Laura Țurcan

Epidemiolog, despre reinfectarea după imunizate și efectele adverse ale vaccinurilor

168
(reînnoit 17:37 14.04.2021)
Care este numărul efectelor adverse în urma vaccinării anti-COVID? Câte persoane s-au reinfectat după administrarea primei doze și cum decurge campania de vaccinare? Detalii am aflat de la medicul epidemiolog Laura Țurcan.
Epidemiolog, despre reinfectarea după imunizate și efectele adverse ale vaccinurilor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", medicul epidemiolog de la Agenția Națională în Sănătate Publică, Laura Țurcan a remarcat că procesul de imunizare în Republica Moldova depinde de disponibilitatea dozelor de vaccin ajunse în țara noastră. Până în prezent, au fost recepționate peste 112 970 doze de vaccin, dintre care: 86400 doze de vaccin AstraZeneca, 24570 doze Phizer și 2000 doze de Sinopharm.

"Desigur că ne-am fi dorit să ajungem la o acoperire vaccinală de 70 procente, însă mai avem de muncit până atunci. Vaccinarea este singura măsură eficientă de a combate virusul și ne bucurăm că acest proces a început și în țara noastră", a declarat Laura Țurcan.

Potrivit medicului epidemiolog, din numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19, doar 1017 au înregistrat efecte adverse post-imunizare, frecvența fiind de 1,5 procente.

"Din numărul total al acestora, 96,2 procente au fost reacții ale organismului ușoare – dureri și sensibilitate în locul imunizării, oboseală, febră, frisoane, greață și altele, 3,8 procente au avut reacții moderate, adică aceleași simptome doar că mai accentuate. Nu avem nici o reacție gravă sau severă. Toate au trecut în câteva zile, fără spitalizări", a subliniat specialistul.

În același timp, Laura Țurcan a precizat că din numărul total de persoane vaccinate cu prima doză, doar 210 s-au infectat cu COVID-19, ceea ce constituie 0,3 procente. Specialistul a venit și cu o explicație în acest sens.

"Prima doză de vaccin nu ne protejează 100 procente, de aceea toate măsurile antiepidemice trebuie respectate în continuare. Cu toate acestea, am observat impactul vaccinării asupra infectării lucrătorilor medicali, chiar dacă în mare parte le-a fost administrată doar prima doză", a punctat medicul epidemiolog.

Amintim că, în data de 2 martie, în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. În prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și cele care au vârsta între 18 și 60 de ani care suferă de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168
Tagurile:
COVID-19, vaccin
Tematic
A scăzut numărul cazurilor de infectare cu COVID: Explicația epidemiologilor
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

24
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...
Alexei Ceban

Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

74
(reînnoit 16:17 24.06.2021)
În două luni de zile, țara noastră ar avea capacitatea de a vaccina 70 la sută din populație. Declarația îi aparține epidemiologului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.
Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", reprezentantul ANSP Alexei Ceban a precizat că Republica Moldova dispune de suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a imuniza 70 la sută din populație. Potrivit lui, sistemul medical poate face față acestor cerințe.

"Am demonstrat că într-o singură zi putem vaccina și 26 mii de persoane. Capacitatea sistemului este și peste 30 mii persoane. Asta ar însemna că noi am putea vaccina un procent din populație într-o zi. Astfel, în două luni de zile am putea ajunge la o capacitate de 70 la sută de vaccinare a cetățenilor moldoveni", a declarat Alexei Ceban.

Epidemiologul susține că în Republica Moldova au ajuns deja peste un milion de doze de vaccin, dintre care peste 500 mii au fost deja administrate. În stoc mai există un număr impunător de doze, iar în perioada apropiată vor mai fi livrate și alte loturi de vaccin.

"Nu contează tipul de vaccin pe care-l vor administra cetățenii. Toate sunt eficiente. Avem capacitatea de a asigura majoritatea populației cu vaccin, însă mai există reticențe în rândul oamenilor. Sunt niște mituri pe care înșiși cetățenii nu și le pot explica. Vaccinarea este singura metodă care ne va proteja de acest virus și va contribui la diminuarea semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare", a remarcat specialistul.

Mai mult, Alexei Ceban susține că certificatele moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.

"Este mult mai ușor și mai sigur ca oamenii să se vaccineze și să poată călători liber, decât să achite aproape o mie de lei pentru testul COVID, care până la urmă nu-i protejează de virus. Boala este mult mai agresivă decât reacțiile adverse în urma administrării vaccinului, care apropo, este normal să apară", a conchis epidemiologul.

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Potrivit mai multor epidemiologi, imunitatea colectivă ar putea fi dobândită dacă 70 la sută din populația țării ar administra ambele doze de vaccin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
vaccin, epidemiologi
Tematic
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...
Elena Kovaliova

De ce profesorii închid ochii la agresiunea și violența din școli: Opinia psihologului