Tatiana Zatîc

Cum sunt tratați în spitale bolnavii de COVID-19

201
(reînnoit 18:10 03.04.2021)
Mai mulți pacienți care au trecut prin secțiile COVID-19 sunt nemulțumiți de tratamentele primite. În ce măsură este justificată nemulțumirea bolnavilor?
Cum sunt tratați în spitale bolnavii de COVID-19

Tatiana Zatîc, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a dat asigurări, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, ca bolnavii de COVID-19 sunt tratați în strictă conformitate cu protocoalele clinice naționale. Oficialul a explicat în mod detaliat cum trebuie de procedat la fiecare etapă a bolii și în funcție de comorbiditățile bolnavilor. Responsabilul a dat asigurări că situația fiecărui bolnav este evaluată în complexitate.   

”În curând va fi aprobat cea de-a 5-a ediție a Protocolului Clinic Național în domeniul tratamentului COVID-19. Revizuim constant acest document, în baza recomandărilor noi aprobate la nivel internațional, a dovezilor cu privire la procesul de conduită a pacienților. Protocoalele sunt elaborate de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, din domeniul bolilor infecțioase, terapiei intensive, epidemiologiei etc.,  care includ tot ce e specific pentru fiecare categorie de pacient. Este explicat, la nivel de spitale, cum se indică tratamentul la fiecare etapă a bolii. Situația fiecărui bolnav este evaluată în complexitate”, a relatat Tatiana Zatîc.

În prezent, peste 4000 de bolnavi de COVID-19, dintre care 331 în stare extrem de gravă, sunt internați în spitale, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.   

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

201
Tagurile:
COVID-19, bolnavi, spitale
Tematic
Mii de moldoveni vor avea acces la vaccinul împotriva COVID-19 din luna aprilie. - Detalii
Mărturiile unui fost bolnav de COVID: 15 mii de lei am cheltuit, dar nu mi-am revenit
Iurie Ușurelu

Cum pot scăpa agricultorii de pagubele provocate de intemperii - Soluția expertului

52
(reînnoit 22:28 23.06.2021)
Expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a vorbit despre conceptul de asigurare în agricultură. El consideră că în perioada electorală politicienii vin cu diverse propuneri și ajutor pentru agricultori, însă în realitate acestea rămân doar la nivel de promisiuni.
Expert, despre situația din agricultură: Ce trebuie să îmbunătățim

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a declarat că companiile de asigurări și-au demonstrat capacitatea și dorința de a ajuta agricultorii, însă din cauza instabilității politice fermierii sunt puși adesea la grea încercare, fiind nevoiți să se descurce singuri.

"Orice business este un cadru economic. Dacă revedem cardinal viziunea asupra dezvoltării agriculturii cu oameni profesioniști, școliți, cu viziuni clare, cu piață de desfacere ghidată din partea autorităților, atunci lucrurile se vor schimba esențial în acest sector. Agricultura este un business, dar pentru a avea efect, trebuie să fie foarte bine dirijat. Subvențiile trebuie privite ca o investiție, și nu o acoperire a incapacității de producere", a precizat Iurie Ușurelu.

În 2020, când a fost un an secetos și destul de complicat pentru agricultorii moldoveni, expertul a declarat în studioul Sputnik Moldova că statul ar trebui să regândească  actualul mecanism de asigurări în agricultură, unde doar 4% dintre fermieri își asigură recolta, iar crearea unui fond mutual de asigurări în agricultură ar permite rezolvarea multor probleme atât pentru marile companii agricole, cât și pentru gospodăriile casnice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
subvenții în agricultură, agricultură asigurări, agricultură
Tematic
Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură


Загрузка...
Emil Ceban

Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

52
(reînnoit 21:23 23.06.2021)
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este pregătită de admiterea 2021. Prestigioasa instituție se pregătește să primească la studii în acest an peste 900 de studenți.
Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău este una dintre cele mai prestigioase instituții din țară, fiind unica instituție de învățământ superior care pregătește medici și farmaciști pentru sistemul național de sănătate. În cei 76 de ani de activitate, universitatea a pregătit zeci de mii de specialiști, care au fost instruiți de profesioniști adevărați - academicieni, doctori habilitați și doctori în științe.

Oferta educațională a Universității pentru anul universitar 2021-2022 cuprinde mai multe programe: medicină (șase ani), stomatologie (cinci ani), farmacie (cinci ani), optometrie (patru ani), asistență medicală generală (patru ani), sănătate publică (patru ani) și tehnologie radiologică (patru ani).

"În acest an ne propunem să primim la studii 440 de studenți din Moldova și 560 de studenți internaționali. Niciodată nu am dus lipsă de studenți. Avem tineri din 33 de țări ale lumii precum Turcia, Bulgaria, România sau Rusia. Cei mai mulți studenți internaționali sunt din Israel, India și SUA", a precizat pentru Sputnik Moldova rectorul USMF Emil Ceban.

Universitate de Medicină are săli dotate, laboratoare, cămine, cantine, complexe sportive și zone de recreere. Procesul de instruire se desfășoară în română, rusă, franceză și engleză. Candidații pot fi admiși atât la buget, cât și la contract.

Amintim că USMF a fost inclusă în clasamentul Universității Internaționale din Moscova The Three University Missions, ediția 2020, fiind unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova prezentă în acest rating. Totodată, instituția s-a plasat pe poziția a 5-a în Clasamentul Internațional IAAR Eurasian University Ranking (IAAR EUR) pentru anul 2020.

În acest an, 990 de studenți au absolvit USMF.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
admitere, Universitatea de Medicină
Tematic
A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează


Загрузка...

Emisiunea "Sport" cu Dumitru Chitoraga