Ruxanda Glavan

Vaccinul anti-COVID în Moldova: Îngrijorările medicilor

235
(reînnoit 16:10 25.03.2021)
Autoritățile trebuie să depună toate eforturile pentru a aduce cât mai curând dozele necesare de vaccin pentru mai multe categorii de cetățeni, iar populația trebuie să fie conștientă de importanța imunizării. De această părere este medicul și deputatul Ruxanda Glavan.
Vaccinul anti-COVID în Moldova: Îngrijorările medicilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", medicul și deputatul Ruxanda Glavan și-a exprimat îngrijorarea din cauza că Republica Moldova cu greu face față pandemiei de COVID-19, mai ales în ultima perioadă când crește alarmant numărul de infectări, formele grave și decesele.

Potrivit ei, procesul de imunizare a populației trebuie să se desfășoare cu pași rapizi, aceasta fiind singura soluție de a opri circulația virusului. Pe lângă faptul că în țara noastră nu sunt suficiente doze de vaccin pentru majoritatea populației, mulți dintre conaționalii noștri rămân sceptici în legătura cu necesitatea imunizării.

"Vaccinul trebuie să fie gratuit, la discreția persoanei, dar statul trebuie să pună în funcțiune toate mecanismele posibile pentru a-i informa corect pe cetățeni – să înțeleagă beneficiile vaccinării, faptul că își protejează părinții vârstnici, că vor putea călători dacă vor prezenta certificatele de vaccinare etc.", a declarat deputatul.

Ruxanda Glavan susține că din cauza multor surse care dezinformează au apărut multe mituri legate de vaccinare. Medicul a subliniat că vaccinarea împotriva cronavirusului este o soluție pentru a opri pandemia și a explicat în ce constă de fapt imunizarea.

"Când ne vaccinăm, în corp apar anumite schimbări și noi avem anticorpi care sunt un scut ce ne protejează atunci când ne confruntăm cu virusul. Vaccinarea nu te salvează sută la sută, dar o dată ce ești vaccinat și ai un scut de protecție, treci mult mai ușor peste boală", a mai spus medicul.

Deputata a precizat că  Republica Moldova are toate condițiile pentru păstrarea oricărui tip de vaccin, iar întrucât donațiile de vaccin nu sunt suficiente, țara noastră dispune de toate resursele necesare pentru procurarea dozelor de vaccin, bani alocați din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

"Există 170 de milioane de lei în fondul de intervenție, 170 de milioane de lei în fondul de rezervă, 45 de milioane în fondul de profilaxie a companiei de asigurări și mai există alte resurse mobilizate în acest sens. Unica frică este că dacă ajung vaccinurile, noi vom sta cu ele în depozite și abia atunci vom începe competiția cu cei care nu vor să se vaccineze", a punctat Glavan.

Precizăm că în data de 11 martie Guvernul în exercițiu a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea serului împotriva noului coronavirus. Banii sunt preconizați pentru procurarea a peste 338 de mii de doze, ceea ce constituie circa 24,4% din necesarul de 1 386 115 doze.

Conform estimărilor efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea țintei de 70 la sută din populație vaccinată sunt necesare 4 851 403 doze. Luând în considerare că 1 386 115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin platforma COVAX, 2 079 173 doze (pentru 30% populație) vor fi procurate prin prin intermediul COVAX la preț preferențial, restul de 1 386 115 doze (pentru 20% populație) trebuie procurate de către stat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

235
Tagurile:
medic, COVID-19, vaccin
Tematic
A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

28
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Anna Iurii

Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni