Ana Carpovici

Ziua 112: Ce trebuie știe cetățenii despre acest Serviciu

47
Pe 11 februarie este marcată Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112, o zi în care le putem mulțumi celor ce stau la straja cetățenilor și contribuie la salvarea vieților omenești.
Ziua 112: Ce trebuie să știe cetățenii despre acest Serviciu

Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112 este dedicată creşterii gradului de conştientizare la nivel comunitar a importanţei numărului unic de urgență destinat cetăţenilor.

În Moldova, numărul unic de urgență fost lansat în luna martie 2018, în regim de testare, iar din luna iulie a devenit operațional. În cadrul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 activează 82 de operatori, care reacționează rapid pentru siguranța și protecția cetățenilor Republicii Moldova.

"Operatorii 112 sunt cei care preiau în fiecare an milioane de apeluri de la cei care le solicită ajutorul și fac legătura cu dispecerii din agențiile de intervenție. Dispecerii sunt pompierii, paramedicii SMURD, polițiștii, angajații Serviciului de Ambulanță, polițiștii, care gestionează operativ cazurile de urgență. Este o muncă responsabilă, solicitantă și uneori foarte stresantă. Operatorii însă sunt adevărați profesioniști și știu să acorde asistența necesară, indiferent de situație", a declarat pentru Sputnik specialistul în relații publice al Serviciului 112, Ana Carpovici.

Potrivit unei statistici realizate de Serviciul 112, în anul 2020 în Republica Moldova la 112 au fost recepționate și procesate 2 592 509 de apeluri. Una dintre marile reușite reprezintă indicatorul privind timpul de răspuns. Conform datelor statistice, la numărul unic de urgență 112 sunt recepționate în primele 5 secunde 72% din totalul apelurilor.

"Anul 2020 a fost plin de provocări. Suntem bucuroși că am putut face față tuturor cerințelor și continuăm să muncim cu aceeași dorință pentru cetățenii noștri", a subliniat Carpovici.

De menționat este că Republica Moldova a fost premiată cu diplomă pentru implementarea tehnologiei pentru o localizare mobilă avansată (Advanced Mobile Location - AML), fiind inclusă în top 10 țări care au sisteme avansate de localizare a terminalului mobil.

Numărul european de urgență 112 a fost creat în anul 1991, iar din anul 2009 este singurul număr valabil în toate țările Uniunii Europene, care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciile de urgență (ambulanță, poliție și pompieri).

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
serviciu telefon unic 112, apelul de urgență la 112, 112
Ион Чебан

Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

50
(reînnoit 21:21 14.06.2021)
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, spune că strada Ion Creangă ar putea să fie dată în folosință mai devreme față de termenii pe care i-a avansat anterior primăria Capitalei
Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

Ion Ceban a declarat în cadrul unei emisiuni la Centrul de presă Sputnik Moldova că strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei va fi dată în folosință până la Ziua Orașului, adică pe 14 octombrie curent.

„În conformitate cu contractul, această arteră importantă trebuie să fie funcțională în luna martie 2022. Așa consideră cei care planifică lucrări de astfel de anvergură, iar ele se efectuează conform standardelor. Unii lucrează cu rețelele, alții lucrează cu asfaltul. Noi facem tot posibilul pentru ca strada să fie gata până la Ziua Orașului, sper că condițiile climaterice nu ne vor da planurile peste cap. Dacă nu încheiem până în octombrie, vom merge conform planului până în luna martie 2022”, a precizat Ion Ceban.

Totodată, primarul a explicat de ce în cazul unor lucrări de pe strada Creangă s-au înregistrat întârzieri.

„Am avut o problemă pe partea de rețele în zona dintre Coca și rondul de la Calea Ieșilor. De aceea, a trebuit să strămutăm rețelele pe zona adiacentă Parcului Dendrariu. Tot în acea zonă vom amenaja o parcare pentru mașini, pentru ca ele să nu staționeze pe strada Creangă”, a precizat funcționarul.

El a mai spus că în această vară ar urma să fie lansată licitația pentru desfășurarea lucrărilor de reparație a străzilor 31 August, Tighina și Alexandru cel Bun.

Costul total al reparației străzii Ion Creangă se cifrează la 44,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
strada Ion Creangă, Ion Ceban
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...
Aurelia Irodoi

S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

259
(reînnoit 20:39 14.06.2021)
De multe ori, situațiile stresante, emoțiile și gândurile negative impun cuplurile să ia decizii pripite în privința căsniciei lor. Din diverse motiveve unii aleg să se divorțeze, pentru ca ulterior să se căsătorească din nou cu același partener.
S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", mediatoarea Aurelia Irodoi a povestit un caz pe care l-a întâlnit în activitatea ei profesională. Este vorba despre un cuplu cu doi copii, care a hotărât să divorțeze. După câteva luni de la divorț, perechea s-a recăsătorit.

Deși pentru unele persoane acest lucru pare unul neobișnuit și irațional, mediatoarea susține că acest fenomen devine tot mai răspândit.

"Acest exemplu este dovada lipsei de dialog în cuplu. După toată procedura de desfacere a căsătoriei și după o perioadă în care au locuit separat, cuplul a înțeles că a comis o greșeală luând decizia de a se divorța. În mai puțin de jumătate de an ei s-au recăsătorit oficial și spun că este o decizie asumată pe care au cântărit-o foarte bine împreună", a relatat Aurelia Irodoi.

În acest context, mediatoarea  a remarcat că pe fundalul emoțiilor negative și situațiilor stresante multe familii obișnuiesc să ia decizii pripite. Situația însă poate fi evitată.

"De multe ori în relație încep să se implice toate rudele cu sfaturi și să-și împărtășească propria experiență. Dialogul trebuie să fie doar între două părți, să se discute și cu copiii dacă e cazul, lucrurile nu trebuie grăbite. Dacă este nevoie trebuie de consultat un psiholog. Doar după ce au fost întreprinse toate măsurile, poate fi luată și o decizie", a conchis mediatoarea.

În același timp, Aurelia Irodoi a menționat că cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Printre cele mai solicitate cazuri ce urmau a fi soluționate de către mediatori au fost cele care țineau de procesul de divorț. Potrivit ei, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

Mediatoarea susține că deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

259
Tagurile:
Mediere, desfacerea căsătoriei, căsătorie, divorț
Tematic
Melania Trump “numără minutele” până la divorț


Загрузка...
Stație de alimentare cu combustibil

Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - cum vor evolua prețurile la carburanți