Iurie Climașevschi

Medic: Mii de moldoveni nici nu intuiesc suferă de această infecție

311
(reînnoit 09:26 19.05.2021)
Potrivit estimărilor medicilor, mii de moldoveni nu știu că sunt infectați cu HIV. Din această categorie nu fac parte persoanele din grupurile de risc, ci populația generală. Specialiștii sunt îngrijorați de acest fenomen.
Medic: Mii de moldoveni nici nu intuiesc că suferă de această infecție

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Iurie Climașevschi, a subliniat că în fiecare an aproximativ 800-900 persoane sunt depistate cu această infecție.

Deși nu putem vorbi despre o epidemie de HIV/SIDA în țară, statisticile nu sunt îmbucurătoare. În realitate, numărul celor infectați este mult mai mare, susțin specialiștii.

"60 la sută dintre cei depistați pozitiv sunt în stadiu avansat, iar mulți dintre ei au considerat anterior că nu aveau cum să se îmbolnăvească, deoarece nu fac parte din grupul de risc. Infecția se răspândește în rândul populației generale, mii de persoane nu cunosc că sunt infectate pentru că nu efectuează controale și teste", a precizat Iurie Climașevschi.

Testul HIV poate fi efectuat în cadrul instituției medicale primare sau organizațiilor neguvernamentale care acordă asistență persoanelor HIV. Și asta trebuie să o facă orice persoană care a avut cel puțin un contact sexual neprotejat, care are un partener de viață sau sexual care a a întreținut relații sexuale neprotejate, sau care activează în condiții unde există riscul infectării cu HIV.

"În fiecare an, câte 4-6 copii se nasc cu HIV, infecția fiind transmisă de la părinte. Dacă pacienții ar ști că suferă de această infecție, ar urma tratament și atunci am putea practic stopa răspândirea infecției în rândul populației", a subliniat interlocutorul.

În prezent, 10 mii de moldoveni trăiesc cu HIV. Numărul persoanelor infectate însă ar fi de cel puțin 15.000, potrivit estimărilor specialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

311
Tagurile:
HIV/SIDA
Tematic
Crește numărul celor infectați cu HIV: Câți sunt confirmați pozitiv
Elena Dabija

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului

3
(reînnoit 15:42 14.06.2021)
În Capitală urmează să se desfășoare mai multe manifestări culturale, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.

 

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului

În data de 15 iunie, la ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" vor avea loc depuneri de flori și recitaluri de poezie. La eveniment vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultură, ziarişti şi simpli admiratori ai operei eminesciene. Despre acest lucru a anunțat directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, Elena Dabija.

Potrivit ei, după depunerile de flori, instițuția pe care o reprezintă va desfășura diverse manifestări culturale cu tematica Eminescu și lumea valorilor, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului.

"Vom avea invitați de onoare care vor veni în fața publicului cu diverse comunicări, prelegeri, prezentări de carte, expoziții ș.a. Ușile Centrului sunt deschise pentru fiecare doritor", a precizat Elena Dabija.

Potrivit interlocutoarei, acum că au fost relaxate mai multe restricții cu privire la COVID-19, bibliotecile îi ademenesc pe cititori să revină în sălile instituțiilor și să participe la activitățile educative, pregătite de către bibliotecari.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
Mihai Eminescu
Tematic
La Chișinău a apărut prima bibliotecă în aer liber - Foto


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

137
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...