Victor Cojocaru

Destăinuirile uimitoare ale unui medic renumit care a trecut prin COVID

427
(reînnoit 19:43 15.03.2021)
După ce a tratat de COVID mii de pacienți, a căzut singur în plasa virusului perfid. Este vorba despre profesorul Victor Cojocaru, șeful Terapiei Intensive de la Spitalul Clinic Republican. Medicul a oferit un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.
Destăinuirile uimitoare a unui medic renumit, care a trecut prin COVID

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Victor Cojocaru, a vorbit despre starea lui de sănătate după ce a simțit pe propria piele ce înseamnă COVID-19 și după o bună perioadă de tratament la terapia intensivă.

Renumitul medic Victor Cojocaru - cel care a luptat în prima linie pentru a trata pacienții infectați de COVID-19, a fost internat în data de 1 martie curent, în stare gravă, din cauza complicațiilor generate de virusul ucigaș.

Potrivit lui, perioada de tratament a fost destul de complicată și de la bun început nici el, cel care are ani de experiență în spate, nu a crezut că lucrurile pot lua o întorsătură dramatică atât de repede.

"Eu aș împărți perioada de tratament în două părți: până la spitalizare și perioada de terapie intensivă. Eu nu am apreciat corect starea mea de sănătate în perioada de prespitalizare. Aveam impresia că e ceva ușor și peste o scurtă perioadă totul va trece. Când m-am adresat la radiografie, plămânii erau afectați peste 50 la sută și atunci s-a început epopeea de terapia intensivă", a relatat Victor Cojocaru.

Medicul susține că tratamentul a fost destul de anevoios și complicat, însă l-a suportat destul de bine și din start se înregistra o dinamică pozitivă. Cu toate acestea, specialistul a remarcat că maladia are efecte negative asupra sistemului nervos, iar dereglările de comportament și agresivitatea sunt niște caracteristici specifice pentru pacienții care suferă de o formă severă a maladiei.

"Eu mă uitam la perete și aveam impresia că este fereastră. Sunt niște senzații ciudate. Nu în zadar pacienții de la terapie intensivă sunt fixați de pat. Personal, de două ori m-am smucit și mai nu am rupt cateterul central, a început să curgă sânge. Sunt niște dereglări de comportament, de aceea pe noapte solicitam să fiu legat de pat", a explicat medicul.

Victor Cojocaru a mai adăugat că îm prezent starea de sănătate este satisfăcătoare, iar începând cu ziua de 16 martie va ieși deja la muncă.

În prezent, la Spitalul Clinic Republican, peste 50 de pacienți sunt conectați la aparatele de respirație artificială, dintre care 23 sunt intubați.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

427
Tagurile:
medic, terapie intensiva
Tematic
Pașaport COVID sau test PCR pentru turiști: Ce spun experții
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

122
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

49
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului