Boris Gâlcă

Chișinău sub Cod Portocaliu de COVID-19: Când vor fi relaxate restricțiile?

135
Municipiul Chișinău ar putea trece în zilele apropiate de la Codul Roșu de COVID-19 la Cod Portocaliu. Despre acest lucru a anunțat șeful adjunct al direcției Sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlcă.
Chișinău sub Cod Portocaliu de COVID-19: Când vor fi relaxate restricțiile?

Potrivit indicatorilor epidemiologici, Chișinăul este sub Cod Portocaliu de COVID-19 și nu sub Roșu, precum a fost o bună perioadă de timp. Ultimele cifre arată că în Capitală se înregistrează 70 de cazuri la 100 de mii de populație, ceea ce permite atribuirea Codului Portocaliu. Anunțul a fost făcut de către Boris Gîlcă în cadrul emisiunii "Logica Puterii".

"Este o noutate bună, datorită locuitorilor Capitalei care au manifestat responsabiltiate și solidaritate asistăm la o descreștere evidentă și esențială a cazurilor noi. Acest lucru ne permite să trecem la Cod Portocaliu de COVID-19", a precizat specialistul.

Potrivit lui, în timpul apropiat Comisia de Sănătate Publică a municipiului Chișinău urmează să se întrunească în ședință pentru a decide asupra restricțiilor ce urmează a fi scoase, dar și a celor care vor rămâne în vigoare.

"Cu certitudine nu este o relaxare, nu revenim deocamdată la viața dinaintea pandemiei, fără restricții. Portul de mască rămâne obligatoriu atât pentru cei care nu s-au vaccinat, dar și pentru cei care s-au vaccinat. În scurt timp, autoritățile vor reveni cu toate detaliile", a subliniat Gîlcă.

Șeful adjunct de la Direcția Sănătate Chișinău susține că pentru a scăpa definitiv de virus cea mai bună soluție este vaccinarea în masă a cetățenilor. În prezent, se desfășoară cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare, iar populația este îndemnată să se folosească de această oportunitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

135
Tagurile:
restricții, Cod Portocaliu, Cod Roșu
Tematic
Se dă startul unui maraton de vaccinare: Cine se poate imuniza împotriva COVID-19
Iurie Ușurelu

Cum pot scăpa agricultorii de pagubele provocate de intemperii - Soluția expertului

48
(reînnoit 22:28 23.06.2021)
Expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a vorbit despre conceptul de asigurare în agricultură. El consideră că în perioada electorală politicienii vin cu diverse propuneri și ajutor pentru agricultori, însă în realitate acestea rămân doar la nivel de promisiuni.
Expert, despre situația din agricultură: Ce trebuie să îmbunătățim

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a declarat că companiile de asigurări și-au demonstrat capacitatea și dorința de a ajuta agricultorii, însă din cauza instabilității politice fermierii sunt puși adesea la grea încercare, fiind nevoiți să se descurce singuri.

"Orice business este un cadru economic. Dacă revedem cardinal viziunea asupra dezvoltării agriculturii cu oameni profesioniști, școliți, cu viziuni clare, cu piață de desfacere ghidată din partea autorităților, atunci lucrurile se vor schimba esențial în acest sector. Agricultura este un business, dar pentru a avea efect, trebuie să fie foarte bine dirijat. Subvențiile trebuie privite ca o investiție, și nu o acoperire a incapacității de producere", a precizat Iurie Ușurelu.

În 2020, când a fost un an secetos și destul de complicat pentru agricultorii moldoveni, expertul a declarat în studioul Sputnik Moldova că statul ar trebui să regândească  actualul mecanism de asigurări în agricultură, unde doar 4% dintre fermieri își asigură recolta, iar crearea unui fond mutual de asigurări în agricultură ar permite rezolvarea multor probleme atât pentru marile companii agricole, cât și pentru gospodăriile casnice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
subvenții în agricultură, agricultură asigurări, agricultură
Tematic
Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură


Загрузка...
Emil Ceban

Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

49
(reînnoit 21:23 23.06.2021)
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este pregătită de admiterea 2021. Prestigioasa instituție se pregătește să primească la studii în acest an peste 900 de studenți.
Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău este una dintre cele mai prestigioase instituții din țară, fiind unica instituție de învățământ superior care pregătește medici și farmaciști pentru sistemul național de sănătate. În cei 76 de ani de activitate, universitatea a pregătit zeci de mii de specialiști, care au fost instruiți de profesioniști adevărați - academicieni, doctori habilitați și doctori în științe.

Oferta educațională a Universității pentru anul universitar 2021-2022 cuprinde mai multe programe: medicină (șase ani), stomatologie (cinci ani), farmacie (cinci ani), optometrie (patru ani), asistență medicală generală (patru ani), sănătate publică (patru ani) și tehnologie radiologică (patru ani).

"În acest an ne propunem să primim la studii 440 de studenți din Moldova și 560 de studenți internaționali. Niciodată nu am dus lipsă de studenți. Avem tineri din 33 de țări ale lumii precum Turcia, Bulgaria, România sau Rusia. Cei mai mulți studenți internaționali sunt din Israel, India și SUA", a precizat pentru Sputnik Moldova rectorul USMF Emil Ceban.

Universitate de Medicină are săli dotate, laboratoare, cămine, cantine, complexe sportive și zone de recreere. Procesul de instruire se desfășoară în română, rusă, franceză și engleză. Candidații pot fi admiși atât la buget, cât și la contract.

Amintim că USMF a fost inclusă în clasamentul Universității Internaționale din Moscova The Three University Missions, ediția 2020, fiind unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova prezentă în acest rating. Totodată, instituția s-a plasat pe poziția a 5-a în Clasamentul Internațional IAAR Eurasian University Ranking (IAAR EUR) pentru anul 2020.

În acest an, 990 de studenți au absolvit USMF.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
admitere, Universitatea de Medicină
Tematic
A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează


Загрузка...
 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Secretul succesului: Cum a reușit o moldoveancă obțină bronzul la o olimpiadă europeană