Vasile Năstase

Deputat: Am putea nu avem un premier desemnat nici după decizia CCM

221
(reînnoit 12:33 16.02.2021)
Deputatul partidului DA Vasile Năstase admite că nici după pronunțarea hotărârii CCM pe subiectul decretului Președintelui nu vom avea o claritate privind deblocarea procedurii desemnării premierului.
Deputat: Am putea să nu avem un premier desemnat nici după decizia CCM

Mai mulți experți în drept constituțional încearcă să prognozeze care ar putea să fie verdictul Curții Constituționale pe subiectul decretului Președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier. Marja discreționară a Președintelui la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitată, iar în cazul constituirii unei majorități parlamentare absolute, formalizate, Președintele este obligat să desemneze candidatul propus de această majoritate pentru funcția de premier.

Deputatul Partidului DA Vasile Năstase spune că  situația politică ar putea să nu se normalizeze nici după pronunțarea hotărârii CCM, iar un blocaj constituțional ar fi iminent.

„Ce ar putea să se întâmple dacă CCM anulează decretul, iar Șeful Statului este obligat s-o desemneze pe doamna Durleșteanu și Președintele nu semnează? Pentru a evita acest blocaj, Platforma DA a propus o candidatură de alternativă, într-un eventual Guvern minoritar, chiar și cu riscuri de imagine asupra partidului. Ori am putea să avem o situație paradoxală, când vom rămâne fără un Guvern, nimeni nu va fi desemnat premier, iar CCM nu va putea constata circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și atunci vom nimeri într-o situație și mai tristă, va fi un blocaj constituțional din care se va ieși foarte greu. Nu vom avea un Guvern, nu vom putea declanșa alegeri anticipate, iar procedura de suspendare a Președintelui nu va avea o finalitate”, a precizat Vasile Năstase.

Președintele Maia Sandu a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru, susținută de o majoritate creată din 54 de deputați. Șeful statului a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, iar fracțiunea PSRM a atacat decretul prezidențial la Curtea Constituțională. Magistrații Înaltei Curți urmează să se pronunțe în regim de urgență în cazul dat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

221
Tagurile:
judecătorii Curții Constituționale, Curtea Constituțională
Tematic
Expert: Ce hotărâre ar putea lua Curtea Constituțională în cazul decretului lui Sandu
Un cunoscut avocat spune ce se va întâmpla cu decretul Maiei Sandu
Liliana Istrate-Burciu

Ce înseamnă sindromul victimei și de ce femeile din Moldova tolerează violența în familie

25
(reînnoit 10:05 23.04.2021)
Multe femei ar putea preveni violența din partea partenerilor de viață, dacă ar apela din timp la specialiști. Unele nu fac acest lucru din motiv că nu cunosc unde se pot adresa, fie au teama de "gura lumii" sau consideră că nu este momentul potrivit.
De ce femeile din Moldova tolerează violența în familie?

Femeile sunt cele mai expuse violenței în familie - o demonstrează datele statistice. Fenomenul a luat amploare în pandemie, atunci când cuplurile au fost nevoite să petreacă mai mult timp împreună sau au avut parte de multe dificultăți financiare sau de comunicare.

Potrivit managerului Telefonului de încredere din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Liliana Istrate-Burciu, fenomenul violenței în familie nu apare peste noapte, iar adesea victimele îndură ani la rând presiunile fizice din partea soților.

"Femeile pot depista din start bărbatul violent, dar mereu au speranța că acesta se va schimba și umilința se va termina. Ulterior apar copiii, iar ideea de a rupe lanțul tăcerii este tot mai departe. Mai mult, acestea dezvoltă așa numitul sindrom al victimei și se deprind cumva cu această calitate", susține Liliana Istrate-Burciu.

De menționat este că la începutul pandemiei, numărul apelurilor din partea victimelor violenței în familie înregistrate la Telefonul de încredere pentru femei administrat de Organizația "La Strada" a crescut cu 30 la sută. Din numărul total de apeluri, o rată mai mare - peste 65 procente au fost înregistrate din mediul urban.

În primele luni a anului curent, forțele de ordine au înregistrat peste 3700 de sesizări din partea victimelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
violența împotriva femeilor, violența în familie
Tematic
Util pentru femeile victime ale violenței: Ce trebuie să facă atunci când sunt amenințate


Загрузка...
Ion Cărpineanu

Nici acum nu cred în COVID-19: Ce se întâmplă în comuna Cărpineni

172
(reînnoit 18:55 22.04.2021)
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul comunei Cărpineni din raionul Hâncești, Ion Cărpineanu, a vorbit despre situația epidemiologică din localitate.
Așa și nu cred în COVID-19: Situația într-o localitate din țară

De la începutul pandemiei, în comuna Cărpineni au fost înregistrate 174 cazuri de infectare cu COVID-19, iar 16 persoane au pierdut lupta cu viața.

În urma creșterii cazurilor noi de infectare, la începutul anului 2021 comuna Cărpineni a fost plasată sub Cod Roșu de COVID-19. Chiar și în această situație, mulți oameni au rămas sceptici în privința existenței acestui virus.

"La începutul pandemiei, oamenii erau speriați și respectau cu strictețe toate restricțiile. Ulterior, din cauza unor surse de informare în masă, fake news-uri ș.a. a apărut o nuanță de neîncredere a populației în existența și pericolul acestui virus", a declarat pentru Sputnik Ion Cărpineanu.

Primarul susține că în ciuda eforturilor depuse de către autorități pentru informarea populației, unii preferă să creadă că virusul îi va ocoli și nu manifestă nicio responsabilitate.

"Există acea doză de neîncredere mare. Chiar și atunci când în certificatul de deces se menționează cauza decesului COVID-19, oamenii nu cred și spun că autoritățile în mod special scriu acest lucru", a precizat Ion Cărpineanu.

În ultima lună, în comuna Cărpineni au fost înregistrate 16 cazuri noi de COVID-19. Șapte persoane s-au tratat la spital, iar altele trei se află la centrul COVID din Hâncești. Ceilalți oameni urmează tratament la domiciliu și se află sub supravegherea medicilor de familie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
COVID-19, vaccin
Tematic
Procesul de vaccinare din Moldova, comparativ cu alte țări


Загрузка...
Curtea Constituțională

Ce spun judecătorii Curții despre Declarația privind caracterul captiv al CC

0
(reînnoit 13:43 23.04.2021)
Judecătorii Curții Constituționale au calificat declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” ca fiind exclusiv politică.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Hotărârea Parlamentului „pentru adoptarea Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale” are caracter exclusiv politic, susțin judecătorii Curții Constituționale. Potrivit acestora, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice. 

„Judecătorii Curții respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor, însă reiterează că asemenea declaraţii prejudiciază statul de drept, imaginea Curții Constituționale și periclitează implementarea unei veritabile culturi a constituționalismului în Republica Moldova. De asemenea, judecătorii Curții reiterează că, potrivit articolului 140 din Constituție, hotărârile, avizele și deciziile  Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate. Acestea sunt obligatorii pentru toate   autoritățile  statului”, este precizat într-un comunicat al CC.

Amintim, cu 54 de voturi pentru, Parlamentul a adoptat declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Deputatul PSRM Vasile Bolea, care a citit în plen textul declarației, consideră că Înalta Curte și-a încălcat propria jurisprudență, când a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Și asta pentru că în Legislativ există o majoritate gata să sprijine un candidat la funcția de premier. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Judecători, Curtea Constituţională, CC


Загрузка...