Stela Vasluian

Ce pași trebuie urmeze cuplurile care vor adopte un copil

82
(reînnoit 21:53 27.04.2021)
Sute de copii abandonați așteaptă să fie adoptați de către o nouă familie. În ce condiții pot fi înfianți și cât de muți moldoveni își doresc să ofere o casă micuților rămași fără grijă părintească?
Ce pași trebuie să urmeze cuplurile care vor să adopte un copil

Legea Nr. 99 din 28.05.2010 privind regimul juridic al adopţiei descrie cu lux de amănunte procedura de înfiere a unui copil de către părinții adoptivi. Potrivit legii, persoanele care doresc să adopte copii depun cerere la autoritatea tutelară teritorială în a cărei rază îşi au domiciliul. Drept confirmare a depunerii cererii de adopţie, acestora li se eliberează certificat.

La cererea de adopţie, adoptatorul anexează: copia de pe actul de identitate; copia de pe certificatul de naştere; copia de pe certificatul de căsătorie, în cazul adopţiei de către un cuplu căsătorit, sau copia de pe certificatul de divorţ, dacă este divorţat; certificatul de la locul de muncă despre funcţia deţinută şi despre cuantumul salariului sau copia de pe declaraţia de venituri sau un alt act similar, pentru ultimele 12 luni; copia autentificată de pe actul ce confirmă dreptul său de proprietate sau dreptul de folosinţă asupra unui spaţiu locativ; cazierul judiciar ș.a.

"Multe cupluri întâmpină deja dificultăți la prima etapă, afirmând că sunt multe acte pe care trebuie să le prezinte. Cei care-și doresc cu adevărat să adopte un copil sunt conștienți că este o procedură mai migăloasă, dar până la urmă sunt niște acte care demonstrează că sunt pregătiți pentru această schimbare în viața lor și corespund tuturor cerințelor de a crește și a educa un copil", a declarat pentru Sputnik expertul în adopția copiilor Stela Vasluian.

Anastasia Gruzin
© Sputnik / Miroslav Rotari
Anastasia Gruzin

Anastasia Gruzin, specialistă a Direcției politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii, spune că un alt obstacol pentru adoptatori apare din momentul în care trebuie să aștepte propunerea autorității tutelare teritoriale a copilului ce urmează a fi adoptat. Unii părinți au cerințe concrete cum ar dori să arate copilul, vârsta ș.a. Din acest motiv, pentru unii așteptarea este mai lungă.

"Dacă cuplul specifică că își dorește să adopte un copil cu vârsta de un an, să aibă ochi albaști și alte caracteristici concrete, atunci ar putea aștepta mai mulți ani "candidatura" potrivită. În alte cazuri, procedura durează 9-10 luni, cum ar fi o sarcină obișnuită", a subliniat specialistul.

Care sunt condiţiile de potrivire a adoptatorului și ce reguli trebuie respectate pentru încuviinţarea adopţiei în instanţă de judecată, aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
copil, adopție
Tematic
Procesul de adopție internațională a copiilor cu nevoi speciale, mai ușor
Victoria Bucătaru

Atracții turistice în apropiere de Chișinău: Un nou proiect lansat de ANTRIM

151
(reînnoit 10:47 18.06.2021)
Noi oportunități pentru turismul moldovenesc! Încă o localitate din țara noastră ar putea deveni o atracție turistică deosebită pentru turiștii locali, dar și străini. Detalii aflați din materialul Sputnik.
Atracții turistice în apropiere de Chișinău: Un nou proiect lansat de ANTRIM

Asociația Obștească „Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova” și Primăria Comunei Budești au semnat un Memorandum de colaborare, având drept obiectiv transformarea satului Budești într-o destinație agro-turistică, prin dezvoltarea noii destinații turistice, îmbunătățirea infrastructurii și promovarea imaginii localității.

În acest scop a fost creat un Centru de Informare Turistică în incinta Muzeului din localitate, care va colabora cu operatorii de turism din țară și va avea contracte de deservire a turiștilor și excursioniștilor.

"Ne propunem susținerea dezvoltării prestatorilor de servici turistice prin dezvoltarea unei noi destinații turistice în Regiunea de Dezvoltare Centru, prin consolidarea parteneriatului APL-agenți economici, îmbunătățirea infrastructurii, lansarea noilor afaceri și promovarea imaginii localității. Valorificarea patrimoniului natural și cultural istoric al localităţii reprezintă un obiectiv de interes turistic și sperăm să ademenim cât mai mulți turiști", a declarat pentru Sputnik Moldova directorul executiv ANTRIM Victoria Bucătaru.

De menționat că Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova a creat mai multe Centre de Informare Turistică ce promovează și alte destinații turistice precum cele din Rezervația Naturală "Prutul de Jos", Complexul "Orheiul Vechi", Transnistria și Găgăuzia.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
turism
Tematic
Premieră: Moldova, la o expoziție mondială de turism la Madrid


Загрузка...
Teodor Cârnaț

Profanare și parodie: Cârnaț, despre selectarea unui judecător la CCM

169
(reînnoit 23:00 17.06.2021)
Unul din candidații la funcția de judecător la Curtea Constituțională, Teodor Cârnaț consideră că CSM a profanat noțiunea de concurs la selectarea unui judecător la CCM. El spune că actuala componență a CSM dorește promovarea unei persoane docile și șantajabile
O profanare și parodie: Cârnaț despre selectarea unui judecător la CCM

Fostul membru al CSM și unul din candidații la funcția de judecător la Curtea Constituțională Teodor Cârnaț consideră că membrii CSM au eșuat lamentabil în încercarea de a selecta un judecător la Curtea Constituțională și ar trebui să-și dea demisia. Cârnaț spune că ceea ce a făcut CSM nu-i altceva decât o parodie și o demonstrare a faptului că actuala componență a CSM își dorește o persoană docilă la funcția de magistrat constituțional.

„Înșiși membrii Consiliului Superior al Magistraturii au încălcat prevederile legii cu privire la CSM, de a selecta un judecător la CCM. Conform legii, ei erau obligați ca în termen de 15 zile să desemneze un candidat. Chiar dacă o parte dintre ei sunt judecători, tot ei au încălcat legea și nu caută o persoană profesionistă și integră, dar una docilă sistemului și șantajabilă. În mintea lor este gândul că la această funcție trebuie să aspire neapărat un judecător din lista apropiată lor. Am mai avut asemenea cazuri când în fruntea Curții Constituționale au acces elemente de umplutură care nu au respectat Constituția”, a mai spus Cârnaț.

El este de părere că CSM nu și-a onorat obligațiunile în partea ce ține de organizarea acestui concurs și ar trebui să-și dea demisia in corpore pentru că nu au procedat corect, astfel încât în urma concursului să fie identificate, la faza finală, două persoane pentru a concura la funcția de judecător la CCM.

„Ceea ce a făcut CSM nu este altceva decât o parodie în scopul de a căuta o persoană docilă, mai puțin profesionistă și integră”, a menționat Teodor Cârnaț.

Niciun candidat dintre cei 15 admiși la interviul pentru funcția vacantă de judecător al Curții Constituționale din partea Consiliului Superior al Magistraturii, care s-a desfășurat recent, nu a întrunit un număr suficient de voturi pentru a fi desemnat în funcție. Drept urmare, concursul a eșuat iar președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat un nou concurs.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

169
Tagurile:
concurs pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională, CSM
Tematic
De ce s-a dat bătălia între Sandu, Parlament și Curtea Constituțională
Vasile Bolea, exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională


Загрузка...
Curtea Constituțională

PSRM contestă legea prin care s-au acordat garanții de stat în urma furtului miliardului