Daniela Demișcan

COVID-19: Situația din Moldova, la un an de pandemie

62
(reînnoit 18:45 01.03.2021)
Rata cazurilor noi de infectare cu COVID-19 rămâne înaltă, iar ultimele statistici nu sunt deloc îmbucurătoare. Despre situația epidemică din țară am aflat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
COVID-19: Situația din Moldova la un an de pandemie

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a menționat că în prezent situația epidemică din țară este una critică. În ultimele 14 zile, cifrele arată o creștere esențială a numărului de noi infectări cu COVID-19.

"Incidența în ultimele 14 zile a constituit 439 de cazuri, nu am înregistrat un asemenea rezultat anterior. Dacă la începutul anului 2021, am avut 300-350 de cazuri la 100 de mii de populație, acum am depășit 400. Este o cifră foarte mare", a precizat  Daniela Demișcan.

Potrivit specialistului, mortalitatea în ultimele 14 zile este de 8 decese la 100 de mii de persoane. Formele grave constituie în jur de 10 procente – o cifră foarte mare, formele medii - 18, iar formele ușoare și asimptomatice sub 70 la sută.

"Doar în acest weekenend au pierdut lupta cu viața 50 persoane. Numărul de decese a crescut cu 30 la sută față de săptămâna trecută, iar numărul de cazuri cu 32,6 procente. Din păcate, înregistrăm foarte puțini vindecați. Avem cu 4 proente mai puține persoane vindicate. Suntem într-o situație extreme de nefavorabilă", a adăugat Daniela Demișcan.

Deși situația epidemică ar trebui să fie una mai favorabilă la aproape un an de pandemie, ultimele cifre demonstrează faptul că pe zi ce trece lucrurile nu par deloc să meargă într-o direcție avantajoasă. Potrivit Danielei Demișcan, motivul principal este nerespectarea normelor de sănătate publică impuse de către autorități.

Precizăm că Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică a instituit un regim special de activitate la nivel național, din cauza creșterii numărului persoanelor infectate cu COVID-19 și a deceselor provocate de infecție.

Ca urmare, în perioada 1-15 martie, elevii vor învăța online, iar instituțiile de stat și private vor organiza procesul de lucru de la distanță. Nici instituțiile culturale nu vor putea desfășura spectacole și concerte, iar transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în weekend.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
pandemie, COVID-19
Tematic
Alarmant: Doar 12 paturi libere pentru bolnavii de COVID-19
Liliana Istrate-Burciu

Ce înseamnă sindromul victimei și de ce femeile din Moldova tolerează violența în familie

27
(reînnoit 10:05 23.04.2021)
Multe femei ar putea preveni violența din partea partenerilor de viață, dacă ar apela din timp la specialiști. Unele nu fac acest lucru din motiv că nu cunosc unde se pot adresa, fie au teama de "gura lumii" sau consideră că nu este momentul potrivit.
De ce femeile din Moldova tolerează violența în familie?

Femeile sunt cele mai expuse violenței în familie - o demonstrează datele statistice. Fenomenul a luat amploare în pandemie, atunci când cuplurile au fost nevoite să petreacă mai mult timp împreună sau au avut parte de multe dificultăți financiare sau de comunicare.

Potrivit managerului Telefonului de încredere din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Liliana Istrate-Burciu, fenomenul violenței în familie nu apare peste noapte, iar adesea victimele îndură ani la rând presiunile fizice din partea soților.

"Femeile pot depista din start bărbatul violent, dar mereu au speranța că acesta se va schimba și umilința se va termina. Ulterior apar copiii, iar ideea de a rupe lanțul tăcerii este tot mai departe. Mai mult, acestea dezvoltă așa numitul sindrom al victimei și se deprind cumva cu această calitate", susține Liliana Istrate-Burciu.

De menționat este că la începutul pandemiei, numărul apelurilor din partea victimelor violenței în familie înregistrate la Telefonul de încredere pentru femei administrat de Organizația "La Strada" a crescut cu 30 la sută. Din numărul total de apeluri, o rată mai mare - peste 65 procente au fost înregistrate din mediul urban.

În primele luni a anului curent, forțele de ordine au înregistrat peste 3700 de sesizări din partea victimelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
violența împotriva femeilor, violența în familie
Tematic
Util pentru femeile victime ale violenței: Ce trebuie să facă atunci când sunt amenințate


Загрузка...
Ion Cărpineanu

Nici acum nu cred în COVID-19: Ce se întâmplă în comuna Cărpineni

177
(reînnoit 18:55 22.04.2021)
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul comunei Cărpineni din raionul Hâncești, Ion Cărpineanu, a vorbit despre situația epidemiologică din localitate.
Așa și nu cred în COVID-19: Situația într-o localitate din țară

De la începutul pandemiei, în comuna Cărpineni au fost înregistrate 174 cazuri de infectare cu COVID-19, iar 16 persoane au pierdut lupta cu viața.

În urma creșterii cazurilor noi de infectare, la începutul anului 2021 comuna Cărpineni a fost plasată sub Cod Roșu de COVID-19. Chiar și în această situație, mulți oameni au rămas sceptici în privința existenței acestui virus.

"La începutul pandemiei, oamenii erau speriați și respectau cu strictețe toate restricțiile. Ulterior, din cauza unor surse de informare în masă, fake news-uri ș.a. a apărut o nuanță de neîncredere a populației în existența și pericolul acestui virus", a declarat pentru Sputnik Ion Cărpineanu.

Primarul susține că în ciuda eforturilor depuse de către autorități pentru informarea populației, unii preferă să creadă că virusul îi va ocoli și nu manifestă nicio responsabilitate.

"Există acea doză de neîncredere mare. Chiar și atunci când în certificatul de deces se menționează cauza decesului COVID-19, oamenii nu cred și spun că autoritățile în mod special scriu acest lucru", a precizat Ion Cărpineanu.

În ultima lună, în comuna Cărpineni au fost înregistrate 16 cazuri noi de COVID-19. Șapte persoane s-au tratat la spital, iar altele trei se află la centrul COVID din Hâncești. Ceilalți oameni urmează tratament la domiciliu și se află sub supravegherea medicilor de familie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
COVID-19, vaccin
Tematic
Procesul de vaccinare din Moldova, comparativ cu alte țări


Загрузка...
Curtea Constituțională

Curtea Constituțională are un nou judecător: Cine este

0
(reînnoit 15:14 23.04.2021)
Deputații au votat pentru numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Boris Lupașco, care a fost ales pentru un termen de șase ani.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Deputații din Parlament au votat numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Este vorba de Boris Lupașco și după procedura de vot, el a depus jurământul.

„Comisia juridică numiri și imunități a constatat că Boris Lupașco întrunește cerințele legale pentru funcția de judecător al Curții Constituționale prevăzute de Constituție și de legea cu privire la Curtea Constituțională. În rezultatul celor expuse, Comisia juridică numiri și imunități a decis cu votul unanim a membrilor prezenți, șase voturi pentru, și a hotărât să propună Parlamentului pentru examinarea și adoptarea proiectul de hotărâre privind numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un termen de șase ani”, a menționat președintele Comisiei juridice numiri și imunități Vasile Bolea. 

După ce a fost prezentată candidatura lui Boris Lupașco, deputatul Adrian Candu l-a întrebat pe acesta dacă nu i se pare numirea sa un abuz și dacă nu î-și asumă o chestiune problematică. În replică, Lupașco a răspuns: „Eu nu pot da apreciere acțiunilor și declarațiilor dumneavoastră ca parlamentari astăzi, dacă voi fi numit, dacă voi fi acceptat sigur că o să urmez buchia Constituției”, a declarat Boris Lupașco. 

Pentru candidatura lui Boris Lupașco au votat 56 de deputați. 

Precizăm că 54 de deputați au adoptat vineri, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Deputatul PSRM Vasile Bolea, care a citit în plen textul declarației, consideră că Înalta Curte și-a încălcat propria jurisprudență, când a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Și asta pentru că în Legislativ există o majoritate gata să sprijine un candidat la funcția de premier. 

La scurt timp, Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Parlament, judecător, Curtea Constituțională


Загрузка...