Корнелиу Чуря

Expert: Ce șanse are stânga la alegeri și de ce dreapta rămâne a fi fragmentată

103
Comentatorul politic Corneliu Ciurea consideră că partidele de stânga au șanse mari să obțină un scor bun la alegeri, spre deosebire de cele de dreapta, care sunt fragmentate, iar zona de centru rămâne a fi una decisivă pentru a conferi victoria uneia dintre părți.
Expert: Ce șanse are stânga la alegeri și de ce dreapta rămâne a fi fragmentată

Corneliu Ciurea este de părere că Blocul PSRM+PCRM va încerca să absoarbă tot electoratul de pe stânga și are mari șanse. „Uneori acest bazin alectoral ajungea la 50% din populația țării, cu excepția diasporei. El și astăzi ocilează în jurul acestei cifre, doar în țară și poate varia între 35-45%  din tot electoratul care poate fi atras de către acest bloc, ceea ce este o cifră îmbucurătoare. Prin urmare, acest bloc între socialiști și comuniști este un pretendent real care poate ocupa prima poziție după alegeri”, a spus Ciurea.

Cât privește partidele de dreapta, mai spune comentatorul, aceste alegeri parlamentare i-au prins într-o fază nu prea bună, a ciclului politic.

„Dacă stânga deja a obosit de aceste fragmentări și a înțeles că doar coagularea poate garanta un scor bun la alegeri, în cazul dreptei, din contra, se adâncesc rupturile. O mare necunoscută este diaspora, câte voturi ar putea să furnizeze diaspora pentru a asigura victoria dreptei, nu știm”, a menționat Ciurea.

El consideră că ar putea să existe o paritate între acești doi poli mari și nu crede că dreapta poate ușor depăși stânga pentru că ambele ar avea nevoie de sprijinul paridelor de centru.

„Atât dreapta, cât și stânga ar avea nevoie de asociere cu centru, numai că și eșichierul de centru este într-o derivă. Fenomenul bipolarismului în politica moldovenească nu s-a produs, de aceea, zona de centru rămâne în continuare una decisivă pentru a conferi victoria uneia dintre părți, iar după alegeri vom vedea acest fapt, când dreapta nu va obține o majoriate, vor urma negocieri, iar șanse mai mari le va avea stânga”, a concluzionat Corneliu Ciurea.

Pragul minim de reprezentare în Parlament constituie pentru un partid sau o altă organizație social-politică 5 la sută, pentru un bloc electoral 7 la sută și pentru un candidat independent 2 la sută. Deocamdată, CEC a înregistrat șase partide și blocuri electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
partide de stânga, Dreapta politică, Pragul electoral
Tematic
Deputat, despre șansele PAS la parlamentare: Ce va face formațiunea după alegeri
După parlamentare începe marea reîmpărțire - Cine ar putea să ia mai multe mandate
Va avea oare succes blocul comuniștilor și socialiștilor? Ce spune un politolog
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

27
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Anna Iurii

Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni