Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Internațională a Asistentului Medical: Situația din Moldova

54
Anual, la data de 12 mai, în întreaga lume, este celebrată Ziua Internațională a Asistentului Medical. În prezent, asistenții medicali, alături de medici și alți lucrători din sistemul sănătății, sunt "eroii din prima linie” în lupta cu COVID-19.
Ziua Internațională a Asistentului Medical: Situația din Moldova

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentanta IMSP AMT Centru, Galina Scacicova a precizat că instituția medicală nu duce lipsă de specialiști în acest domeniu, iar în perioada pandemiei niciun asistent medical nu a plecat de la locul de muncă. Mai mult, au fost angajate trei asistente medicale noi pentru a putea face față mai ușor provocărilor din ultima perioadă.

"Este adevărat că unele asistente medicale părăsesc domeniul din cauza salariilor, la noi în instituție însă nu am avut asemenea cazuri, în special în această perioadă dificilă pentru întreaga lume. Oferim toatea condițiile necesare de muncă și prețuim fiecare specialist", a declarat pentru Sputnik Moldova Galina Scacicova.

Potrivit ei, munca unui asistent medical nu este deloc ușoară. Această implică multă responsabilitate, grafic de lucru solicitant, compasiune, răbdare și devotament.

"Cel mai complicat este când pacientul vine agitat, cu griji și emoții, iar asistentul medical trebuie să fie cumpătat, să manifeste răbdare și să-l calmeze. Dacă-și iubește proferia, atunci își va îndeplini meseria cu succes", a conchis interlocutoarea.

În Republica Moldova, personalul asistenţilor medicali constituie una din cele mai numeroase grupe profesionale în structura cadrelor medicale, depășind cifra de 23 mii de persoane.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
sistemul medical, Moldova, Asistenta medicală
Victor Parlicov

Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

44
Expertul în energetică, Victor Parlicov consideră că autoritățile ar putea aplica mai multe instrumente pentru a interveni pe piața produselor petroliere, inclusiv crearea unui operator de stat. Detalii în materialul ce urmează
Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

Expertul pe probleme energetice Victor Parlicov spune că disensiunile între stat și operatorii de pe piața produselor petroliere au ajuns în punctul culminant. După adoptarea noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, petroliștii au amenințat Regulatorul că în situația în care ei nu-și vor atinge profiturile ar putea recurge la crearea unui deficit pe piața petrolieră din Moldova.

Victor Parlicov consideră că statul ar putea interveni mai energic pe această piață cu instrumentele necesare, iar pentru aceasta este nevoie de intervenția Parlamentului.

„Faptul că petroliștii își permit să se comporte așa și nimeni nu reacționează la asta, înseamnă că ei consideră că instituțiile sunt slabe și aici vorbim de Consiliul Concurenței. Dacă prețurile pe piața internațională vor crește ele vor urca și la noi, ne vom revolta, doar că în perioada dată marjele de profit vor fi cele mai mici. Când prețurile vor scădea pe piața internațională, atunci vom trebui să fim vigilenți pentru că profiturile petroliștilor cresc vertiginos anume în acea perioadă”, a menționat Parlicov.

Expertul mai spune că Moldova dispune de o directivă europeană netranspusă în legislație, cea cu privire la securitatea stocuriloir. Ea obligă operatorii de pe piață să dețină stocuri de produse petroliere de 61 de zile, doar că petroliștii din Moldova nu se încadrează în aseste cerințe și sunt în stare să asigure stocuri doar timp de 15 zile, ceea ce contravine unor standarte internaționale.

„Unul din argumentele pe care le invocă operatorii este că dacă marja de profit va fi joasă și ei vor înregistra pierderi, ar putea fi sistate importurile. Va apărea deficit pe piața produselor petroliere, iar dacă asta s-ar întâmpla, noi am putea rămâne fără produse petroliere în stoc. Directiva europeană presupune existența unor stocuri de 61 de zile minimum, iar astăzi eu nu cred că operatorii au stocuri mai mari de 15 zile. Desigur asta îi obligă pe petroliști la costuri adiționale, dar dacă ei sabotează piața intervin aceste rezerve suficiente pentru a remedia situația”,a subliniat Parlicov.

O altă soluție în opinia expertului ar fi apariția unui operator de stat ca instrument de intervenție pe piață.

„La ora actuală, operatorii ridică prețurile unilateral și vând produse la prețuri exagerate. Dacă ar  apărea un operator de stat ca instrument de intervenție pe piață creezi un mediu concurențial sănătos, iar toate aceste mecanisme demult trebuiau să fie adoptate de Parlament”, a spus Parlicov.

Expertul crede că Moldova are nevoie de implementarea unei legi cu privire la prețurile de transfer în domeniul carburanților.

„Această lege ar demotiva eperatorii vertical integrați să-și transfere profitul de pe un lanț pe altul, iar asta ar însemna că produsul petrolier adus în vamă ar trebui să aibă un preț corect și nu unul exagerat”, a concluzionat Victor Parlicov.

Amintim că ANRE a aprobat recent noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la carburanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
Profit, Produse petroliere, ANRE
Tematic
Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți
Vom rămâne fără benzină - șantajul la care vor recurge petroliștii


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate