Sergiu Manea

Se întâmplă în Moldova: Expoziție inedită la 100 de metri adâncime

178
(reînnoit 12:28 12.04.2021)
O expoziție inedită, organizată cu prilejul împlinirii celor 60 de ani de la primul zbor al omului în spațiu, a fost lansată în renumitele beciuri de la Cricova. Iată ce surprize îi așteaptă pe vizitatori.
Expoziție în beciurile de la Cricova, dedicată lui Gagarin

Astăzi se împlinesc 60 de ani de la primul zbor al omului în spațiu, dedicată pilotului-cosmonaut Iuri Gagarin, eroul Uniunii Sovietice, prima persoană care a zburat în cosmos. Cu acest prilej este prezentată o expoziție deosebită chiar în beciurile de la Cricova.

Puțini cunosc că Iuri Gagarin a vizitat Moldova în octombrie 1966. Tot atunci, primul cosmonaut a vizitat nemaipomenitele beciuri de la Cricova. Astronautul avea o simpatie deosebită pentru moldoveni şi pentru vinurile noastre.

"El a degustat vinuri, a participat la producerea vinului și a discutat cu personalul de atunci. Mai mult, cosmonautul a lăsat chiar și o inscripție. După această vizită, Iuri Gagarin a spus că după cosmos, beciurile de la Cricova l-au impresionat cel mai mult", a povestit pentru Sputnik Moldova președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, Sergiu Manea.

Expoziția dedicată celor 60 de ani de la primul zbor al omului în spațiu este organizată de către renumitul colecționar moldovean Petru Costin. În cadrul evenimentului vor fi prezentate diverse obiecte de valoare ale cosmonauților renumiți, fotografii ș.a. În premieră, expoziția se va desfășura la o adâncime de 100 metri sub pământ.

Doritorii pot vizita expoziția până la mijlocul lunii aprilie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

178
Tagurile:
Iuri Gagarin, cosmos, Cricova, expoziție
Tematic
Ce mesaj a transmis Greceanîi de Ziua Mondială a Aviaţiei şi a Cosmonauticii
Ion Balan

Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta

33
(reînnoit 16:59 23.06.2021)
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", agricultorul Ion Balan a vorbit despre efectele ploilor abundente din ultima perioadă asupra culturilor agricole. Care au fost cele mai afectate și cât de promițător este anul 2021 pentru agricultură?
Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta

Precipitațiile abundente care au căzut pe parcursul lunii iunie au distrus mai multe culturi agricole. Cele mai afectate au fost floarea soarelui și porumbul.

"Avem terenuri inundate și multe plantații care sunt la pământ. Puține dintre ele ar mai putea fi restabilite și acest lucru va avea un efect negativ asupra recoltei. În acest caz, multe vor trebui reînsămânțate", a spus Ion Balan.

De asemenea vișinele, cireșele și pomușoarele precum zmeura și căpșunele au avut de suferit din cauza condițiilor meteorologice. Agricultorii sunt nevoiți să transporte marfa la prelucrare, iar multe dintre culturi pur și simplu s-au stricat înainte de coacere. Cât privește pomii fructiferi, de prune și mere, situația pare a fi una mai bună.

În pofida acestor provocări, Ion Balan susține că 2021 este unul mai bun și promițător decât anul precedent, atunci când a predominat seceta și au fost impuse mai multe restricții în contextul pandemiei COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
culturi agricole, ploi, recoltă
Tematic
Recolta de pomușoare, mai mică și târzie: Ce se va întâmpla cu prețurile


Загрузка...
Nicolae Juravschi

Ziua Mondială Olimpică: Cum va fi marcată la Chișinău