Funcționarul din cadrul MAI ne-a comunicat că subdiviziunea pe care o conduce intenționează, în corespundere cu activitățile planificate pentru anul curent, să extindă sistemul de supraveghere a traficului rutier pe teritoriul Moldovei, doar că acest lucru nu va avea loc în luna mai. Andrian Șova ne-a spus că în momentul de față este în derulare un proces de achiziție. Apoi urmează semnarea unui contract în cadrul unui proiect de modernizare și extindere a sistemului de supraveghere video în aproximativ 20 de localități din Moldova. Șova a mai precizează că acest sistem de monitorizare video ar putea fi operațional către sfârșitul anului 2021.
„Informația care a apărut în spațiul public este denaturată. Pot să vă spun că MAI intenționează, în corespundere cu activitățile planificate pentru anul curent, să extindă sistemul de supraveghere a traficului rutier, însă acest lucru nu va avea loc nemijlocit în luna mai. La ora actuală, Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI se află într-o procedură de achiziție inițiată în baza unui proiect și numai după derularea acestei proceduri vom semna un contract pentru ca sistemul de supraveghere să fie operațional și extins. Toate aceste proceduri ar putea dura până la sfârșitul anului 2021 și atunci vom putea vorbi despre funcționalitatea sistemului în localitățile vizate”, a precizat Andrian Șova.
Înprezent, sisteme video a traficului rutier sunt în 18 localități, doar că ele nu funcționează. Anterior, în mai multe rapoarte ale Curții de Conturi au fost depistate ilegalități care au fost comise în gestionarea acestor sisteme de supraveghere video a traficului rutier.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a precizat că securitatea alimentară a populației este o prioritate a statului, iar conform statisticilor anuale, în Republica Moldova sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu.
Un simplu calcul poate scoate în evidență dacă este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării, a precizat Mihai Machidon.
"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a subliniat oficialul.
De asemenea, Mihai Machidon a fost întrebat despre posibilitatea creșterii prețurilor la pâine în viitorul apropiat. Oficialul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.
"Pâinea socială și prețurile la pâine nu au fost majorate, chiar și în pofida creșterii prețurilor la grâu. Au fost poate majorări neesențiale pentru produsele din patiserie - tort, covrigei, dar care, să spunem așa, nu sunt de prima necesitate. În perioadă următoare sperăm că nu vor crește prețurile la pâine", a punctat Machidon.
Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
După un an de pandemie și cu o recoltă mai scăzută, ramura vitivinicolă are nevoie de susținere, în special micii producători de vinuri, susține Arcadie Foșnea.
În 2020, cele mai mari dificultăți întâmpinate de către producătorii autohtoni au ținut de exporturile de vinuri, chiar și în țările amatoare tradițional de vin moldovenesc. Dacă în luna ianuarie în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută, atunci începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente."În prezent, Rusia rămâne cel mai mare importator de vinuri moldovenești, care așteaptă cu drag vinurile noastre. Totuși, fiecare țară este tratată drept un potențial prieten al vinurilor moldovenești și suntem deschiși pentru colaborare, în special micii producători locali", a precizat Arcadie Foșnea.
De menționat că în ultimii ani țara noastră a înregistrat un adevărat progres și o dinamică pozitivă în industria vinului, fapt ce a generat creșterea numărului turiștilor în Moldova.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Munca cu animalele este pe cât de plăcută, pe atât de grea, deoarece fiecare patruped are temperamentul său și necesită să cunoști psihologia acestora ca să îi poți deservi. Fiecare animal are nevoie de o abordare individuală și doar așa el poate să stea liniștit până se finalizează procedura la salon.
Pachetul de servicii pentru animale, unde intră spălarea, tunsoarea, tăierea ghearelor și curățarea urechilor durează în medie trei ore, în funcție de specia animalului și blana acestuia.
Totodată, meșterii salonului studiază regulat tendințele în materie de tunsori pentru animale și încearcă să pună în practică tehnologiile noi, astfel ca acestea să arate bine și îngrijit. Specialiștii recomandă ca fiecare animal să fie spălat cel puțin o dată în lună, dacă acesta stă doar în casă și măcar o dată în săptămână, dacă animalul iese pe afară. Totodată, animalul trebuie tuns o dată la două luni ca acesta să aibă un aspect curat și îngrijit.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În Capitală sunt mai multe saloane de înfrumusețare pentru animale de companie.
Unii oameni își răsfață animalele așa cum mulți nu și-ar permite. Ei își duc patrupezii la salon de înfrumusețare pentru a fi tunși și îngrijiți.
Meșterii pot oferi servicii atât pisicilor și câinilor, cât și iepurilor, șinșilelor și chiar și berbecilor sau cailor.
Potrivit directoarei salonului, fiecare patruped are temperamentul său și necesită să cunoști psihologia acestora ca să îi poți servi.
În pachetul de servicii pentru animale intră spălarea, tunsoarea, tăierea ghearelor și curățarea urechilor.
Animalele care ajung la salon pentru prima dată suportă un stres inițial, pentru că nu înțeleg ce se întâmplă cu ele.
Potrivit directoarei salonului, fiecare animal trebuie să fie spălat cel puțin o dată în lună, dacă acesta stă doar în casă și măcar o dată în săptămână, dacă animalul iese pe afară.
Animalul trebuie tuns o dată la două luni ca acesta să aibă un aspect curat și îngrijit.
Fiecare animal are nevoie de o abordare individuală și doar așa el poate să stea liniștit până se finalizează procedura la salon.
La salon sunt primite doar animalele vaccinate împotriva rabiei, deoarece sunt cazuri când ele pot mușca meșterii care îi tund și atunci consecințele pot fi grave.
Procedura durează în medie trei ore, în funcție de specia animalului și blana acestuia.
Animalele pot beneficia și de vopsirea blănii.