Valentina Buliga

Asigurarea medicală obligatorie: Ce trebuie cunoască cetățenii

153
Cadrul legal care reglementează asigurarea obligatorie în sistemul de sănătate prevede cota procentuală din fondul de salarizare a entității. Pe parcurs au apărut propuneri de a asigura o echitate în domeniu. Detalii am aflat de la directorul CNAM, Valentina Buliga.
Asigurarea medicală obligatorie: Ce trebuie să cunoască cetățenii

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", directorul Casei Naționale de Asigurări în Medicină, Valentina Buliga, a declarat că pe parcursul timpului au fost câteva inițiative legislative de a crea un fond pentru cei care nu s-au adresat la medic, de a motiva persoanele care duc un mod de viață sănătos și nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. La acea etapă însă inițiativele nu a fost susținute.

"Este un proces care trebuie cântărit foarte bine. Orice inițiativă legislativă trebuie analizată, de măsurat impactul financiar și ce se întâmplă atunci când sursele din fondul de asigurări în sănătate nu ar acoperi toate necesitățile", a precizat directorul CNAM.

Valentina Buliga susține că în perioada pandemiei, mulți cetățeni au avut nevoie de îngrijiri medicale, cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat. Doar pentru un pacient bolnav de COVID care a fost în stare gravă, au fost necesari 300-400 de mii de lei pentru tratament.

"Trebuie să fim foarte prudenți atunci când venim cu inițiative legislative, întrucât aceastea pot distorsiona lucrurile în sistem. Suntem dependenți de numărul de contribuabili, care este direct legat de necesitățile celor care pot avea nevoie de serviciile medicale", a conchis invitata.

Potrivit CNAM, primele de asigurare medicală în sumă fixă, alături de cele sub formă de contribuţie procentuală din venituri (salariu şi alte recompense) şi de transferurile din bugetul de stat pentru persoanele asigurate de Guvern sunt colectate în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Majoritatea banilor acumulaţi (97%) sunt destinați serviciilor medicale pe care Compania Naţională de Asigurări în Medicină le achită atât instituțiilor medicale publice, cât și private în baza contractelor încheiate. Cealaltă parte este utilizată pentru activităţi de profilaxie (imunizare, screening-uri), dezvoltarea şi modernizarea prestatorilor de servicii medicale, gestionarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

De menționat că aproape 60 de mii de persoane au achitat în primul trimestru al acestui an prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Cifra este mai mare cu aproximativ şase mii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul mijloacelor financiare acumulate în primele trei luni ale anului 2021 în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din achitarea primei în sumă fixă a depăşit 106,5 milioane de lei, în creştere cu peste zece milioane comparativ cu primul trimestru al anului 2020.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

153
Tagurile:
CNAM, asigurare medicală
Tematic
Poate sau nu un angajat să-și cumpere poliță medicală: Comentariul CNAM
Vladimir Chiriță

Petrece vacanța altfel: Unde se pot odihni copiii din Moldova

13
(reînnoit 15:10 13.06.2021)
Vacanța de vară trebuie să fie una distractivă, interesantă, dar și interactivă. În acest sens, părinții și copiii pot alege dintr-o gamă largă de activități care le vor asigura o odihnă de neuitat - relaxantă, dar și utilă.
Activități sportive și educative pentru copii în vacanța de vară

În acest sens, părinții își pot înscrie copiii la școlile sportive care vor activa până în luna iulie. Pe timp de vară, sunt planificate mai multe activități sportive pentru copii, inclusiv competiții și turnee.

"Planificăm un turneu republican la fotbal în luna iunie, competiții de taekwondo și un turneu republican la tenis de câmp. Avem multe planuri pentru această perioadă", a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Școlii Sportive ”Valentin Sîtnic” din comuna Stăuceni, Vladimir Chiriță.

În același timp, Vladimir Chiriță îndeamnă părinții să participe alături de copiii lor la diverse activități fizice și să dedice sportului cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Mariana Harjevschi
© Sputnik / Miroslav Rotari
Mariana Harjevschi

Și Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a lansat o nouă ediție a Programului estival „Provocarea verii”, cu genericul ”Citește și descoperă Chișinăul!”, consacrat celor 585 de ani de la prima atestare a orașului. În cele 27 de filiale vor fi organizate diverse activități pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar și pentru părinții acestora.

"În acest an, ne propunem să prezentăm un concept de învățare, lectură și explorare a orașului Chișinău. Organizăm acest eveniment pentru a îndemna cât mai mulți copii să pășească pragul bibliotecilor, dar și să nu piardă legătura cu școala. Bibliotecarii vor vorbi despre istoria, arhitectura orașului, vor prezenta colecții de carte și albume. De asemenea, vor fi teste interactive și în mediul online pentru a răspunde la întrebări și a afla curiozități despre Capitală", a relatat pentru Sputnik Moldova directoarea instituției Mariana Harjevschi.

Cea de-a treia ediție a evenimentului din acest an va avea loc în perioada 7 iunie-31 iulie, iar activitățile sunt gratuite pentru toți doritorii.

De asemenea, în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Activitățile din cadrul acestui program sunt destinate tinerilor liceeni.

De menționat că în municipiul Chișinău, în perioada estivală, vor activa și taberele de odihnă pentru copii. Acestea vor fi cu sejur de zi și vor activa ținând cont și de evoluția pandemiei de COVID-19, pentru a evita apariția focarelor de infecție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
tabără, vacanță
Tematic
Vacanța peste hotare: Reguli la trecerea frontierei cu copiii minori


Загрузка...
Diana Crudu

Un nou târg cu produse locale: Unde și când se va desfășura

83
(reînnoit 12:24 13.06.2021)
La mijlocul lunii iunie, în parcul Alunelul din Capitală va fi organizat un târg cu produse autohtone. Zeci de producători din mai multe raioane vor veni să-și vândă și să-și promoveze marfa.
Produse crescute în Moldova: Un nou târg în Capitală

În data de 19 și 20 iunie, chișinăuienii își vor putea umple pungile cu bunătăți cumpărate direct de la producători. Fructe, miere, dulciuri, vinuri, cașcavaluri, ceaiuri, migdale și multe alte produse delicioase îi așteaptă pe vizitatori.

Potrivit organizatoarei evenimentului Diana Crudu, târgul este mult așteptat atât de producătorii locali, cât și de moldovenii care s-au obișnuit deja cu asemenea evenimente.

"În mod normal, asemenea evenimente ar trebui organizate cât mai frecvent, în mai multe localități din țară și ar trebui să avem o piață agricolă unde să fie comercializate doar produsele autohtone. Înainte să apreciem produsele ucrainenilor, românilor și ale altora, trebuie să apreciem produsele noastre", a precizat interlocutoarea.

Târgul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție împotriva COVID-19.

Amintim că prima ediție a târgului s-a desfășurat în data de 5 și 6 iunie curent și a fost vizitat de sute de consumatori.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
produse autohtone, târg
Tematic
Târg de miere în centrul Capitalei – detalii


Загрузка...