Nicolae Ciobanu

Sfaturi duhovnicești de Blajini: Preot ortodox, despre tradiții și pomeni

81
(reînnoit 11:13 09.05.2021)
În fiecare an, la o săptămână după Duminica Învierii, creștinii ortodocși prăznuiesc Paștele Blajinilor. În această zi, credincioșii merg la biserică și la cimitir să se roage și să-i pomenească pe cei răposați. Iată care este adevărata semnificație a sărbătorii.
Sfaturi duhovnicești de Blajini: Preot ortodox, despre tradiții și pomene

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu a vorbit despre tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte un adevărat creștin în preajma zilei de pomenire a celor răposați.

Potrivit lui, importanța sărbătorii nu se caracterizează atât prin oferirea pomenilor sau a darurilor scumpe, cât prin rugăciunile celor apropiați la mormintele celor adormiți.

"Astăzi alergăm, ne grăbim undeva, venim să ne facem datoria, să ne vadă toți că am fost, să ne vadă și Dumnezeu că am fost, să nu se supere rudele și repede să plecăm să stăm la masă până la miez de noapte fără să ne grăbim. La mormânt trebuie să mergem foarte simbolic prin prezența noastră materială, dar să punem accent pe prezența spirituală și duhovnicească, rugându-ne lui Dumnezeu și chiar continuând această rugăciune pe parcursul întregului an", a povestit părintele.

Nicolae Ciobanu a subliniat că cea mai primită pomană este să îngrijiți și să-i ajutați pe oamenii neputincioși, bolnavi și uitați. Darurile care se pun pe morminte, iar apoi se împart între rude și prieteni seamănă mai mult la un gest de laudă.

"Adesea săracii nu sunt doar cei care stau la ușa Bisericii, ci și bolnavii de prin spitale, vecinii noștri, toți cei aflați în diferite suferințe și neajunsuri. Astfel, cea mai bună pomană este să identificați oameni neputincioși din preajma voastră - fie niște bătrâni care au pensie mizeră și nu le ajunge pentru medicamente, fie o familie cu mulți copii, oameni cu dizabilități sau orfani care nu pot face față cerințelor de astăzi", a spus el.

Totodată, părintele spune că aceste zile nu sunt un prilej de distracție, iar consumul excesiv de băuturi alcoolice sau obișnuința unor oameni de a face frigărui la cimitire sunt lucruri strict interzise. Toate lucrurile trebuie făcute cu inima deschisă și în nici într-un caz oamenii nu trebuie să se laude că au făcut o faptă bună în cinstea celor adormiți.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
pomeni, Paștele Blajinilor, preot
Tematic
Câtă mâncare și băutură se cuvine să aducem de Blajini la morminte
Aurelia Irodoi

S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

11
(reînnoit 20:07 14.06.2021)
De multe ori, situațiile stresante, emoțiile și gândurile negative impun cuplurile să ia decizii pripite în privința căsniciei lor. Din diverse motiveve unii aleg să se divorțeze, pentru ca ulterior să se căsătorească din nou cu același partener.
S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", mediatoarea Aurelia Irodoi a povestit un caz pe care l-a întâlnit în activitatea ei profesională. Este vorba despre un cuplu cu doi copii, care a hotărât să divorțeze. După câteva luni de la divorț, perechea s-a recăsătorit.

Deși pentru unele persoane acest lucru pare unul neobișnuit și irațional, mediatoarea susține că acest fenomen devine tot mai răspândit.

"Acest exemplu este dovada lipsei de dialog în cuplu. După toată procedura de desfacere a căsătoriei și după o perioadă în care au locuit separat, cuplul a înțeles că a comis o greșeală luând decizia de a se divorța. În mai puțin de jumătate de an ei s-au recăsătorit oficial și spun că este o decizie asumată pe care au cântărit-o foarte bine împreună", a relatat Aurelia Irodoi.

În acest context, mediatoarea  a remarcat că pe fundalul emoțiilor negative și situațiilor stresante multe familii obișnuiesc să ia decizii pripite. Situația însă poate fi evitată.

"De multe ori în relație încep să se implice toate rudele cu sfaturi și să-și împărtășească propria experiență. Dialogul trebuie să fie doar între două părți, să se discute și cu copiii dacă e cazul, lucrurile nu trebuie grăbite. Dacă este nevoie trebuie de consultat un psiholog. Doar după ce au fost întreprinse toate măsurile, poate fi luată și o decizie", a conchis mediatoarea.

În același timp, Aurelia Irodoi a menționat că cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Printre cele mai solicitate cazuri ce urmau a fi soluționate de către mediatori au fost cele care țineau de procesul de divorț. Potrivit ei, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

Mediatoarea susține că deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
Mediere, desfacerea căsătoriei, căsătorie, divorț
Tematic
Melania Trump “numără minutele” până la divorț


Загрузка...
Polina Turta

Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

37
(reînnoit 19:12 14.06.2021)
Anual, în data de 14 iunie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătatea donatorului - aflați din materialul Sputnik.
Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

Donatorul emerit de sânge, președintele Asociației Donatorilor de Sânge din Moldova Polina Turtă, a explicat în studioul Sputnik Moldova ce beneficii poate avea pentru sănătate obiceiul de a dona sânge.

Potrivit ei, efectele pozitive asupra sănătății nu se lasă mult timp așteptate, în special, dacă sângele este donat cu regularitate, de cinci ori pe an.

”Donarea constantă reînnoiește sângele. Datorită acestei proceduri, sângele nu se îngroașă și circulă ușor prin vene. Omul care donează sânge cu regularitate întinerește”, spune Polina Turtă.

În același timp, înainte de fiecare donare de sânge, persoana donatoare efectuează gratuit investigații medicale pentru a evalua starea de sănătate. Ca urmare, află imediat dacă are sau nu unele probleme și le tratează la timp.

”Cei care nu donează sânge, rareori merg să facă examene medicale profilactice. Din această cauză, mulți oameni se pomenesc deja bolnavi”, a explicat interlocutoarea.

Persoanele care pot dona sânge sunt acelea care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu au mai puțin de 50 de kg, care sunt sănătoase și dețin un act de identitate. Este contraindicată donarea sângelui în cazul în care donatorul suferă de o patologie cronică constantă sau este purtător de infecții hemo-transmisibile.

De menționat că, potrivit statisticilor, în ultimii ani numărul donatorilor voluntari a crescut cu circa 97 la sută. Cei mai activi donatori sunt bărbații, aceștia constituind 70 la sută dintre voluntari, iar femeile - doar 30 procente. Tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani constituie 22 la sută, persoanele cu vârsta de 31-40 de ani reprezintă 25 procente, iar circa 8 la sută sunt voluntarii cu vârste cuprinse între 53-60 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
sănătate, donatori, sânge
Tematic
Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ


Загрузка...