Teodor Cârnaț

Va fi sau nu susținut Guvernul Grosu: Scenariile experților

622
(reînnoit 13:58 21.03.2021)
Care sunt posibilele scenarii, în cazul în care candidatul propus de președintele Maia Sandu la funcția de premier nu va fi susținut de Parlament? Iată ce spun experții.
Ce urmează dacă Guvernul Grosu nu va primi vot de încredere în Parlament?

În cazul în care deputații din Parlamentul Republicii Moldova nu vor susține candidatura lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru, șeful statului poate să se adreseze la Curtea Constituțională și să ceară ca să constate circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. De această părere este expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.

Potrivit lui, acest lucru ar înseamnă că, dacă Parlamentul nu acordă vot de încredere Guvernului Grosu, există șanse reale ca să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate.

"Curtea Constituțională va verifica dacă s-au întrunit următoarele condiții: a expirat termenul maxim de 3 luni de zile, au fost două tentative de învestire în funcție a guvernului, a expirat termenul de 45 de zile care este parte componentă a celor 3 luni de zile, iar Maia Sandu trebuie să consulte fracțiunile parlamentare în legătură cu dizolvarea Parlamenntului pe 23 martie. Dacă aceste condiții se întrunesc, CC va constata că sunt întrunite circumstanțele de dizolvare a Parlamenului și va oferi posibilitatea președintelui să dizolve actualul Legislativ", a subliniat Teodor Cârnaț.

Anatol Țăranu
© Sputnik / Osmatesco
Anatol Țăranu

Pe de altă parte, comentatorul politic Anatol Țăranu consideră că probabilitatea ca Guvernul Grosu să fie votat este mult mai mare decât varianta unei invalidări. El este de părere că cel mai dificil va fi pentru fracțiunea PSRM.

"Cine ar putea să sprijine acest Guvern astăzi, cred că cei de la PAS, sper că de această dată nu vor merge pe calea boicotării propriului Guvern, dar și voturile tuturor celorlați care nu au nevoie de alegeri anticipate. Probabilitatea ca Gvernul Grosu să fie votat este mult mai mare decât varianta unui eșec", a explicat Țăranu.

El mai spune că situația complicată din țară, dar și faptul că învestirea Guvernului Grosu ar putea avea loc chiar pe 23 martie obligă partidele din Parlament să sprijine acest Guvern, contrar voinței și intereselor lor politice.

"Intrăm în zona intereselor politice pentru că partidele vor fi nevoite să sprijine Guvernul Grosu, pentru a supraviețui și pentru care nu au nici o simpatie în speranța că el va capota în politicele sale și doar atunci ei ar putea să se folosească de aceste consecințe", a menționat expertul.

De menționat este că CCM a respins cererea de suspendare a Decretului președintelui Republicii Moldova privind desemnarea premierului, dar a declarat admisibilă sesizarea și a stabilit examinarea dosarului pentru data de 22 martie 2021.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

622
Tagurile:
experți, Guvernul
Tematic
Ar putea PSRM să voteze Guvernul Grosu: Ce spune Dodon
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

32
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...
Vladimir Chiriță

Petrece vacanța altfel: Unde se pot odihni copiii din Moldova

72
(reînnoit 15:10 13.06.2021)
Vacanța de vară trebuie să fie una distractivă, interesantă, dar și interactivă. În acest sens, părinții și copiii pot alege dintr-o gamă largă de activități care le vor asigura o odihnă de neuitat - relaxantă, dar și utilă.
Activități sportive și educative pentru copii în vacanța de vară

În acest sens, părinții își pot înscrie copiii la școlile sportive care vor activa până în luna iulie. Pe timp de vară, sunt planificate mai multe activități sportive pentru copii, inclusiv competiții și turnee.

"Planificăm un turneu republican la fotbal în luna iunie, competiții de taekwondo și un turneu republican la tenis de câmp. Avem multe planuri pentru această perioadă", a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Școlii Sportive ”Valentin Sîtnic” din comuna Stăuceni, Vladimir Chiriță.

În același timp, Vladimir Chiriță îndeamnă părinții să participe alături de copiii lor la diverse activități fizice și să dedice sportului cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Mariana Harjevschi
© Sputnik / Miroslav Rotari
Mariana Harjevschi

Și Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a lansat o nouă ediție a Programului estival „Provocarea verii”, cu genericul ”Citește și descoperă Chișinăul!”, consacrat celor 585 de ani de la prima atestare a orașului. În cele 27 de filiale vor fi organizate diverse activități pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar și pentru părinții acestora.

"În acest an, ne propunem să prezentăm un concept de învățare, lectură și explorare a orașului Chișinău. Organizăm acest eveniment pentru a îndemna cât mai mulți copii să pășească pragul bibliotecilor, dar și să nu piardă legătura cu școala. Bibliotecarii vor vorbi despre istoria, arhitectura orașului, vor prezenta colecții de carte și albume. De asemenea, vor fi teste interactive și în mediul online pentru a răspunde la întrebări și a afla curiozități despre Capitală", a relatat pentru Sputnik Moldova directoarea instituției Mariana Harjevschi.

Cea de-a treia ediție a evenimentului din acest an va avea loc în perioada 7 iunie-31 iulie, iar activitățile sunt gratuite pentru toți doritorii.

De asemenea, în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Activitățile din cadrul acestui program sunt destinate tinerilor liceeni.

De menționat că în municipiul Chișinău, în perioada estivală, vor activa și taberele de odihnă pentru copii. Acestea vor fi cu sejur de zi și vor activa ținând cont și de evoluția pandemiei de COVID-19, pentru a evita apariția focarelor de infecție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
tabără, vacanță
Tematic
Vacanța peste hotare: Reguli la trecerea frontierei cu copiii minori


Загрузка...

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest