifrele despre tine

107
(reînnoit 15:40 20.06.2021)
Determinarea caracteristicilor definitorii ale unei persoane în funcție de ziua, luna și anul nașterii reprezintă o practică în numerologie. Chiar și destinul omului sau potențialul financiar poate fi calculat în concordanță cu aceste date.
Numerologie: Ce spune despre tine luna în care te-ai născut

În cadrul emisiunilor realizate în studioul Sputnik Moldova, numerologul și psihologul Ala Andon a explicat că fiecare persoană, făcând un calcul simplu, poate afla lucruri uimitoare despre personalitatea lui.

Ala Andon susține că luna în care te-ai născut determină multe alegeri în viață, de la carieră, până la atitudinea și comportamentul în legătură cu anumite lucruri. De exemplu, oamenii născuți în luna ianuarie sunt, în general, persoane mai independente, născute să devină lideri.

"Numărul care-i caracterizează este unul. Aceste persoane sunt apreciate pentru creativitatea lor și sunt buni mediatori ai conflictelor din familie", a spus numerologul.

Potrivit interlocutoarei, cei născuți în luna februarie pun mare accent pe relații, iar o relație de cuplu fericită este tot ceea ce contează pentru ei. Cei care s-au născut în luna martie, se consideră personalități atractive, sincere și sensibile.

"Luna aprilie spune despre tine că ești o persoană creativă, inteligentă, iar succesul te urmărește peste tot", susține Ala Andon.

Persoanele născute în luna mai sunt născute sub semnul energetic al numărului 5. Acestea sunt caracterizate drept persoane talentate, carismatice și iubitoare de artă. Energia numărului 6 influențează viața celor născuți în luna iunie. Persoanele sunt atașate de familie, romantice și sensibile. Pentru cei născuți în luna iulie este important să mențină relații fructuoase cu cei din jur, sunt sinceri și empatici.

Cei din luna august sunt influențați de energia lui 8. Aceștia se caracterizează drept personalități puternice, care impun aprecierea și respectul celor din jur. Numărul 9 oferă energia persoanelor născute în luna septembrie. Acestea se deosebesc prin inteligența de care dau dovadă, punctualitate și carismă. Cei născuți în luna octombrie emană o energie foarte puternică, iar norocul este mereu de partea acestor oameni. Luna noiembrie este caracteristică persoanelor curajoase, capabile să gestioneze problemele de orice ordin. Persoanele născute în luna decembrie sunt generoase și loiale, deosebit de ambițioase, fiind apreciate de cei din jur.

Cifrele, despre potențialul tău financiar

Nu în ultimul rând, numerologia poate descrie capacitatea de a obține resurse financiare, care reprezintă în primul rând o necesitate în zilele noastre.  Astfel, persoanele născute în data de 3,4,7,8,13,15 sau 19 au capacitatea de a câștiga mai mulți bani și un potențial mai sporit de a face față greutăților financiare.

"De asemenea, persoanele născute în lunile octombrie, august, noiembrie, martie și aprilie sunt mai norocoși în privința banilor. Desigur că peste tot trebuie depus un efort, însă aceste luni tot joacă un rol", a precizat Ala Andon.

Potrivit numerologului, și anul în care s-a născut persoana poate fi un indiciu în acest sens. Astfel, dacă adunați toate cele patru numere veți obține o cifră care va descrie potențialul de a câștiga cât mai mulți bani.

 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
psiholog, numerologie


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta