Iurie Ciocan

Lacuna din Codul Electoral care ar putea scoate ”într-o veselie” partidele din alegeri

741
(reînnoit 15:13 14.05.2021)
Comisia Electorală Centrală a dat startul înregistrării în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate, dar există o lacună în legislație care ar putea lăsa partidele politice în afara cursei.
Lacuna din Codul Electoral care ar putea scoate ”într-o veselie” partidele din alegeri

Parlamentul a permis ca în campaniile electorale cetățenii cu venituri de peste hotare să poată dona bani pentru partidele politice, iar, pe de altă parte, tot în Codul Electoral este scris că se aplică sancțiuni până la excluderea din campanie a concurenților electorali care obțin donații din afara țării. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova de către fortul președinte al CEC, Iurie Ciocan.

”Pe de o parte, articolul 41 din Codul Electoral prevede că persoanele fizice, aflate la munci peste hotarele țării, pot dona trei salarii medii pentru concurentul electoral, adică în jur de 24 de mii de lei. Pe de altă parte, tot Codul Electoral prevede scoaterea din cursa electorală a unui partid care este finanțat din afara țării. E o scăpare, nu cred că cineva a făcut-o din rea intenție”, declară Iurie Ciocan.

Totodată, expertul în domeniul electoral menționează că o soluție ar fi adresarea unor deputați la Curtea Constituțională. Respectiv, se va exclude varianta utilizării acestei lacune în campania electorală, lucru care ar putea duce până și la înlăturarea unui partid din cursă pentru ”finanțare din afara țării”.

”Ca și idee ar fi adresarea la CCM și declararea neconstituțională a uneia dintre cele două sintagme. Ar fi o soluție. Acum un deputat ar putea sesiza CCM”, mai adaugă Ciocan.

Din data de 14 mai, candidații pot depune actele de înregistrare la Comisia Electorală Centrală. Odată cu înregistrarea primei formațiuni în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie începe și campania electorală pentru acest scrutin.

Potrivit Programului Calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021, începând cu 12 mai și până la 11 iunie 2021, adică cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, are loc desemnarea candidaților la funcția de deputat.

Totodată, în această perioadă are loc eliberarea listelor de subscripție pentru candidații independenți, dar și depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților conform graficului stabilit prin hotărârea CEC.

În cazul în care în aceeași zi doi sau mai mulți concurenți au depus actele spre înregistrare, va avea loc tragerea la sorți în vederea determinării ordinii de înscriere a concurenților în buletinul de vot. După înregistrarea candidaților, până la 18 iunie 2021 inclusiv listele de candidați vor fi publicate integral, iar după 18 iunie acestea vor fi transmise către fiecare secție de votare după constituirea ei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

741
Tagurile:
partide, lege, lacună
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

30
(reînnoit 12:23 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
zi națională, Rusia
Tematic
Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin


Загрузка...
Aneta Ganenco

Recolta de pomușoare, mai mică și târzie: Ce se va întâmpla cu prețurile

81
(reînnoit 21:22 11.06.2021)
Ploile și temperaturile scăzute din ultima perioadă afectează recolta agricultorilor. În acest an, pomușoarele crescute în Moldova vor întârzia cu cel puțin cu două-trei săptămâni.
Roada de pomușoare mai mică și târzie: Cum vor fi infleunțate prețurile

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", președintele Asociației „Pomusoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, a declarat că cele mai afectate de condițiile meteorologice sunt căpșunele, zmeura, murele, agrișul, coacăza neagră și alba, dar și alte fructe de sezon.

"În acest an, toate fructele vor apărea cu întârziere din cauza ploilor și temperaturilor mai scăzute. Și roada este mai mică, din motiv că până în prezent se resimt efectele secetei de anul trecut. Vom avea mai puține pomușoare", a declarat Aneta Ganenco.

În pofida tuturor greutăților întâlnite de către agricultori, prețurile nu se vor schimba esențial, susține interlocutoarea.

"La formarea prețului participă și alte fenomene: criza economică, puterea de cumpărare este mai scăzută, dar și cheltuielile noastre sunt mai mari. Toate acestea în ansamblu vor forma un preț la vânzare”, a subliniat președintele Asociației „Pomusoarele Moldovei”.

În 2020, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ  4,1 mii de hectare de plantații de pomușoare. În 2019, producția recoltată a fost de aproximativ 15,5 de mii de tone.

În anul 2018, exportul de pomușoare a crescut față de anul 2016 cu 36% și a constituit aproximativ 3000 de tone, sau cu 1000 de tone mai mult. Cei mai mari consumatori de pomușoare în UE sunt Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia. Cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșunele, zmeura, coacăza neagră.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
prețuri, căpșune
Tematic
Recolta de grâu, extrem de mică: Mărturiile unui agricultor - Video


Загрузка...

China: Operațiune de salvare în mina Shanxi - 13 persoane au rămas blocate