Eugenia Ursu

Moldoveancă, premiată în Rusia: Ce spune despre cultura rusă

373
(reînnoit 16:34 25.03.2021)
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Asociației Moldova și Minoritățile Sale, Eugenia Ursu, a vorbit despre rolul culturii ruse în comunicarea cu reprezentanții de artă ai acestui popor prin prisma experienței proprii.
Moldoveancă, premiată în Rusia: Ce spune despre cultura rusă

În fiecare an, Eugenia Ursu desfășoară concursuri culturale care promovează minoritățile etnice precum rușii, ucrainenii, bulgarii, romii, armenii, polonezii și evreii ce locuiesc în țara noastră. Pe lângă organziarea acestor deosebite evenimente, Eugenia Ursu participă la concursuri internaționale, promovând tinerile talente din Republica Moldova.

Unul dintre cele mai remarcabile concursuri este cel din Republica Adîgheia din Federația Rusă. De mai bine de 20 de ani, Eugenia Rusu colaborează cu oamenii de cultură din Rusa, iar tinerii din țara noastră obțin premii importante la renumitul festival "Stelele Republicii Adîgheia".

"Suntem nespus de bucuroși că an de an avem frumoasa ocazie să participăm la acest minunat festival din Rusia. Tinerii noștri cuceresc inimile publicului. Mai mulți ani interpreta Ana Cernicova ne-a dus faima la acest concurs, devenind una dintre favoritele juriului", a declarat pentru Sputnik Eugenia Ursu.

Mai mult, Eugenia Ursu a primit în anul 2014 Ordinul de lucrător emerit în cultură a Republicii Adîgheia, astfel devenind Maestru în Artă a Republicii Adîgheia.

"Am fost onorată să primesc acest titlu oferit de la Ministrul Culturii, fapt ce mă motivează să mucnesc și să promovez în continuare tinerele talente. Cultura rusă unește mai multe naționalități" a conchis Eugenia Ursu.

De menționat că în data de 25 martie este marcată Ziua Culturii Ruse. Cu acest prilej, sunt organizate diverse evenimente culturale, iar oamenii din domeniu sunt decernați cu premii importante.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

373
Tagurile:
cultură, Rusia
Tematic
Scriitoare, despre puterea poeziei de a schimba lumea
Sergiu Sumcă

Astrolog, despre eclipse: Cum ne influențează fenomenele astrologice

26
Astăzi este Ziua Mondială a Soarelui și tot astăzi se produce și o eclipsă de Soare, care marchează începutul verii astronomice. Despre influiența eclipselor asupra oamenilor am aflat de la astrologul și jurnalistul Sergiu Sumcă.
Astrolog, despre eclipse: Cum ne influențează fenomenele astrologice

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Sergiu Sumcă a precizat că fenomenele astrologice spectaculoase precum sunt eclipsele influențează direct activitatea oamenilor. Astrologul s-a referit la eclipsele de Lună, care, spune el, se caracterizează printr-un impact interior asupra omului.

"Se blochează conștientul și se deblochează subconștientul, adică lipsește controlul asupra gândirii noastre, asupra ceea ce spunem și ceea ce facem. Eclipsele totale de lună îi fac pe fac oamenii mai irascibili. Efectele eclipselor asupra corpului uman sunt mai degrabă de natură psihică, decât fizică. Dacă organismul nu are de suferit din punct de vedere fizic, psihicul poate fi influențat în totalitate", a precizat interlocutorul.

Și eclipsa de Soare, martorii cărora sunt oamenii în data de 21 iunie, poartă la fel o semnificație. Pe lângă faptul că este cea mai lungă zi din an, aceasta are anumite caracteristici specifice.

"Eclipsa de soare are la fel un impact. În această zi șoferii trebuie să fie foarte prudenți la volan pentru a reduce riscul accidentelor. Totodată, se acutizează bolile cronice, în special au de suferit cei care au probleme cu tensiunea. În această zi este improtant să nu vă grăbiți și să fiți atenți la detalii", a subliniat astrologul.

De menționat că denumirea de solstițiu – care înseamnă ”soarele stă” – vine de la faptul că, în ziua respectivă, se face schimbarea gardienilor mișcării Soarelui în raport cu declinațiile lui.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
astrolog, eclipsă, eclipsă de soare
Tematic
Eclipsă de soare: La ce oră va putea fi văzută la Chișinău


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ce trebuie facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

112
(reînnoit 14:36 21.06.2021)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh. Care este semnificația acestei sărbători și ce rugăciuni trebuie să rostească creștinii în această zi am aflat de la parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău Pavel Borșevschi.
Ce trebuie să facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Duhul Sfânt este viața bisericii noastre și nu există nici o apă sfințită sau icoane făcătoare de minuni fără aceasta", a explicat protoiereului mitrofor Pavel Borșevschi.

Părintele a remarcat că în această zi creștinii trebuie să petreacă ziua în rugăciuni și să ceară "înțelepciune, înțelegere, dragoste, bucurie, pace, bunătate, credință și blândețe - toate acestea fiind roadele Duhului Sfânt".

Potrivit tradiției, în această zi creștinii ortodocși merg la biserică, împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei sau nuc și rostesc rugăciunea către Duhul Sfânt: "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
sărbătoare, părinte, Duhul Sfânt
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie


Загрузка...
centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo

Trei persoane, răpuse de COVID-19: Câte cazuri noi s-au confirmat