Elena Lungu

Coronavirus în Franța: Mărturiile unei moldovence

150
(reînnoit 17:29 13.03.2021)
Autoritățile franceze au impus numeroase restricții legate de pandemie, în legătură cu creșterea vertiginoasă a numărului de infectări. O moldoveancă stabilită în Franța a povestit despre starea de spirit a francezilor, dar și cum decurge procesul de vaccinare.
Coronavirus în Franța: Mărturiile unei moldovence

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", Elena Buzu - moldoveanca stabilită în orașul Le Plessis-Robinson din Franța, a relatat că restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei sunt drastice, iar majoritatea populației respectă cu strictețe toate recomandările.

Astfel, în Franța este impusă restricția de a circula pe stradă de la 18:00 până la ora 06:00, excepție fiind doar dacă oamenii dețin adeverința de la muncă sau alte cazuri de urgență majoră.

"Am avut o programare la medic și era la ora 18:45, adică după ora permisă și mergeam cu soțul la cabinetul medicului și nu era nimeni pe stradă. Ne simțeam deja cumva incomod, deși aveam acea adeverință că mergem la medic. În legătură cu creșterea numărului de cazuri se vorbește despre o restricție de circulație și în weekend", a precizat Elena Buzu.  

Cât privește procesul de vaccinare, femeia susține că până în prezent aproape șapte la sută din populația franceză a fost imunizată împotriva noului coronavirus, adică puțin peste trei milioane de persoane au primit prima doză de vaccin. Aproximativ 40 la sută din populație este reticientă cu privire la administrarea vaccinului.

"40 la sută din populația de aici nu s-ar vaccina sau se mai gândesc, dar oricum rata de reticiență a scăzut considerabil. Se aud multe voci care critică Franța pentru că vaccinarea decurge lent. Dacă nu greșesc, suntem pe al patrulea loc în Europa. Acum se discută dacă farmaciștii ar putea vaccina, ca procesul să ia o mai mare amploare", a punctat Elena Buzu.

De menționat este că jumătate din noile infectări cu coronavirus înregistrate în Franţa au la bază varianta britanică a SARS-CoV-2. Numărul de noi infectări cu coronavirus creşte din nou cu rapiditate. În cazul în care situaţia se va agrava, guvernul va hotărî înăsprirea restricţiilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

150
Tagurile:
coronavirus, Franța
Tematic
Ce restricții sunt impuse în Franța și cum sunt respectate - declarațiile unei moldovence
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

24
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...
Alexei Ceban

Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

74
(reînnoit 16:17 24.06.2021)
În două luni de zile, țara noastră ar avea capacitatea de a vaccina 70 la sută din populație. Declarația îi aparține epidemiologului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.
Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", reprezentantul ANSP Alexei Ceban a precizat că Republica Moldova dispune de suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a imuniza 70 la sută din populație. Potrivit lui, sistemul medical poate face față acestor cerințe.

"Am demonstrat că într-o singură zi putem vaccina și 26 mii de persoane. Capacitatea sistemului este și peste 30 mii persoane. Asta ar însemna că noi am putea vaccina un procent din populație într-o zi. Astfel, în două luni de zile am putea ajunge la o capacitate de 70 la sută de vaccinare a cetățenilor moldoveni", a declarat Alexei Ceban.

Epidemiologul susține că în Republica Moldova au ajuns deja peste un milion de doze de vaccin, dintre care peste 500 mii au fost deja administrate. În stoc mai există un număr impunător de doze, iar în perioada apropiată vor mai fi livrate și alte loturi de vaccin.

"Nu contează tipul de vaccin pe care-l vor administra cetățenii. Toate sunt eficiente. Avem capacitatea de a asigura majoritatea populației cu vaccin, însă mai există reticențe în rândul oamenilor. Sunt niște mituri pe care înșiși cetățenii nu și le pot explica. Vaccinarea este singura metodă care ne va proteja de acest virus și va contribui la diminuarea semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare", a remarcat specialistul.

Mai mult, Alexei Ceban susține că certificatele moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.

"Este mult mai ușor și mai sigur ca oamenii să se vaccineze și să poată călători liber, decât să achite aproape o mie de lei pentru testul COVID, care până la urmă nu-i protejează de virus. Boala este mult mai agresivă decât reacțiile adverse în urma administrării vaccinului, care apropo, este normal să apară", a conchis epidemiologul.

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Potrivit mai multor epidemiologi, imunitatea colectivă ar putea fi dobândită dacă 70 la sută din populația țării ar administra ambele doze de vaccin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
vaccin, epidemiologi
Tematic
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...
Victor Chironda

Scandalul de la Primărie continuă: Va pleca sau nu Chironda din funcția de viceprimar