Alexandru Tănase

Alexandru Tănase: Justiția nu trebuie fie temă de campanie la parlamentare

73
(reînnoit 11:30 11.05.2021)
Fostul ministru al Justiției Alexandru Tănase consideră că actorii politici antrenați în competiția pentru parlamentare trebuie să renunțe imediat la transformarea problemelor din justiție în subiect de campanie electorală.
Alexandru Tănase: Justiția nu trebuie să fie temă de campanie la electorale

Alexandru Tănase spune că transformarea problemelor din justiție în subiecte de campanie la parlamentară nu este altceva decât o răfuială politică și face imposibilă orice reformă judiciară.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
„Nicăieri nu s-au făcut reforme sub presiunea străzii din cauză că o să apară populismul judiciar. Dacă judecătorii vor vedea că polul de putere se va muta după alegeri spre președinție, vor migra toți în zona ceea și vor băga la pușcărie oponenții președintelui, iar asta nu va însemna că vom avea mai multă dreptate sau justiție”, a declarat Alexandru Tănase.

El mai spune că, din păcate, vedem că reforma justiției este un subiect de campanie, iar remiterea de către președinte a Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției este un gest populist legat de campania electorală parlamentară.

„Așteptăm să vedem cum va arăta acel mecanism de evaluare externă a judecătorilor pentru că, dacă facem trimiteri la alte state, unde s-a aplicat acest mecanism, lucrurile nu stau chiar atât de bine. În Albania procesul cu evaluare externă nu s-a încheiat, încă, deși acolo a existat un consens național și, drept rezultat, a fost modificată constituția. În Moldova nu avem un consens, în afară de PAS, nimeni nu sprijină acest concept. Evaluarea externă nu s-a făcut nicăieri în lume, ca să te raportezi la un model de succes. Evaluarea externă care s-a făcut în Ucraina s-a împotmolit, iar lucrurile în acest stat cu justiția au degradat, e un dezastru ce se întâmplă în justiția ucraineană”, a mai spus Tănase.

Fostul politician critică așa numitul concept de evaluare externă a judecătorilor, promovat de actualul președinte în plină campanie pentru parlamentare.

„Puterea judecătorească este independentă, nu poți interveni în justiție cu buldozerul, sunt operațiuni care se fac cu bisturiul. Ori, evaluarea externă este o idee promovată de oameni care nu cunosc ce înseamnă justiție, care n-au fost în sălile de judecată niciodată. Exact cum au văzut în alegeri anticipate soluția universală pentru toate problemele, exact așa este cu evaluarea externă. Pot să vă spun că în cazul în care, admitem, că vom evalua sistemul nostru, 80% din judecători vor rămâne în funcție, în afară de câteva persoane cu probleme de integritate. Problema justiției moldovenești este cu totul în altă parte”, a declarat Tănase.

Fostul ministru consideră că o problemă mare a sistemului nostru judecătoresc este centralizarea procesuală și posibilitatea de a-l controla prin intermediul Curții Supreme de Justiție. El afirmă că problema corupției în justiție este acolo unde poți planifica un dosar de la prima instanță până la ultima.

„Distrugerea acestui mecanism este posibil prin fragmentarea decizională și o reformă amplă procesuală, adică cu totul în altă zonă se află instrumentarul pentru a rezolva aceste probleme. În campanie electorală nu poți merge cu așa ceva sau, dacă mergi și spui că noi vom defragmenta sistemul decizional procesual din instanțe, alegătorii te vor trimite la culcare, iar când spui că ăsta-i hoțul, aduci oameni din afară să-i depisteze, omul simplu este fericit”, a menționat Tănase.

El mai spune că și Comisia de la Veneția s-a opus acestei evaluări externe, iar raportul OSCE ODIHR spune clar în ce condiții poți face o astfel de evaluare externă.

„Avem judecători tineri care nu sunt afectați de corupție, mulți nu trebuie de băgat la coș cu cei care fac toate golăniile astea. Situația din primele instanțe este bunicică, nu acolo se fac măgăriile, se fac în altă parte. Problema este că  CSJ poate modela orice hotărâre după cum vor ei (magistrații din CSJ - n.n.) utilizând plasticitatea legislației și practicile pe care tot ei le creează, acolo sunt problemele și acolo trebuie să intervenim. Lucrurile pot fi corectate doar că noi avem nevoie de un consens politic, iar primul punct din acel consens pentru actorii politici este renunțarea imediată la transformarea problemelor din justiție în subiect de campanie electorală”, a concluzionat Alexandru Tănase.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a remis Parlamentului proiectul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, iar una dintre obiecțiile șefului statului vizează implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
campania electorala, reforma justiției
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (64)
Tematic
Tănase: PAS, un partid „ermetic” care vrea să preia toată puterea
În reformarea justiției este important să fie ascultate și opiniile judecătorilor
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

23
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...
Alexei Ceban

Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

73
(reînnoit 16:17 24.06.2021)
În două luni de zile, țara noastră ar avea capacitatea de a vaccina 70 la sută din populație. Declarația îi aparține epidemiologului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.
Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", reprezentantul ANSP Alexei Ceban a precizat că Republica Moldova dispune de suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a imuniza 70 la sută din populație. Potrivit lui, sistemul medical poate face față acestor cerințe.

"Am demonstrat că într-o singură zi putem vaccina și 26 mii de persoane. Capacitatea sistemului este și peste 30 mii persoane. Asta ar însemna că noi am putea vaccina un procent din populație într-o zi. Astfel, în două luni de zile am putea ajunge la o capacitate de 70 la sută de vaccinare a cetățenilor moldoveni", a declarat Alexei Ceban.

Epidemiologul susține că în Republica Moldova au ajuns deja peste un milion de doze de vaccin, dintre care peste 500 mii au fost deja administrate. În stoc mai există un număr impunător de doze, iar în perioada apropiată vor mai fi livrate și alte loturi de vaccin.

"Nu contează tipul de vaccin pe care-l vor administra cetățenii. Toate sunt eficiente. Avem capacitatea de a asigura majoritatea populației cu vaccin, însă mai există reticențe în rândul oamenilor. Sunt niște mituri pe care înșiși cetățenii nu și le pot explica. Vaccinarea este singura metodă care ne va proteja de acest virus și va contribui la diminuarea semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare", a remarcat specialistul.

Mai mult, Alexei Ceban susține că certificatele moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.

"Este mult mai ușor și mai sigur ca oamenii să se vaccineze și să poată călători liber, decât să achite aproape o mie de lei pentru testul COVID, care până la urmă nu-i protejează de virus. Boala este mult mai agresivă decât reacțiile adverse în urma administrării vaccinului, care apropo, este normal să apară", a conchis epidemiologul.

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Potrivit mai multor epidemiologi, imunitatea colectivă ar putea fi dobândită dacă 70 la sută din populația țării ar administra ambele doze de vaccin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
vaccin, epidemiologi
Tematic
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...

Emisiunea „Probă la micro… SCOP

0
(reînnoit 10:07 25.06.2021)
În emisiunea „Probă la micro… SCOP ” vorbim astăzi cu interpreta Stela Mitriuc despre felul nostru de a fi, despre viață cu toate bucuriile și surprizele ei.

A colaborat şi a rămas în continuare prietenă cu compozitorii E. Doga, L. Stirbu, M, Dolgan, M. Stircea, G. Voinovan, L. Gorceac. A avut onoarea să fie solistă a spectacolelor dirijate de maestrul Gheorghe Mustea. Este o persoană altruistă şi e gata mereu să vină în ajutorul celor care au nevoie de ea. În  emisiunea „Probă la micro… SCOP ” vorbim astăzi cu interpreta Stela Mitriuc despre felul nostru de a fi, despre viață cu toate bucuriile și surprizele ei.

0


Загрузка...