Stela Vasluian

Procedura de adopție în Moldova: Ce spun specialiștii

87
(reînnoit 15:42 02.05.2021)
Care este procedura de adopție în Republica Moldova și cât de muți moldoveni își doresc să ofere o casă micuților rămași fără grijă părintească? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
Ce pași trebuie să urmeze cuplurile care vor să adopte un copil

Legea Nr. 99 din 28.05.2010 privind regimul juridic al adopţiei descrie detaliat procedura de înfiere a unui copil de către părinții adoptivi. Potrivit legii, persoanele care doresc să adopte copii depun cerere la autoritatea tutelară teritorială în a cărei rază îşi au domiciliul. Drept confirmare a depunerii cererii de adopţie, acestora li se eliberează un certificat.

La cererea de adopţie, adoptatorul anexează: copia de pe actul de identitate; copia de pe certificatul de naştere; copia de pe certificatul de căsătorie, în cazul adopţiei de către un cuplu căsătorit, sau copia de pe certificatul de divorţ, dacă este divorţat; certificatul de la locul de muncă despre funcţia deţinută şi despre cuantumul salariului sau copia de pe declaraţia de venituri sau un alt act similar, pentru ultimele 12 luni; copia autentificată de pe actul ce confirmă dreptul său de proprietate sau dreptul de folosinţă asupra unui spaţiu locativ; cazierul judiciar ș.a.

"Multe cupluri întâmpină deja dificultăți la prima etapă, afirmând că sunt multe acte pe care trebuie să le prezinte. Cei care-și doresc cu adevărat să adopte un copil sunt conștienți că este o procedură mai migăloasă, dar până la urmă sunt niște acte care demonstrează că sunt pregătiți pentru această schimbare în viața lor și corespund tuturor cerințelor de a crește și a educa un copil", a declarat pentru Sputnik expertul în adopția copiilor Stela Vasluian.

Anastasia Gruzin
© Sputnik / Miroslav Rotari
Anastasia Gruzin

Anastasia Gruzin, specialistă la Direcției politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii, spune că un alt obstacol pentru adoptatori apare în momentul în care trebuie să aștepte propunerea autorității tutelare teritoriale privind copilul care ar urmează să fie adoptat. Unii părinți au cerințe concrete, cum ar dori să arate copilul, vârsta etc. Din acest motiv, pentru unii așteptarea este mai lungă.

"Dacă cuplul specifică că își dorește să adopte un copil cu vârsta de un an, să aibă ochi albaștri și alte caracteristici concrete, atunci ar putea aștepta mai mulți ani "candidatura" potrivită. În alte cazuri, procedura durează 9-10 luni, cum ar fi o sarcină obișnuită", a subliniat specialistul.
Aurelia Saftiuc
© Sputnik / Miroslav Rotari
Aurelia Saftiuc

Să devii mămica adoptivă și să treci la o nouă etapă în viață înseamnă responsabilitate, curaj și răbdare. De acest lucru s-a convins și președinta Asociației Naționale a Părinților Adoptivi, Aurelia Saftiuc.

Cea mai sensibilă perioadă este cea de adaptare cu copilul, atât pentru familie, cât și pentru micuț, afirmă tânăra mămică.

"Copilul meu s-a adaptat mai repede decât mine. De fapt, toți copiii se adaptează diferit. În primele șase luni a fost mai dificil, până ne-am deprins unul cu celălalt. Îmi amintesc și acum când mă trezeam noaptea și-l vedeam cum doarme – eram cea mai fericită", a povestit pentru Sputnik Moldova Aurelia Saftiuc.

Deși procedura de înfiere pare pentru unele familii destul de anevoioasă și birocratică, Aurelia Saftiuc afirmă că, odată ce există dorință, totul este realizabil. Important este ca viitorii părinți să înțeleagă că adoptarea unui copil înseamnă în primul rând o responsabilitate enormă și este un pas important atât pentru micuț, cât și pentru noua lui familie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
copil, adopție
Aurelia Irodoi

S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

58
(reînnoit 20:39 14.06.2021)
De multe ori, situațiile stresante, emoțiile și gândurile negative impun cuplurile să ia decizii pripite în privința căsniciei lor. Din diverse motiveve unii aleg să se divorțeze, pentru ca ulterior să se căsătorească din nou cu același partener.
S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", mediatoarea Aurelia Irodoi a povestit un caz pe care l-a întâlnit în activitatea ei profesională. Este vorba despre un cuplu cu doi copii, care a hotărât să divorțeze. După câteva luni de la divorț, perechea s-a recăsătorit.

Deși pentru unele persoane acest lucru pare unul neobișnuit și irațional, mediatoarea susține că acest fenomen devine tot mai răspândit.

"Acest exemplu este dovada lipsei de dialog în cuplu. După toată procedura de desfacere a căsătoriei și după o perioadă în care au locuit separat, cuplul a înțeles că a comis o greșeală luând decizia de a se divorța. În mai puțin de jumătate de an ei s-au recăsătorit oficial și spun că este o decizie asumată pe care au cântărit-o foarte bine împreună", a relatat Aurelia Irodoi.

În acest context, mediatoarea  a remarcat că pe fundalul emoțiilor negative și situațiilor stresante multe familii obișnuiesc să ia decizii pripite. Situația însă poate fi evitată.

"De multe ori în relație încep să se implice toate rudele cu sfaturi și să-și împărtășească propria experiență. Dialogul trebuie să fie doar între două părți, să se discute și cu copiii dacă e cazul, lucrurile nu trebuie grăbite. Dacă este nevoie trebuie de consultat un psiholog. Doar după ce au fost întreprinse toate măsurile, poate fi luată și o decizie", a conchis mediatoarea.

În același timp, Aurelia Irodoi a menționat că cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Printre cele mai solicitate cazuri ce urmau a fi soluționate de către mediatori au fost cele care țineau de procesul de divorț. Potrivit ei, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

Mediatoarea susține că deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
Mediere, desfacerea căsătoriei, căsătorie, divorț
Tematic
Melania Trump “numără minutele” până la divorț


Загрузка...
Polina Turta

Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

41
(reînnoit 19:12 14.06.2021)
Anual, în data de 14 iunie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătatea donatorului - aflați din materialul Sputnik.
Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

Donatorul emerit de sânge, președintele Asociației Donatorilor de Sânge din Moldova Polina Turtă, a explicat în studioul Sputnik Moldova ce beneficii poate avea pentru sănătate obiceiul de a dona sânge.

Potrivit ei, efectele pozitive asupra sănătății nu se lasă mult timp așteptate, în special, dacă sângele este donat cu regularitate, de cinci ori pe an.

”Donarea constantă reînnoiește sângele. Datorită acestei proceduri, sângele nu se îngroașă și circulă ușor prin vene. Omul care donează sânge cu regularitate întinerește”, spune Polina Turtă.

În același timp, înainte de fiecare donare de sânge, persoana donatoare efectuează gratuit investigații medicale pentru a evalua starea de sănătate. Ca urmare, află imediat dacă are sau nu unele probleme și le tratează la timp.

”Cei care nu donează sânge, rareori merg să facă examene medicale profilactice. Din această cauză, mulți oameni se pomenesc deja bolnavi”, a explicat interlocutoarea.

Persoanele care pot dona sânge sunt acelea care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu au mai puțin de 50 de kg, care sunt sănătoase și dețin un act de identitate. Este contraindicată donarea sângelui în cazul în care donatorul suferă de o patologie cronică constantă sau este purtător de infecții hemo-transmisibile.

De menționat că, potrivit statisticilor, în ultimii ani numărul donatorilor voluntari a crescut cu circa 97 la sută. Cei mai activi donatori sunt bărbații, aceștia constituind 70 la sută dintre voluntari, iar femeile - doar 30 procente. Tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani constituie 22 la sută, persoanele cu vârsta de 31-40 de ani reprezintă 25 procente, iar circa 8 la sută sunt voluntarii cu vârste cuprinse între 53-60 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
sănătate, donatori, sânge
Tematic
Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ


Загрузка...
Veaceslav Platon

Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare