Olga Cara

Invazie de căpușe: Cum ne protejăm de infecția pe care o transmit

451
(reînnoit 20:56 20.04.2021)
Timpul frumos aduce în vizor o problemă de sezon - pericolul căpușelor. Subiectul a fost discutat cu medicul epidemiolog din cadrul Institutului Oncologic din Moldova, Olga Cara.
Invazie de căpușe: Cum ne protejăm de infecția pe care o transmit

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul Olga Cara a precizat că, începând cu luna martie și până în luna iunie, riscul de infectare în urma înțepăturii unei căpușe este mult mai ridicat întrucât anume în această perioadă căpușele sunt cele mai active.

Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă, deoarece prin intermediul ei pot fi transmise numeroase boli. De obicei, mușcăturile de căpușe nu sunt dureroase, din acest motiv omul nici nu conștientizează faptul că pe corpul său este un oaspete nedorit.

"Aceasta nu este o simplă mușcătură, deoarece peste ceva timp pot apărea diverse consecințe. Căpușa este vectorul de transmitere a infecției Borelioza. Dacă căpușa se află timp de 24-48 ore pe corp, iar după observați o roșeață în apropiere de locul mușcăturii, poate fi un semn că căpușa a fost infectată", a precizat Olga Cara.

Căpușele sunt prezente peste tot în natură: în păduri, parcuri, zonele de agrement, câmpii și în apropierea bazinelor acvatice. Ca urmare, pentru a evita înțepăturile căpușelor, oamenii sunt îndemnați să poarte în timpul plimbărilor în aer liber haine de culori deschise, cu mâneci lungi și pantaloni.

"În timpul plimbării sau după plimbare, trebuie să examinăm cu atenție tegumentele și să ne asigurăm că nu avem pe noi nici o căpușă. Dacă depistăm o căpușă, trebuie să întreprindem acțiuni urgente pentru a o înlătura", a spus specialistul.

Olga Cara recomandă ca, în cazul în care ați fost înțepat de o căpușă, să nu încercați să o scoateți singur, ci să vă adresați cât mai urgent la specialist deoarece, chiar dacă reușiți să scoateți căpușa, este posibil ca o parte din corpul ei să rămână sub piele, iar consecințe pot fi grave. După muşcătura de căpuşă, oamenii pot prezenta simptome precum febra, amorţeala, eczeme, senzaţie de slăbiciune, durere şi inflamarea articulaţiilor, palpitații sau senzație de vomă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

451
Tagurile:
infecție, extragerea căpușelor, căpușe
Tematic
Atenție în timpul plimbărilor: Iarba e plină de paraziți care transmit o infecție gravă
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

135
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

135
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

55
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...
Церемония вручения российского паспорта

Repatrierea în Rusia: cine și cum poate beneficia?