Tatiana Zatîc

Autoritățile din sănătate se așteaptă la o creștere a numărului cazurilor de COVID-19

139
(reînnoit 18:23 17.05.2021)
Republica Moldova înregistrează o rată mai mică a numărului cazurilor noi de COVID-19. Ultimele statistici ar trebui să ne bucure? Detalii am aflat de la secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc.
Autoritățile din sănătate se așteaptă la o creștere a numărului cazurilor de COVID-19

Deși ultimele cifre oferă momente de respiro pentru instituțiile medicale, totuși aceștea nu îi liniștesc deloc pe specialiștii din sănătate. Ministerul Sănătății se așteaptă la o creștere a numărului cazurilor noi de COVID-19 în rândul moldovenilor.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stat Tatiana Zatîc a menționat că micșorarea numărului de cazuri noi a fost cauzată în  mare parte și de anumite restricții impuse de autorități.

"Am avut un pic mai mult control în perioada de urgență, lecțiile au fost organizate online, iar posibilitatea de infectare a fost mai redusă. Săptămâna trecută numărul de cazuri a scăzut cu circa 35 procente", a declarat oficialul.

Cu toate acestea, cifrele în scădere nu demonstrează faptul că situația este sub control, susține Tatiana Zatîc. Numărul de decese a crescut cu circa 5,7 procente, iar rata de contagiozitate a crescut de la 0,80% la 0,84% în ultimele săptămâni.

"Ne îngrijorează mult faptul că de sărbătorile pascale a fost aglomerație, iar riscul de infectare în rândul populației a fost mai mare. În 14 zile ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri", a subliniat interlocutoarea.

De menționat că bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 253 845.  Datele din 16 mai mai arată că în prezent 149 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 26 sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Totodată, alte 193 de persoane s-au vindecat de noul virus. În total, 244 857 de persoane au fost tratate de COVID-19. Cu forme ușoare ale bolii se tratează la domiciliu 1 467 de persoane.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
Ministerul Sănătăţii, COVID-19
Tematic
Funcționarii vaccinați pe ascuns: Iată ce face Ministerul Sănătății
Микрофон в студии радио Sputnik

Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

28
Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost fondată în anul 1992, iar în prezent aici își fac studiile aproximativ 5 mii de studenți, atât din țară, cât și de peste hotare.
Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul pentru Strategia Academică și Programe de Studii, doctorul în drept, conferențiarul universitar Alexandru Cauia a precizat că instituția de învățământ superior pregătește juriști, ingineri, economiști, jurnaliști și designeri. Universitatea are săli de studii moderne, laboratoare și echipamente performante pentru procesul didactic.

"Universitatea noastră este originală prin atitudinea pe care o avem față de fiecare student. Dezvoltăm la ei abilități nu doar profesionale, dar și calități care i-ar ajuta după absolvire. Suntem cu brațele deschise către toți candidații", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexandru Cauia.

ULIM este un centru-model educațional, cultural de anvergură europeană, cu biblioteci ultramoderne, săli cu computere și aparataj performant. Oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat) și formele de pregătire universitară.

"Avem 18 specialități autorizate la licență, și 22de  programe pentru ciclul de masterat. Circa 3200 de studenți își fac studiile la licență în prezent. Din totalul numărului de studenți, peste 1500 sunt de peste hotare", a subliniat conferențiarul universitar.

Taxele de studii în cadrul ULIM variază între 3500 și 10 mii de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
ULIM, studii, universitate
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...
Ion Dron

Problemele cetățenilor din stânga Nistrului un subiect "mort" pentru actorii politici

43
(reînnoit 12:33 17.06.2021)
Avocatul Ion Dron a declarat că integritatea teritorială a țării noastre este o problemă ce împiedică realizarea proceselor importante despre care vorbesc unii politicieni. Cu toate acestea, în campania electorală concurenții nu au pus accent pe soluționarea problemei.
Problemele cetățenilor din stânga Nistrului – un subiect mort pentru actorii politici

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", avocatul Ion Dron a remarcat că deși subiectul regiunii transnistrene este unul sensibil și necesită o abordare complexă, politicienii evită adesea să abordeze această temă. Chiar dacă reprezentanții partidelor de dreapta pledează pentru accederea în blocul NATO sau Uniunea Europeană, ei își dau bine seama că acest lucru nu va fi posibil atât timp cât există o asemenea situație în interiorul țării.

"Integrarea teritorială a Republicii Moldova este o problemă fără de care nu putem accede la blocul NATO sau Uniunea Europeană. Este expres expus că țările ce se află în asemenea situații nu pot fi acceptate", a remarcat Ion Dron.

Mai mult, avocatul este de părere că unii politicieni evită acest subiect, iar mulți actori politici nu-i mai văd drept cetățeni a Republicii Moldova pe cei care locuiesc în stânga Nistrului.

"Există percepția că acest teritoriu nu îi mai interesează și aici deja este o delimitare. Acceptăm faptul că cei din Transnistria s-au aflat într-un mediu informațional restrâns, însă cei de la Chișinău care pretind că pot accepta și opinia altcuiva într-o democrație de ce procedează astfel? ", a remarcat interlocutorul.

Ion Dron a mai adăugat că mesajele și intențiile politicienilor trebuie să-i unească pe toți cetățenii și nu să dezbine societatea. Cei care vin pe scena politică au această datorie, a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
avocat, Transnistria
Tematic
CEC urmează să acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei


Загрузка...
Bancomat

Bancomatele și cardurile unei bănci din Moldova nu funcționează: Ce s-a întâmplat