Daniela Demișcan

COVID-19 nu a dispărut: Prognozele specialiștilor după sărbători

216
(reînnoit 17:29 09.05.2021)
Deși în ultima perioadă se înregistrează mai puține cazuri de COVID-19, specialiștii în sănătate publică îndeamnă populația să nu se relaxeze, mai cu seamă că în perioada sărbătorilor pascale, când contactele cu alte persoane sunt frecvente și uneori inevitabile.
Mai puține cazuri de COVID: Când am putea scăpa de restricții

În cadrul emisiunii "ATITIUDINI", șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a precizat că ultimele statistici cu referire la cazurile de COVID-19 arată o dinamică pozitivă, însă acești indicatori sunt influențați de mai multe circumstanțe, iar situația poate să se schimbe de la o zi la alta.

"În săptămâna a 17-a, comparativ cu săptămâna 16, a scăzut numărul de cazuri cu 32 procente, dar s-a micșorat și numărul de vindecați cu 44 la sută, iar acesta nu este unul dintre cei mi buni indicatori. Rata de contagiozitate în ultimele 14 zile este de 0,80, însă sunt câteva teritorii cu indicatorul 1, respectiv măsurile de sănătate trebuie respectate în continuare", a subliniat Daniela Demișcan.

Specialiștii se așteaptă la o ușoară creștere a numărului de cazuri în câteva săptămâni.

"Deși unii oameni s-au relaxat, văzând ultimele statistici, cu toții trebuie să înțelegem faptul că acest virus nu a dispărut. Avem 14,8 procente forme grave și 15 procente forme medii. Virusul este la fel de contagios și periculos. Respectarea măsurilor de sănătate publică este obligatorie pentru toți în continuare", a explicat interlocutoarea.

Inga Pasicinic
© Sputnik / Mihai Caraus
Inga Pasicinic

Și directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate, Inga Pasecinic, a făcut câteva prognoze în acest sens. Medicul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că situația epidemiologică s-ar putea agrava după Sărbătorile Pascale.

"În ultimele zile, moldovenii s-au întâlnit în grupuri mai mari decât de obicei, petrecând alături de familie, rude și cunoscuți. Mă tem că vom asista la un nou boom de infectări, deși vaccinarea populației tot își va avea efectul. Am avut o situație foarte urâtă la începutul lunii martie, atunci când nu mai erau locuri în spitale, nici în secțiile de terapie intensivă. Mă îngrijorez că situația s-ar putea repeta. Poate nu într-o asemenea măsură, dar relaxarea aceasta își va lăsa amprenta", a subliniat Inga Pasecinic.

Medicul susține că în aceste momente situația epidemică depinde de responsabilitatea fiecărui cetățean.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

216
Tagurile:
sărbători, COVID-19
Tematic
Cimitirele din Capitală vor fi deschise de Paștele Blajinilor
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

25
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Anna Iurii

Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni