Alexandru Tănase

Tănase: PAS, un partid „ermetic” care vrea preia toată puterea

258
(reînnoit 22:37 06.05.2021)
Fostul președinte al CCM, Alexandru Tănase consideră că ar fi periculos pentru Moldova ca după parlamentare un partid să ia majoritatea în Parlament. El spune că o guvernare monocoloră ar genera niște procese antidemocratice, iar soluția potrivită ar fi o coaliție
Tănase: PAS un partid „ermetic” care vrea să preia toată puterea

Fostul politician Alexandru Tănase este de părere că soluția cea mai potrivită, după alegerile parlamentare, este să avem o guvernare de coaliție, iar în cazul în care am  avea un guvern monocolor, el ar genera doar corupție și intoleranță în societate.

„Nici o guvernare monocoloră n-a generat altceva decât uzurparea puterii, intoleranță sau corupție. Un guvern monocolor, așa cum visează unii, după alegeri, foarte repede se contopește cu administrația de stat, devine partid-stat, înconjurat de grupuri clientelare. De aceea, sunt mari riscurile ca o astfel de guvernare să devină una antidemocratică sau cel puțin să afișeze o democrație. Pentru Moldova cea mai bună soluție ar fi o guvernare de coaliție”, a precizat Tănase.

El mai spune că, în cazul în care PAS ar accede la guvernare, acest partid se va confrunta cu mai multe probleme, iar una dintre ele ar fi lipsa experienței administrative. Pentru opinia publică, spune Tănase, acest partid rămâne a fi un grup închis, ermetic, care comunică cu societatea prin slogane, briefinguri și etichetări. Tot el mai spune că nimeni nu cunoaște despre opțiunile lor ideologice sau afilierile lor doctrinare.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
„Ceea ce am văzut eu în acest partid este că ei consideră că dețin adevărul în forma lui absolută. Noi nu cunoaștem ce se întâmplă în interiorul acestui partid, cum se iau deciziile care sunt punctele de vedere. Oameni cu experiență administrativă acolo nu sunt, asta este realitatea. N-am auzit niciodată ca cineva din acest partid să recunoască că a făcut o greșeală, undeva, în cazuri notorii cum ar fi acea asumare de răspundere sau încercarea de a reforma justiția într-un mod moldovenesc, unde Comisia de la Veneția și OSCE au demolat acele reforme. Nu am văzut la PAS capacitatea de a-și asuma anumite greșeli. Repet, este un grup închis de aceea, doar o guvernare de coaliție va asigura funcționarea instituțiilor democratice”, a punctat Alexandru Tănase.

Pe 11 iulie în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Pragul de accedere în Parlament pentru un  partid este de 5 %, pentru un bloc electoral din 2 partide este de 7% și pentru un bloc electoral din 3 partide pragul de accedere este de 9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

258
Tagurile:
PAS, Alexandru Tănase
Tematic
Ce tactică vor adopta în alegeri PAS și alte partide – expert
Diana Crudu

Un nou târg cu produse locale: Unde și când se va desfășura

75
(reînnoit 12:24 13.06.2021)
La mijlocul lunii iunie, în parcul Alunelul din Capitală va fi organizat un târg cu produse autohtone. Zeci de producători din mai multe raioane vor veni să-și vândă și să-și promoveze marfa.
Produse crescute în Moldova: Un nou târg în Capitală

În data de 19 și 20 iunie, chișinăuienii își vor putea umple pungile cu bunătăți cumpărate direct de la producători. Fructe, miere, dulciuri, vinuri, cașcavaluri, ceaiuri, migdale și multe alte produse delicioase îi așteaptă pe vizitatori.

Potrivit organizatoarei evenimentului Diana Crudu, târgul este mult așteptat atât de producătorii locali, cât și de moldovenii care s-au obișnuit deja cu asemenea evenimente.

"În mod normal, asemenea evenimente ar trebui organizate cât mai frecvent, în mai multe localități din țară și ar trebui să avem o piață agricolă unde să fie comercializate doar produsele autohtone. Înainte să apreciem produsele ucrainenilor, românilor și ale altora, trebuie să apreciem produsele noastre", a precizat interlocutoarea.

Târgul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție împotriva COVID-19.

Amintim că prima ediție a târgului s-a desfășurat în data de 5 și 6 iunie curent și a fost vizitat de sute de consumatori.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
produse autohtone, târg
Tematic
Târg de miere în centrul Capitalei – detalii


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

35
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Правительство РМ

Moldova, la fel ca Finlanda de acum 50 de ani - expert