Zinaida Gribincea

Psiholog: De ce violența în rândul tinerilor ia amploare

75
(reînnoit 16:30 20.02.2021)
Fenomenul violenței în rândul tinerilor pare să ia amploare pe zi ce trece. Subiectul a fost discutat cu mai mulți profesori și psihologi în studioul Radio Sputnik Moldova.
Cauzele agresiunii și comportamentului violent în rândul copiilor

Într-un intnerviu pentru Sputnik Moldova, directoarea Liceului Teoretic "Alexandru Ioan Cuza", Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a menționat că violența fizică și cea emoțională sunt frecvent întâlnite în instituțiile de învățământ din țară, deși atât autoritățile, cât și profesorii întreprind diverse măsuri pentru a combate acest fenomen.

"De multe ori părinții nu observă comportamentul violent și atunci rolul le revine pedagogilor. Violența este generată de un șir de factori, dar cel mai frecvent copiii sunt afectați de lipsa atenției din partea părinților și cumva încearcă să-și reverse nemulțumirea și agresivitatea. Un alt factor este influența mediului social sau instinctul de a se autoevidenția prin orice metodă", a explicat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Și profesoara Lucia Caciuc-Roșioru susține că violența poate fi un obicei care se învață de la alte persoane, o explozie de nemulțumire, o manifestare a comportamentului holeric, a lipsei de educație. În unele cazuri poate fi nevoie și de intervenția specialistului atunci când violența prezintă un simptom al unor devianțe serioase comportamentale.

"În acest sens, profesorii au o misiune foarte importantă și anume cea de a educa în copii toleranța, înțelegerea, respectul și bunăvoința. Cu toate acestea, atâta timp cât părinții nu sunt implicați în rezolvarea acestei probleme și cât nu există niște strategii de rezolvare corectă a violenței în școală, acest fenomen social poate să predomine mult timp", a semnalat profesoara.

Cum explică psihologii acest fenomen rușinos  

De exemplu, psihologului Zinaida Gribincea consideră că acțiunile persoanelor responsabile în combaterea acestui fenomen sunt practic egale cu zero, în condițiile în care copilul provine dintr-o familie în care acțiunile și comportamentul violent sunt la ordinea zilei.

"Produsul educației familiei din care își are originea – metodele disciplinare neadecvate, conflictele între părinți-copii ș.a. conduc la faptul că de multe ori acești copii care suportă strategii educative disfuncționale își manifestă frustrarea față de alți oameni – colegi sau profesori", a explicat specialistul.

Comportamentul agresiv este alimentat și de factorul social, susține psihologul. Sursele de influență de natură socială care stimulează comportamentul violent al copiilor - criza valorilor morale, influența mass-media - sunt printre principalii factori ce stimulează răspândirea acestui fenomen.

Și psihologul Rodica Rudei este de părere că situația trebuie privită în ansamblu, iar faptul că adolescentul manifestă un comportament agresiv este cauzat și de lipsa afecțiunii și implicării părinților încă din copilărie. Lipsa de comunicare, afecțiune și atenție duce la faptul că, atunci când ajunge la vârsta adolescenței, minorul vrea să se manifeste printre semenii săi, acesta caută diverse metode pentru a se evidenția, iar de cele mai multe ori nu știe să facă alegerea corectă.

"În perioada de gimnaziu, când începe criza de vârstă, tânărul cumva alege ce este bine și ce este rău. Prevenția unor comportamente agresive începe când părinții se implică și nu lasă totul pe umerii profesorilor", a subliniat psihologul.

Cu toate acestea, pornind de la realitățile Republicii Moldova, când mulți părinți sunt plecați peste hotare, desigur că nu poate fi neglijat rolul profesorului sau psihologului școlar - "dacă aceștia observă că adolescentul nu are prieteni, este neglijat, are nereușite școlare, atunci trebuie să intervină prompt, cu toate mecanismele, inclusiv să înștiințeze tutorele copilului", a punctat Rodica Rudei.

În perioada septembrie-decembrie 2020 aproape 3600 de cazuri de violență fizică, emoțională, neglijare, exploatare prin muncă și abuzuri sexuale au fost raportate în școlile din țară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
profesor, psiholog, școală, violență
Tematic
Statistici despre violența fizică și sexuală împotriva copiilor: Iată ce a ieșit la iveală
Liliana Istrate-Burciu

Ce înseamnă sindromul victimei și de ce femeile din Moldova tolerează violența în familie

25
(reînnoit 10:05 23.04.2021)
Multe femei ar putea preveni violența din partea partenerilor de viață, dacă ar apela din timp la specialiști. Unele nu fac acest lucru din motiv că nu cunosc unde se pot adresa, fie au teama de "gura lumii" sau consideră că nu este momentul potrivit.
De ce femeile din Moldova tolerează violența în familie?

Femeile sunt cele mai expuse violenței în familie - o demonstrează datele statistice. Fenomenul a luat amploare în pandemie, atunci când cuplurile au fost nevoite să petreacă mai mult timp împreună sau au avut parte de multe dificultăți financiare sau de comunicare.

Potrivit managerului Telefonului de încredere din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Liliana Istrate-Burciu, fenomenul violenței în familie nu apare peste noapte, iar adesea victimele îndură ani la rând presiunile fizice din partea soților.

"Femeile pot depista din start bărbatul violent, dar mereu au speranța că acesta se va schimba și umilința se va termina. Ulterior apar copiii, iar ideea de a rupe lanțul tăcerii este tot mai departe. Mai mult, acestea dezvoltă așa numitul sindrom al victimei și se deprind cumva cu această calitate", susține Liliana Istrate-Burciu.

De menționat este că la începutul pandemiei, numărul apelurilor din partea victimelor violenței în familie înregistrate la Telefonul de încredere pentru femei administrat de Organizația "La Strada" a crescut cu 30 la sută. Din numărul total de apeluri, o rată mai mare - peste 65 procente au fost înregistrate din mediul urban.

În primele luni a anului curent, forțele de ordine au înregistrat peste 3700 de sesizări din partea victimelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
violența împotriva femeilor, violența în familie
Tematic
Util pentru femeile victime ale violenței: Ce trebuie să facă atunci când sunt amenințate


Загрузка...
Ion Cărpineanu

Nici acum nu cred în COVID-19: Ce se întâmplă în comuna Cărpineni

174
(reînnoit 18:55 22.04.2021)
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul comunei Cărpineni din raionul Hâncești, Ion Cărpineanu, a vorbit despre situația epidemiologică din localitate.
Așa și nu cred în COVID-19: Situația într-o localitate din țară

De la începutul pandemiei, în comuna Cărpineni au fost înregistrate 174 cazuri de infectare cu COVID-19, iar 16 persoane au pierdut lupta cu viața.

În urma creșterii cazurilor noi de infectare, la începutul anului 2021 comuna Cărpineni a fost plasată sub Cod Roșu de COVID-19. Chiar și în această situație, mulți oameni au rămas sceptici în privința existenței acestui virus.

"La începutul pandemiei, oamenii erau speriați și respectau cu strictețe toate restricțiile. Ulterior, din cauza unor surse de informare în masă, fake news-uri ș.a. a apărut o nuanță de neîncredere a populației în existența și pericolul acestui virus", a declarat pentru Sputnik Ion Cărpineanu.

Primarul susține că în ciuda eforturilor depuse de către autorități pentru informarea populației, unii preferă să creadă că virusul îi va ocoli și nu manifestă nicio responsabilitate.

"Există acea doză de neîncredere mare. Chiar și atunci când în certificatul de deces se menționează cauza decesului COVID-19, oamenii nu cred și spun că autoritățile în mod special scriu acest lucru", a precizat Ion Cărpineanu.

În ultima lună, în comuna Cărpineni au fost înregistrate 16 cazuri noi de COVID-19. Șapte persoane s-au tratat la spital, iar altele trei se află la centrul COVID din Hâncești. Ceilalți oameni urmează tratament la domiciliu și se află sub supravegherea medicilor de familie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

174
Tagurile:
COVID-19, vaccin
Tematic
Procesul de vaccinare din Moldova, comparativ cu alte țări


Загрузка...
Curtea Constituțională

Judecătorii Curții au venit cu o reacție la Declarația privind caracterul captiv al CC

0
(reînnoit 13:55 23.04.2021)
Judecătorii Curții Constituționale au calificat declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” ca fiind exclusiv politică.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Hotărârea Parlamentului „pentru adoptarea Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale” are caracter exclusiv politic, susțin judecătorii Curții Constituționale. Potrivit acestora, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice. 

„Judecătorii Curții respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor, însă reiterează că asemenea declaraţii prejudiciază statul de drept, imaginea Curții Constituționale și periclitează implementarea unei veritabile culturi a constituționalismului în Republica Moldova. De asemenea, judecătorii Curții reiterează că, potrivit articolului 140 din Constituție, hotărârile, avizele și deciziile  Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate. Acestea sunt obligatorii pentru toate   autoritățile  statului”, este precizat într-un comunicat al CC.

Amintim, cu 54 de voturi pentru, Parlamentul a adoptat declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Deputatul PSRM Vasile Bolea, care a citit în plen textul declarației, consideră că Înalta Curte și-a încălcat propria jurisprudență, când a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Și asta pentru că în Legislativ există o majoritate gata să sprijine un candidat la funcția de premier. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Judecători, Curtea Constituţională, CC


Загрузка...