Igor Volnițchi

Expert: Unde a greșit Maia Sandu în primele luni de mandat

170
Comentatorul politic Igor Volnițchi spune că nimeni din actorii politici, inclusiv președintele Sandu, nu ar putea să se laude cu careva realizări în contextul crizei pandemice și economice, care s-a suprapus pe agenda politică.
Expert: Unde a greșit Maia Sandu in primele luni de mandat

Mai mulți experți și politicieni au comentat succesele și insuccesele Președintelui Maia Sandu în debutul mandatului său. După o sută de zile de exercitare a funcției de președinte, comentatorii politici sunt rezervați în ceea ce privește realizarea promisiunilor făcute de șeful statului.

Comentatorul politic Igor Volnițchi spune că nimeni din actorii politici, inclusiv președintele Sandu, nu ar putea să se laude cu careva realizări în contextul crizei pandemice și economice care s-a suprapus pe agenda politică. Igor Volnițchi a declarat pentru Sputnik Moldova că, din păcate, agenda Maiei Sandu la debutul mandatului nu a coincis în totalitate cu doleanțele cetățenilor. Expertul spune că din ceea ce vedem este că președintele este axat pe agenda partidului pe care l-a condus, iar interesele acestui partid sunt legate de alegeri parlamentare anticipate.

„Suntem în a patra lună de continuă criză politică și nu se vede un deznodământ. Nu știu dacă în această perioadă Maia Sandu sau oricare alt actor politic poate afișa niște rezultate, să îndrăznească să-și asume careva merite pentru că nimeni n-a avut nici un fel de merit și trebuie să recunoaștem acest lucru. Doamna Sandu spune că a adus vacinuri în contextul pandemiei. Nu știu dacă este neapărat rolul președintelui de a se ocupa cu aceste donații, nu este apanajul instituției prezidențiale de a contabiliza loturile de vaccin care intră în țară. Doamna președinte spune că a deblocat relațiile externe, da este adevărat, dar este doar pe jumătate. A deblocat relațiile cu o parte din partenerii externi și anume cu cei care corespund viziunilor de politică externă ale doamnei președinte. Eu nu am observat o deblocare a relațiilor cu alți parteneri strategici cum ar fi Federația Rusă, dimpotrivă s-a deviat de la principiul politicii externe echilibrate”, a mai spus Volnițchi.

El a mai declarat că opinia publică a așteptat o implicare a Președintelui în agenda reintegrării statului, iar aici nu s-a văzut nici o acțiune a instituției prezidențiale. Volnițchi consideră că președintele Sandu ar fi putut să creeze iluzia că respectă Constituția în raport cu actorii politici, dar din păcate a fost un promotor al încălcării Legii Supreme.

„Bucurându-se de popularitatea pe care o are, am așteptat ca Maia Sandu să fie un mediator al proceselor politice, dar nu am văzut aceste lucruri. Ceea ce vedem însă este că Președintele este axat pe agenda partidului pe care l-a condus, iar interesele acestui partid dictează alegeri parlamentare anticipate”, a concluzionat Igor Volnițchi.

Raportul de activitate pentru 100 de zile a președintelui Maia Sandu conține 44 de acțiuni pe care șeful statului le-ar fi îndeplinit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
Tagurile:
realizări, promisiuni electorale, Maia Sandu, 100 de zile
Tematic
PSRM comentează cele 100 de zile de aflare a Maiei Sandu în funcția de președinte
Ce-i reproșează Ion Chicu președintelui Sandu la 100 de zile de la învestire
Ar putea oare încerca dreapta să acapareze puterea în Moldova - politician
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

28
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Anna Iurii

Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni