Rodica Rudei

Psiholog, către părinți: Nu lăsați totul pe umerii profesorilor

1562
(reînnoit 18:28 17.02.2021)
De ce adolescenții devin agresivi și violenți cu semenii lor? Unde greșesc părinții în aceste cazuri? Răspuns la aceste întrebări am aflat în cadrul emisiunii "ATITUDINI ", de la psihologul Rodica Rudei.
Psiholog, către părinți: Nu lăsați totul pe umerii profesorilor

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, psihologul Rodica Rudei a menționat că, de cele mai multe ori, în cazul unor situații în care sunt implicați adolescenții ce manifestă un comportament agresiv față de colegii lor, vina cade în mare măsură și pe umerii profesorilor.

De fapt, situația trebuie privită în ansamblu, iar faptul că adolescentul manifestă un comportament agresiv este cauzat și de lipsa afecțiunii și implicării părinților încă din copilărie.

"Totul începe de la grădiniță, atunci când copilul începe să socializeze și să-și facă prieteni. De multe ori, în familie copilului i se permite să facă orice, iar când acesta ajunge să se încadreze în societate, întâmpină emoția de frică și furie în cazul în care o dorință de-a lui a fost neglijată. Este normal ca fiecare copil să simtă aceste stări, însă ele trebuie gestionate, iar în acest sens rolul le revine părinților", a declarat Rodica Rudei.

Lipsa de comunicare, afecțiune și atenție duce la faptul că, atunci când ajunge la vârsta adolescenței tânărul vrea să se manifeste printre semenii săi, acesta caută diverse metode pentru a se evidenția, iar de cele mai multe ori nu știe să facă alegerea corectă.

"În perioada de gimnaziu, când începe criza de vârstă, tânărul cumva alege ce este bine și ce este rău. Prevenția unor comportamente agresive începe când părinții se implică și nu lasă totul pe umerii profesorilor ", a subliniat psihologul.

Cu toate acestea, pornind de la realitățile Republicii Moldova, când mulți părinți sunt plecați peste hotare, desigur că nu poate fi neglijat rolul profesorului sau psihologului școlar - "dacă aceștia observă că adolescentul nu are prieteni, este neglijat, are nereușite școlare, atunci trebuie să intervină prompt, cu toate mecanismele, inclusiv să înștiințeze tutorele copilului ", a punctat Rodica Rudei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1562
Tagurile:
profesor, Psiholog, violență
Tematic
Cauzele agresiunii și comportamentului violent în rândul copiilor
Liliana Istrate-Burciu

Ce înseamnă sindromul victimei și de ce femeile din Moldova tolerează violența în familie

26
(reînnoit 10:05 23.04.2021)
Multe femei ar putea preveni violența din partea partenerilor de viață, dacă ar apela din timp la specialiști. Unele nu fac acest lucru din motiv că nu cunosc unde se pot adresa, fie au teama de "gura lumii" sau consideră că nu este momentul potrivit.
De ce femeile din Moldova tolerează violența în familie?

Femeile sunt cele mai expuse violenței în familie - o demonstrează datele statistice. Fenomenul a luat amploare în pandemie, atunci când cuplurile au fost nevoite să petreacă mai mult timp împreună sau au avut parte de multe dificultăți financiare sau de comunicare.

Potrivit managerului Telefonului de încredere din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Liliana Istrate-Burciu, fenomenul violenței în familie nu apare peste noapte, iar adesea victimele îndură ani la rând presiunile fizice din partea soților.

"Femeile pot depista din start bărbatul violent, dar mereu au speranța că acesta se va schimba și umilința se va termina. Ulterior apar copiii, iar ideea de a rupe lanțul tăcerii este tot mai departe. Mai mult, acestea dezvoltă așa numitul sindrom al victimei și se deprind cumva cu această calitate", susține Liliana Istrate-Burciu.

De menționat este că la începutul pandemiei, numărul apelurilor din partea victimelor violenței în familie înregistrate la Telefonul de încredere pentru femei administrat de Organizația "La Strada" a crescut cu 30 la sută. Din numărul total de apeluri, o rată mai mare - peste 65 procente au fost înregistrate din mediul urban.

În primele luni a anului curent, forțele de ordine au înregistrat peste 3700 de sesizări din partea victimelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
violența împotriva femeilor, violența în familie
Tematic
Util pentru femeile victime ale violenței: Ce trebuie să facă atunci când sunt amenințate


Загрузка...
Ion Cărpineanu

Nici acum nu cred în COVID-19: Ce se întâmplă în comuna Cărpineni

174
(reînnoit 18:55 22.04.2021)
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul comunei Cărpineni din raionul Hâncești, Ion Cărpineanu, a vorbit despre situația epidemiologică din localitate.
Așa și nu cred în COVID-19: Situația într-o localitate din țară

De la începutul pandemiei, în comuna Cărpineni au fost înregistrate 174 cazuri de infectare cu COVID-19, iar 16 persoane au pierdut lupta cu viața.

În urma creșterii cazurilor noi de infectare, la începutul anului 2021 comuna Cărpineni a fost plasată sub Cod Roșu de COVID-19. Chiar și în această situație, mulți oameni au rămas sceptici în privința existenței acestui virus.

"La începutul pandemiei, oamenii erau speriați și respectau cu strictețe toate restricțiile. Ulterior, din cauza unor surse de informare în masă, fake news-uri ș.a. a apărut o nuanță de neîncredere a populației în existența și pericolul acestui virus", a declarat pentru Sputnik Ion Cărpineanu.

Primarul susține că în ciuda eforturilor depuse de către autorități pentru informarea populației, unii preferă să creadă că virusul îi va ocoli și nu manifestă nicio responsabilitate.

"Există acea doză de neîncredere mare. Chiar și atunci când în certificatul de deces se menționează cauza decesului COVID-19, oamenii nu cred și spun că autoritățile în mod special scriu acest lucru", a precizat Ion Cărpineanu.

În ultima lună, în comuna Cărpineni au fost înregistrate 16 cazuri noi de COVID-19. Șapte persoane s-au tratat la spital, iar altele trei se află la centrul COVID din Hâncești. Ceilalți oameni urmează tratament la domiciliu și se află sub supravegherea medicilor de familie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

174
Tagurile:
COVID-19, vaccin
Tematic
Procesul de vaccinare din Moldova, comparativ cu alte țări


Загрузка...
Curtea Constituțională

Curtea Constituțională are un nou judecător: Cine este el

0
Deputații au votat numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Boris Lupașco, care a fost ales pentru un termen de șase ani.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Deputații din Parlament au votat acum câteva clipe în urmă numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Candidatul propus este Boris Lupașco și după procedura de vot, el urmează să depună jurământul. 

Știrea se actualizează ....

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Parlament, judecător, Curtea Constituțională


Загрузка...