Inga Pasicinic

Tot mai puține cazuri de COVID în Moldova: Cum explică medicii acest fenomen

238
(reînnoit 09:57 06.05.2021)
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate, Inga Pasecinic, a vorbit despre cauzele micșorării numărului de infectări cu COVID-19 din ultima perioadă. Iată cărui fapt se datorează cifrele aflate în continuă scădere.
Tot mai puține cazuri de COVID în Moldova: Cum explică medicii acest fenomen

Medicul Inga Pasecinic susține că la baza micșorării numărului de noi infectări cu COVID-19 în rândul moldovenilor stau mai multe circumstanțe. Potrivit specialistului, cifrele în descreștere se datorează și numărului mai mic de teste efectuate în perioada sărbătorilor pascale.

Pe de altă parte, procesul de vaccinare își lasă amprenta în acest caz, întrucât campania de imunizare decurge bine, în funcție de disponoibilitatea serului pe piața din Republica Moldova.

"Cel puțin în rândul lucrătorilor medicali, rata de infectare scăzut foarte mult. Am avut zile în șir în care nu am înregistrat cel puțin un caz de COVID. Totodată, mai multe persoane au fost imunizare conform etapelor de vaccinare în campanie, iar unii au reușit să meargă și peste hotare pentru a administra serul", a precizat Inga Pasecinic.

De asemenea, medicul a mai precizat că până la sfărșitul lunii mai, țara noastră va primi prin intermediul platformei COVAX, 108 mii de donze de vaccin AstraZeneca. În același timp, până la sfârșitul lunii iunie, moldovenii se vor putea bucura de încă 100 de mii de doze de vaccin Phizer.

"Vaccinul este cel mai eficient în lupta cu acest virus. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu există riscuri și să administreze vaccinul care este disponibil la moment. Pot fi unele efecte adverse ușoare, dar în comparație cu consecințele pe care le pot avea în caz de infectare, acestea sunt practic nesemnificative", a conchis medicul.

Potrivit ultimelor date oferite de Ministerul Sănătății, în data de 4 mai, din cele peste două mii de teste efectuate în ultimele 24 de ore, 126 de moldoveni au fost confirmați pozitiv la noul tip de coronavirus. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră, de la începutul pandemiei în martie 2020, a ajuns la 251 504 persoane infectate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

238
Tagurile:
COVID-19
Tematic
În Rusia a fost înregistrat cel mai mic număr de cazuri de COVID din septembrie
Ion Balan

Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta

21
(reînnoit 16:59 23.06.2021)
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", agricultorul Ion Balan a vorbit despre efectele ploilor abundente din ultima perioadă asupra culturilor agricole. Care au fost cele mai afectate și cât de promițător este anul 2021 pentru agricultură?
Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta

Precipitațiile abundente care au căzut pe parcursul lunii iunie au distrus mai multe culturi agricole. Cele mai afectate au fost floarea soarelui și porumbul.

"Avem terenuri inundate și multe plantații care sunt la pământ. Puține dintre ele ar mai putea fi restabilite și acest lucru va avea un efect negativ asupra recoltei. În acest caz, multe vor trebui reînsămânțate", a spus Ion Balan.

De asemenea vișinele, cireșele și pomușoarele precum zmeura și căpșunele au avut de suferit din cauza condițiilor meteorologice. Agricultorii sunt nevoiți să transporte marfa la prelucrare, iar multe dintre culturi pur și simplu s-au stricat înainte de coacere. Cât privește pomii fructiferi, de prune și mere, situația pare a fi una mai bună.

În pofida acestor provocări, Ion Balan susține că 2021 este unul mai bun și promițător decât anul precedent, atunci când a predominat seceta și au fost impuse mai multe restricții în contextul pandemiei COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
culturi agricole, ploi, recoltă
Tematic
Recolta de pomușoare, mai mică și târzie: Ce se va întâmpla cu prețurile


Загрузка...
Nicolae Juravschi

Ziua Mondială Olimpică: Cum va fi marcată la Chișinău

46
(reînnoit 16:08 23.06.2021)
Ziua Mondială Olimpică, instituită în cinstea renașterii mișcării olimpice, este marcată anual în multe țări ale lumii, începând cu anul 1948.
Ziua Internațională Olimpică: Cum va fi marcată la Chișinău

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, Nicolae Juravschi, a venit cu un mesaj de felicitare pentru sportivi și pentru toți locuitorii țării noastre de Ziua Mondială Olimpică.

"Ziua Olimpică este o sărbătoare importantă pentru toți sportivii de performanță, dar și pentru întreaga societate. Este un prilej de a lansa îndemnul la mișcare și la un mod de viață sănătos, pentru că acum, mai mult decât oricând, realizăm cât de important este rolul sportului pentru sănătatea omului", a declarat Nicolae Juravschi.

Mai mult, potrivit sportivului de performanță, sărbătoarea din acest an are o semnificație deosebită, întrucât în câteva zile vor începe Jocurile Olimpice de la Tokyo, care urmau să se desfășoare în 2020, dar au fost amânate până în 2021 din cauza COVID-19. 

De obicei, de Ziua Mondială Olimpică, se desfășurau o serie de evenimente sportive în Capitală. În acest an, activitățile vor fi ceva mai modeste.

"Din cauza situației epidemiologice vom organiza la ora 18:00 un mic eveniment sportiv în Parcul Central din Chișinău, acolo unde vor fi prezenți sportivii care ne vor prezenta țara la Tokyo și vom arăta noul echipament sportiv. Așteptăm toți doritorii care doresc să ne susțină în aceste momente importante", a menționat Juravschi.

Ziua Olimpică, marcată anual pe 23 iunie, a fost instituită de către Comitetul Internațional Olimpic în ianuarie 1948, în cinstea zilei renașterii Jocurilor Olimpice din 1894. 

Echipa Olimpică Națională a Republicii Moldova a participat în premieră la Olimpiada de iarnă din Lillehammer din 1994. La Jocurile Olimpice de vară din 1992, sportivii moldoveni au făcut parte dintr-o echipă comună a CSI, obținând medalii de aur, argint și bronz.

Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova a f