Iurie Ciocan

Expert: De ce votul electronic și cel prin corespondență nu sunt aplicate în Moldova

83
Fostul președinte al CEC Iurie Ciocan susține că votul prin poștă și cel electronic au rămas doar la nivel de concept și pot fi calificate drept restanțe ale actualului Parlament.
Expert: Și la aceste parlamentare vom vota pe hârtie-Ce n-a reușit să facă Parlamentul

Expertul în drept electoral Iurie Ciocan susține că actualul Parlament a fost la un pas de a adopta un concept al votului alternativ, precum cel prin poștă, doar că deputații așa și nu au reușit să sistematizeze toate propunerile de amendare a Codului electoral și să voteze proiectele respective.

„Dacă noi avem încredere să utilizăm banii noștri printr-un sistem informațional care poate fi ușor de verificat, de ce noi nu am putea face același lucru și cu votul nostru de la distanță. Explicația este la suprafață, nu a existat dorința Parlamentului de a implementa conceptul de vot alternativ, fie prin poștă sau prin mijloace electronice. Statul ar economisi sume uriașe de bani. Pentru început ar fi necesar de o investiție majoră, dar, ulterior, costurile s-ar recupera în timp comparativ cu cheltuielile pe care le avem astăzi. În actualul Parlament a existat un grup de lucru în care au intrat deputați și experți în materie electorală, dar nu s-a reușit finalizarea unor proiecte de modificare a Codului Electoral în vederea implementării votului alternativ”, a precizat Iurie Ciocan.

Expertul mai spune că înșiși deputații și instituția Parlamentului transmit mesaje descurajatoare în ceea ce privește aplicarea votul electronic. El afirmă că nu toți deputații utilizează într-o manieră prietenească tehnologiile informaționale, au un grad scăzut de utilizare a poștei electronice, a semnăturii electronice, deși statul a suportat cheltuieli pentru programele necesare la votarea electronică a proiectelor de legi.

„Atâta timp cât însuși Parlamentul nu aplică pe intern astfel de sisteme informaționale, va fi greu să convingi societatea că acest instrument de votare alternativă, cum ar fi votul electronic, este util și pentru cetățeni”, a precizat Iurie Ciocan.

Mai multe state aplică în cadrul alegerilor naționale, locale și referendumurilor votul electronic sau prin corespondenţă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Codul Electoral, CEC, votarea electronică
Tematic
Pandemia obligă Moldova să aplice votul electronic la alegeri: Cât de pregătiți suntem
De unde vor fi luați bani pentru alegeri și cât de corecte sunt calculele CEC – expert
Ion Balan

Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta

8
(reînnoit 16:59 23.06.2021)
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", agricultorul Ion Balan a vorbit despre efectele ploilor abundente din ultima perioadă asupra culturilor agricole. Care au fost cele mai afectate și cât de promițător este anul 2021 pentru agricultură?
Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta

Precipitațiile abundente care au căzut pe parcursul lunii iunie au distrus mai multe culturi agricole. Cele mai afectate au fost floarea soarelui și porumbul.

"Avem terenuri inundate și multe plantații care sunt la pământ. Puține dintre ele ar mai putea fi restabilite și acest lucru va avea un efect negativ asupra recoltei. În acest caz, multe vor trebui reînsămânțate", a spus Ion Balan.

De asemenea vișinele, cireșele și pomușoarele precum zmeura și căpșunele au avut de suferit din cauza condițiilor meteorologice. Agricultorii sunt nevoiți să transporte marfa la prelucrare, iar multe dintre culturi pur și simplu s-au stricat înainte de coacere. Cât privește pomii fructiferi, de prune și mere, situația pare a fi una mai bună.

În pofida acestor provocări, Ion Balan susține că 2021 este unul mai bun și promițător decât anul precedent, atunci când a predominat seceta și au fost impuse mai multe restricții în contextul pandemiei COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
culturi agricole, ploi, recoltă
Tematic
Recolta de pomușoare, mai mică și târzie: Ce se va întâmpla cu prețurile


Загрузка...
Nicolae Juravschi

Ziua Mondială Olimpică: Cum va fi marcată la Chișinău

43
(reînnoit 16:08 23.06.2021)
Ziua Mondială Olimpică, instituită în cinstea renașterii mișcării olimpice, este marcată anual în multe țări ale lumii, începând cu anul 1948.
Ziua Internațională Olimpică: Cum va fi marcată la Chișinău

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, Nicolae Juravschi, a venit cu un mesaj de felicitare pentru sportivi și pentru toți locuitorii țării noastre de Ziua Mondială Olimpică.

"Ziua Olimpică este o sărbătoare importantă pentru toți sportivii de performanță, dar și pentru întreaga societate. Este un prilej de a lansa îndemnul la mișcare și la un mod de viață sănătos, pentru că acum, mai mult decât oricând, realizăm cât de important este rolul sportului pentru sănătatea omului", a declarat Nicolae Juravschi.

Mai mult, potrivit sportivului de performanță, sărbătoarea din acest an are o semnificație deosebită, întrucât în câteva zile vor începe Jocurile Olimpice de la Tokyo, care urmau să se desfășoare în 2020, dar au fost amânate până în 2021 din cauza COVID-19. 

De obicei, de Ziua Mondială Olimpică, se desfășurau o serie de evenimente sportive în Capitală. În acest an, activitățile vor fi ceva mai modeste.

"Din cauza situației epidemiologice vom organiza la ora 18:00 un mic eveniment sportiv în Parcul Central din Chișinău, acolo unde vor fi prezenți sportivii care ne vor prezenta țara la Tokyo și vom arăta noul echipament sportiv. Așteptăm toți doritorii care doresc să ne susțină în aceste momente importante", a menționat Juravschi.

Ziua Olimpică, marcată anual pe 23 iunie, a fost instituită de către Comitetul Internațional Olimpic în ianuarie 1948, în cinstea zilei renașterii Jocurilor Olimpice din 1894. 

Echipa Olimpică Națională a Republicii Moldova a participat în premieră la Olimpiada de iarnă din Lillehammer din 1994. La Jocurile Olimpice de vară din 1992, sportivii moldoveni au făcut parte dintr-o echipă comună a CSI, obținând medalii de aur, argint și bronz.

Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova a fost fondat în anul 1991 și a fost recunoscut de Comitetul Internațional Olimpic în 1993.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
sport, Tokyo, Jocuri Olimpice
Tematic
Un moldovean va fi arbitru la Jocurile Olimpice de la Tokyo


Загрузка...