Микрофон в студии радио Sputnik

Coronavirusul și impactul asupra stării de sănătate

174
(reînnoit 17:15 21.03.2021)
Tot mai multe persoane după ce au trecut de experiența tristă a COVID-ului acuză diverse efecte negative asupra stării de sănătate, inclusiv asupra vederii și sistemului nervos. Detalii am aflat de la medicul greneralist Iurie Cușnir.
Medic, despre impactul COVID-ului asupra sistemului nervos

COVID-ul afectează și ochii, arată cercetările specialiștilor din medicină. Ca orice infecție a tractului respirator superior, inclusiv răcelile și gripa, pot provoca iritarea membranei care acoperă ochiul - afecțiune numită conjunctivită sau ochi roșii. Organizația Mondială a Sănătății include acum acest lucru alături de alte simptome mai frecvente ale virusului, cum ar fi tuse, febră și pierderea gustului sau a mirosului.

"Deși se întâmplă mai rar, conjunctivita este unul din simptomele posibile ale COVID-19. Conjunctivita poate duce la iritații ale ochiului, înroșire, mâncărime, scurgeri și cruste în jurul ochilor. Unii specialiști spun că acest virus poate să afecteze simțitor vederea", a precizat Iurie Cușnir.

Medicul generalist a mai adăugat că pandemia de coronavirus a schimbat modul în care invață copiii, favorizand creșterea timpului petrecut de cei mici, dar si de adolescenți, în fața ecranelor. Acest lucru poate dăuna vederii, conducând la oboseala ochilor, dureri de cap și dificultăți de concentrare. Utilizarea în exces a ecranelor îi poate expune pe copii unui risc mai mare de a dezvolta diferite probleme oculare seriose.

"Este important să faceți o pauză de 30 minute, cel puțin la fiecare două ore. Spălați-vă cu apă rece pe față și ochi. Consumați cât mai multe produse ce conțin vitamina A și C - morcov, caise, mure, portocale, mango, spanac, dovleci, persicii, migdale ș.a., pentru a preveni virusul, dar și problemele de vedere", a adăugat Iurie Cușnir.

Unii pacienți care au suferit de COVID-19, în special cei care au manifestat o formă mai gravă a bolii, au recunoscut că după ce s-au tratat au început să aibă atacuri de panică. Medicul generalist Iurie Cușnir susține că există o explicație a acestor manifestări.

"Nu doar COVID-ul, dar orice boală atacă corpul nostru și nu în ultimul rând, sistemul nervos în general. În cazul coronavirusului apare frica – reacție de autoapărare a organismului, iar dacă nu poate fi gestionată - se transformă în fobie. Și dacă îi permitem să se dezvolte, această emoție trece în atacuri de panică", a subliniat specialistul.

Deși oamenii de știință au estimat că impactul COVID-ului asupra stării psiho-emoționale va fi doar de un singur procent, realitatea a demonstrat că cifra a depășit mai bine de cinci la sută.

"Se întâmplă lucruri ciudate la care medicina nu are răspuns. Sunt factori interni ce apasă asupra pacientului, dar și factori sociali și financiari, atunci când persoana trebuie să se autoizoleze sau își pierde locul de muncă. Acesta este un stres major pentru fiecare om", a conchis medicul.

Ce recomandări oferă medicul pentru a evita stările depresive și atacurile de panică pentru a proteja sistemul nervos, aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

174
Tagurile:
deficiențe de vedere, sănătate, impact, coronavirus
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

28
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Anna Iurii

Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni