Igor Volnițchi

Previziuni sumbre înainte de alegeri - Ce probleme rămân nesoluționate la parlamentare

130
(reînnoit 23:54 29.04.2021)
Comentatorul politic Igor Volnițchi consideră că actorii politici intră în alegerile parlamentare anticipate cu mai multe probleme sistemice nerezolvate. Despre ce este vorba, aflați în materialul ce urmează.
Previziuni sumbre înainte de alegeri - Ce probleme rămân nesoluționate la parlamentare

Igor Volnițchi a declarat pentru Sputnik Moldova că odată cu declanșarea campaniei electorale, actorii politici așa și nu au reușit să soluționeze câteva probleme sistemice legate de democratizarea alegerilor. Expertul se referă la problema coruperii deputaților, fenomenul traseismului politic care ar putea continua și în legislatura următoare. Totodată, acesta spune că anul 2021 va fi unul ratat, care va aprofunda și mai mult criza economică, iar un guvern funcțional nu se știe când vom avea. 

Volnițchi consideră că înainte de a merge în anticipate deputații trebuiau să revadă legislația privind modul de finanțare a partidelor politice în alegeri, legislația anticorupție, cea cu privire la integritate pentru viitorii deputați, modificări la Codul Electoral legate de introducerea votului prin corespondență, dar și la legea privind partidele politice.

Expertul mai spune că de rând cu aceste restanțe, Parlamentul care a fost dizolvat, așa și nu a hotărât câteva probleme urgente care vor lăsa o amprentă asupra campaniei electorale.

„Așa și nu am înțeles cum se va proceda cu mandatul CEC care expiră în luna iunie, nu știm de unde va identifica guvernul bani pentru alegeri. O problemă nesoluționată este acea hotărâre politică a Parlamentului privind caracterul captiv al Curții Constituționale, iar asta va afecta imaginea Curții în condițiile în care ea va valida mandatele deputaților și va confirma rezultatele alegerilor. Această problemă trebuia soluționată acum, pentru a nu pune sub un mare semn de întrebare corectitudinea Curții Constituționale pe viitor”, a precizat Igor Volnițchi.

Președintele țării, Maia Sandu, a semnat miercuri seara decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate pentru 11 iulie. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce Curtea Constituțională a stabilit că instituirea stării de urgență este neconstituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
Codul electoral, Dizolvarea Parlamentului, alegeri parlamentare anticipate
Tematic
Previziuni sumbre după anticipate - Ce s-ar putea întâmpla în viitorul Parlament
Maia Sandu a dizolvat Parlamentul și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate
Ion Balan

Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta

21
(reînnoit 16:59 23.06.2021)
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", agricultorul Ion Balan a vorbit despre efectele ploilor abundente din ultima perioadă asupra culturilor agricole. Care au fost cele mai afectate și cât de promițător este anul 2021 pentru agricultură?
Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta

Precipitațiile abundente care au căzut pe parcursul lunii iunie au distrus mai multe culturi agricole. Cele mai afectate au fost floarea soarelui și porumbul.

"Avem terenuri inundate și multe plantații care sunt la pământ. Puține dintre ele ar mai putea fi restabilite și acest lucru va avea un efect negativ asupra recoltei. În acest caz, multe vor trebui reînsămânțate", a spus Ion Balan.

De asemenea vișinele, cireșele și pomușoarele precum zmeura și căpșunele au avut de suferit din cauza condițiilor meteorologice. Agricultorii sunt nevoiți să transporte marfa la prelucrare, iar multe dintre culturi pur și simplu s-au stricat înainte de coacere. Cât privește pomii fructiferi, de prune și mere, situația pare a fi una mai bună.

În pofida acestor provocări, Ion Balan susține că 2021 este unul mai bun și promițător decât anul precedent, atunci când a predominat seceta și au fost impuse mai multe restricții în contextul pandemiei COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
culturi agricole, ploi, recoltă
Tematic
Recolta de pomușoare, mai mică și târzie: Ce se va întâmpla cu prețurile


Загрузка...
Nicolae Juravschi

Ziua Mondială Olimpică: Cum va fi marcată la Chișinău