Исполняющий обязанности вице-премьера Республики Молдова по реинтеграции Ольга Чеботарь в мультимедийном пресс-центре Sputnik Молдова

Crizele politice de la Chișinău crează probleme pentru procesul de reintegrare a țării

160
Vicepremierul Olga Cebotari consideră că la elaborarea strategiei de reintegrare a țării ar trebui să existe o viziune comună a tuturor actorilor politici, iar atâta timp cât la Chișinău va fi instabilitate - soluționarea politică a conflictului va fi dificilă.
Crizele politice de la Chișinău crează probleme pentru procesul de reintegrare a țării

Vicepremierul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a declarat pentru Sputnik Moldova că viitoarea strategie de reintegrare a statului va trebui să conțină câteva elemente principale, inclusiv acceptarea  unei viziuni unitare, solidare de reintegrare a țării pe termen mediu și lung.

„Să existe o viziune comună din partea șefului statului, Parlamentului, Guvernului, partidelor politice și a societății civile, să fie un consens național pe problema reintegrării și soluționării politice a conflictului, indiferent de schimbarea majorităților parlamentare. Această viziune va trebui să fie agreată și coordonată cu partenerii externi, mediatorii și observatorii în formatul 5+2, ca ulterior acest document să fie preluat în cadrul discuțiilor. La ora actuală, este dificil să vorbim despre un consens național asupra reintegrării țării, dar eu sper că acest lucru se va întâmpla. Au trecut 30 de ani și a venit timpul pe lângă cele două coșuri, din procesul de negocieri, să ajungem și la soluționarea politică, implicit să avansăm pe problemele de securitate”, a precizat Olga Cebotari.

Oficialul spune că deocamdată malul drept al Nistrului nu constituie un model de transformări democratice, economice, sociale și instituționale demn de urmat de raioanele de est ale Moldovei, iar crizele politice care s-au perpetuat la Chișinău au dus la instabilitate și în procesul de negocieri.

„Schimbarea mereu a negociatorului șef din partea Chișinăului este un semnal negativ. Chiar dacă această memorie instituțională rămâne în cadrul biroului politici de reintegrare, este important să existe o stabilitate în funcție pentru negociatorul șef din partea Chișinăului”, a declarat Olga Cebotari.

Ea a mai spus că un document de reper pentru actorii implicați în elaborarea strategiei de reintegrare a țării ar trebui să fie legea Parlamentului Republicii Moldova, din 22 iulie 2005, cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului (Transnistria).

„Avem adoptată legea organică din 2005 unde sunt stipulate prevederile privind statul special al regiunii, iar noi trebuie să mergem pe acel concept din 2005 pentru a elabora o politică de reintegrare a țării pe termen mediu, care ar pregăti instituțiile statului, economia și societatea, de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru o eventuală reintegrare a raioanelor de est”, a concluzionat vicepremierul Olga Cebotari.

Formatul „5+2” include Moldova și Transnistria ca părți, OSCE, Federația Rusă și Ucraina ca mediatori, precum și Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori. În anul 2020, în procesul de negocieri a conflictului transnistrean nu a avut loc nici o ședință în formatul 5+2.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

160
Tagurile:
Formatul 5+2, biroul de reintegrare, problema transnistreană
Tematic
Perspectivele soluționării conflictului transnistrean în context regional și global
Cum se va circula între cele două maluri ale Nistrului în perioada sărbătorilor pascale
Ruxanda Glavan

Glavan, despre efectele dizolvării Parlamentului: Proiecte bune, doar pe hârtie

50
(reînnoit 17:56 07.05.2021)
Deputata și fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan a vorbit despre proiectele care nu vor putea fi impelmentate pentru lucrătorii medicali și bolnavii de COVID, ca urmare a anulării stării de urgență la nivel național și dizolvării Parlamentului.
Glavan, despre efectele dizolvării Parlamentului: Proiecte bune, doar pe hârtie

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Ruxanda Glavan și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu proiectele ce nu au mai putut fi votatea în cea de-a doua lectură de către aleșii poporului, din cauza decretului de dizolvare a Parlamentului.

Potrivit ei, această situație are un impact direct și negativ asupra lucrătorilor medicali și populației, care are nevoie de de proiecte sociale importante și necesare.

"Astăzi pacienții care se tratează de COVID la domiciliu în continuare nu au acces la medicamente compensate. De asemenea, a fost votat în prima lectură procedura de livrare a medicamentelor la domiciliu. Majorarea salariilor lucrătorilor din domeniul medical din luna iulie a fost un alt obiectiv pe care urma să-l îndeplinim, însă, din păcate, nici acest lucru nu va fi posibil de îndeplinit, deși bani în buget sunt. Dacă Parlamnetul ar fi fost dizolvat a doua sau a treia zi, atunci deputații ar fi avut timp să voteze aceste proiecte sociale", a declarat pentru Sputnik Moldova Ruxanda Glavan.

Amintim că pe 31 martie, deputații au votat o decizie prin care a fost instituită introducerea stării de urgență până la data de 30 mai 2021. Hotărârea a fost declarată neconstituțională pe 29 aprilie, de magistrații Înaltei Curți. Astfel, starea de urgență instituită pe teritoriul țării a fost anulată. În scrut timp, șeful statului, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. În aceeași zi, șeful statului a anunțat că alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura pe 11 iulie. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
COVID-19, Dizolvarea Parlamentului, proiecte
Tematic
Dodon spune dacă va merge sau nu PSRM în bloc electoral cu PCRM


Загрузка...
Ana Marchitan

Vaccinarea moldovenilor în România: Reguli la trecerea frontierei

159
(reînnoit 18:17 07.05.2021)
Unii moldoveni care dețin și cetățenia română aleg să se vaccineze în țara vecină. Ce reguli trebuie să respecte la trecerea frontierei de stat am aflat de la ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Ana Marchitan.
Vaccinarea moldovenilor în România: Reguli la trecerea frontierei

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Ana Marchitan a precizat că, la trecerea frontierei, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, cetățenii moldoveni nu au restricții. Aceștia trebuie să dețină doar un pașaport valabil și să nu prezinte semne de stare febrilă.

La intrarea pe teritoriul României cu pașaport românesc, în baza mesajului de programare, nu este necesară prezentarea unui test la COVID și nu se instituie carantina.

"La revenirea în Republica Moldova se prezintă adeverința de vaccinare, ce confirmă faptul că a fost aplicat vaccinul, eliberată de medicul ce vă vaccinează. Nu se cere test COVID și nu se instituie carantina în acest caz", a precizat pentru Sputnik Moldova Ana Marchitan.

De menționat este că cetățenii Republicii Moldova care dețin și cetățenie română au posibilitatea de a merge în România pentru a se vaccina împotriva COVID-19. Aceștia se pot înscrie pe Platforma națională de vaccinare de peste Prut și este necesar să dețină un act de identitate românesc.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

159
Tagurile:
România, vaccin
Tematic
Maia Sandu se va imuniza împotriva COVID-19: Ce vaccin își va administra președintele


Загрузка...
Germania

Când vom putea scăpa de valurile de COVID medici germani

0
(reînnoit 09:42 08.05.2021)
Medicii germani au explicat în ce condiții pandemia de coronavirus ar putea înceta să se răspândească în valuri.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Coronavirusul Sars-CoV-2 va înceta să se răspândească în valuri atunci când ponderea oamenilor cu imunitate va ajunge la 80 la sută, a declarat Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch de pe lângă Ministerul german al Sănătății.

Vineri, ministrul Sănătății al Germaniei, Jens Spahn, a declarat că al treilea val al pandemiei a fost învins în Germania, morbiditatea rămâne încă la un nivel înalt, dar se diminuează.

“Nu putem renunța la o parte semnificativă a restricțiilor până când ponderea oamenilor cu reacții imune, dobândite prin vaccinare sau în urma suportării bolii, cu o ulterioară vaccinare - și atâta timp cât există varianta britanică a virusului, nu va ajunge la 80 la sută. Atunci vor fi noi infectări, noi focare, însă nu vor exista valuri. Atunci pandemia va fi sub control”, a declarat Wieler în cadrul unei conferințe.

În legătură cu acest fapt, Wieler a îndemnat să se renunțe la grabă în anularea restricțiilor sanitare.

“Nu putem anula restricțiile fără un plan. În fiecare săptămână crește numărul persoanelor vaccinate, iată de ce unele restricții pot fi ridicate. Trebuie să ne vaccinăm operativ și să anulăm restricțiile în mod controlat. Cu cât este mai înalt gradul de vaccinare, cu atât mai multe cazuri de infecție am putea preveni. Creșterea nivelului de vaccinare în viitorul apropiat va relaxa semnificativ situația”, a declarat Wieler.

Campania de vaccinare în masa împotriva COVID-19 a demarat în Germania pe 27 decembrie a anului trecut. În prezent, peste 7,3 milioane de persoane (8,8 la sută) din populație au fost vaccinate, iar prima doză de vaccin și-au administrat-o 26,2 milioane de persoane (31,5 la sută).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
vaccinare, coronavirus, COVID-19, Germania
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Tot ce se schimbă în mai în Germania– paşaport de vaccinare, mai mulţi bani pentru părinţi


Загрузка...