Teodor Cârnaț

Expert: Parlamentul instituie stare de urgență ca nu fie dizolvat

474
(reînnoit 08:37 31.03.2021)
Expertul Teodor Cârnaț este de părere că, în cazul în care Curtea Constituțională va constata că se întrunesc condițiile legale pentru dizolvarea Parlamentului, iar Legislativul va institui stare de urgență, anticipatele ar putea fi amânate până în toamnă.
Expert: Starea de urgență ar putea să amâne data alegerilor parlamentare

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a descris un scenariu posibil privind evoluția situației politice. El afirmă că decretul privind dizolvarea Parlamentului ar putea să nu intre în vigoare chiar dacă Curtea Constituțională a Moldovei va constata că se întrunesc condițiile legale pentru dizolvarea actualului Parlament. Cârnaț face referire la câteva prevederi din legislație de care deputații majoritari ar putea să facă uz pentru a amâna intrarea în vigoare a decretului președintelui privind dizolvarea Legislativului.

„Competența de a introduce starea de urgență îi revine Parlamentului, iar pentru a institui această stare Legislativul face referire la raportul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care gestionează situația epidemiologică din Republica Moldova în contextul răspândirii infecției COVID-19. Raționamentul deputaților va consta în faptul că Parlamentul va face referire la legea privind regimul stării de urgență de asediu și de război din 2010. Bineînțeles, că demersul va veni din partea unui Guvern demisionar. Dar în legea cu privire la Guvern există o prevedere care îi oferă posibilitatea unui Guvern demisionar să acționeze în unele probleme care nu necesită amânare. Dacă, noi interpretăm lucru acesta extensiv, atunci s-ar putea ca Parlamentul, având la bază demersul președintelui, după ședința CSS, către Guvern ca să introducă starea de urgență ca o situațe excepțională de la regula de bază. Asta înseamnă că pe perioada stării de urgență nu poate fi dizolvat Parlamentul, ceea ce presupune că intrarea în vigoare a decretului de dizolvare a Parlamentului  să fie amânat până după expirarea stării de urgență”, a precizat Teodor Cârnaț.

Cârnaț mai spune că starea de urgență ar putea să dureze două luni de zile, însă Parlamentul este în drept să prelungească acest termen, iar asta înseamnă că alegerile parlamentare ar putea să se desfășoare în toamna anului 2021. Totodată, expertul nu exclude că hotărârea Parlamentului privind introducerea stării de urgență ar putea fi declarată neconstituțională de către CCM pe chestiuni de procedură. Însă, dacă nu va exista o asemenea sesizare, atunci, cu siguranță, vom avea alegeri parlamentare în toamnă.

Cabinetul de Miniștri a votat o hotărâre care presupune transmiterea Parlamentului a unui raport al Comisiei pentru Situații Excepționale, privind necesitatea declarării stării de urgenta. Parlamentul urmează să se întrunească în ședință plenară miercuri, unde ar putea fi examinată propunerea Guvernului, privind instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

474
Tagurile:
alegeri aniticipate, Dizolvarea Parlamentului
Tematic
Guvernul propune Parlamentului să instituie stare de urgență în țară
Iurie Ușurelu

Cum pot scăpa agricultorii de pagubele provocate de intemperii - Soluția expertului

52
(reînnoit 22:28 23.06.2021)
Expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a vorbit despre conceptul de asigurare în agricultură. El consideră că în perioada electorală politicienii vin cu diverse propuneri și ajutor pentru agricultori, însă în realitate acestea rămân doar la nivel de promisiuni.
Expert, despre situația din agricultură: Ce trebuie să îmbunătățim

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a declarat că companiile de asigurări și-au demonstrat capacitatea și dorința de a ajuta agricultorii, însă din cauza instabilității politice fermierii sunt puși adesea la grea încercare, fiind nevoiți să se descurce singuri.

"Orice business este un cadru economic. Dacă revedem cardinal viziunea asupra dezvoltării agriculturii cu oameni profesioniști, școliți, cu viziuni clare, cu piață de desfacere ghidată din partea autorităților, atunci lucrurile se vor schimba esențial în acest sector. Agricultura este un business, dar pentru a avea efect, trebuie să fie foarte bine dirijat. Subvențiile trebuie privite ca o investiție, și nu o acoperire a incapacității de producere", a precizat Iurie Ușurelu.

În 2020, când a fost un an secetos și destul de complicat pentru agricultorii moldoveni, expertul a declarat în studioul Sputnik Moldova că statul ar trebui să regândească  actualul mecanism de asigurări în agricultură, unde doar 4% dintre fermieri își asigură recolta, iar crearea unui fond mutual de asigurări în agricultură ar permite rezolvarea multor probleme atât pentru marile companii agricole, cât și pentru gospodăriile casnice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
subvenții în agricultură, agricultură asigurări, agricultură
Tematic
Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură


Загрузка...
Emil Ceban

Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

51
(reînnoit 21:23 23.06.2021)
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este pregătită de admiterea 2021. Prestigioasa instituție se pregătește să primească la studii în acest an peste 900 de studenți.
Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău este una dintre cele mai prestigioase instituții din țară, fiind unica instituție de învățământ superior care pregătește medici și farmaciști pentru sistemul național de sănătate. În cei 76 de ani de activitate, universitatea a pregătit zeci de mii de specialiști, care au fost instruiți de profesioniști adevărați - academicieni, doctori habilitați și doctori în științe.

Oferta educațională a Universității pentru anul universitar 2021-2022 cuprinde mai multe programe: medicină (șase ani), stomatologie (cinci ani), farmacie (cinci ani), optometrie (patru ani), asistență medicală generală (patru ani), sănătate publică (patru ani) și tehnologie radiologică (patru ani).

"În acest an ne propunem să primim la studii 440 de studenți din Moldova și 560 de studenți internaționali. Niciodată nu am dus lipsă de studenți. Avem tineri din 33 de țări ale lumii precum Turcia, Bulgaria, România sau Rusia. Cei mai mulți studenți internaționali sunt din Israel, India și SUA", a precizat pentru Sputnik Moldova rectorul USMF Emil Ceban.

Universitate de Medicină are săli dotate, laboratoare, cămine, cantine, complexe sportive și zone de recreere. Procesul de instruire se desfășoară în română, rusă, franceză și engleză. Candidații pot fi admiși atât la buget, cât și la contract.

Amintim că USMF a fost inclusă în clasamentul Universității Internaționale din Moscova The Three University Missions, ediția 2020, fiind unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova prezentă în acest rating. Totodată, instituția s-a plasat pe poziția a 5-a în Clasamentul Internațional IAAR Eurasian University Ranking (IAAR EUR) pentru anul 2020.

În acest an, 990 de studenți au absolvit USMF.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
admitere, Universitatea de Medicină
Tematic
A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează


Загрузка...

Emisiunea "Sport" cu Dumitru Chitoraga