Ion Leucă

Previziuni sumbre după anticipate - Ce s-ar putea întâmpla în viitorul Parlament

1215
(reînnoit 16:47 07.02.2021)
Deputatul PD Ion Leucă consideră că alegerile parlamentare anticipate vor aprofunda și mai mult criza politică și economică, iar alegerea unui nou Parlament nu ne va oferi garanția că el va fi mai puțin corupt decât actualul.
Previziuni sumbre după anticipate-Ce s-ar putea întâmpla în viitorul Parlament

Deputatul a declarat pentru Sputnik Moldova că odată cu alegerea unui nou Parlament, dacă aceasta se va întâmpla, nu va dispărea și problema coruperii deputaților, iar fenomenul traseismului politic va continua și în legislatura următoare. Totodată, deputatul mai spune că, până la alegerile parlamenare anticipate și după organizarea lor, Moldova nu va avea timp de 6 sau 7 luni un guvern funcțional, iar asta va aprofunda și mai mult criza economică.

„În cazul unui scenariu de organizare a alegerilor parlamentare anticipate, cine va gestiona țara timp de șase sau șapte luni? Perioada aceasta de instabilitate politică va crea o mare dificultate pentru toți funcționarii publici, toată verticala puterii, în condiții de pandemie, criză economică asociată cu disponibilizări și lichidări de întreprinderi. Partidul Democrat susține ideia de curățare a clasei politice, dar nu acceptă ca acest lucru să fie făcut într-un mod iresponsabil, de a lăsa țara neguvernată jumătate de an”, a precizat Leucă.

Deputatul s-a referit și la la configurația politică în cazul unor anticipate. El spune că și în viitorul Parlament va fi complicat de a găsi un compromis politic, iar cea mai mare problemă irăși va fi coruperea deputaților. Ion Leucă este de părere că înainte de a merge în anticipate va trebui revăzută în totalitate legislația anticorupție cu referire le corpul de deputați.

„Trebuie să vă spun că nimeni astăzi nu ne oferă o certitudine că viitorul Parlament va fi mai integru, iar deputații nu vor fi afectați de fenomenul coruperii politice. Aceste tendințe se păstrează deja pe perioada mai multor legislaturi, de aceea consider că înainte de a merge în anticipate va trebui să revedem în totalitate legislația anticorupție cu referire le corpul de deputați. Mă refer la adoptarea unui Cod de etică a deputatului, adoptarea unor legi legate de combaterea corupției politice implicit modificări la Codul Electoral și la legea privind partidele politice. Fără aceste modificări degeaba alegem un nou Parlament, care va fi bântuit irăși de corupție și racolări politice”, a menționat Ion  Leucă.

Recent, președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat că deputații socialiști nu vor vota Guvernul Gavriliță, iar în iunie 2021 ar urma să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1215
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, Corupția politică
Tematic
Candu: 2021 va fi un an pierdut - ce spune despre un Guvern condus de Gavrilița
De ce alegerile anticipate sunt aproape imposibile în Moldova - expert
Sârbu, despre un nou guvern și anticipate: Este riscant...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ce trebuie facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

81
(reînnoit 12:27 21.06.2021)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh. Care este semnificația acestei sărbători și ce rugăciuni trebuie să rostească creștinii în această zi am aflat de la parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău Pavel Borșevschi.
Ce trebuie să facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Duhul Sfânt este viața bisericii noastre și nu există nici o apă sfințită sau icoane făcătoare de minuni fără aceasta", a explicat protoiereului mitrofor Pavel Borșevschi.

Părintele a remarcat că în această zi creștinii trebuie să petreacă ziua în rugăciuni și să ceară "înțelepciune, înțelegere, dragoste, bucurie, pace, bunătate, credință și blândețe - toate acestea fiind roadele Duhului Sfânt".

Potrivit tradiției, în această zi creștinii ortodocși merg la biserică, împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei sau nuc și rostesc rugăciunea către Duhul Sfânt: "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
sărbătoare, părinte, Duhul Sfânt
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie


Загрузка...
Constantin Cojocaru

Ce spune un apicultor despre mierea de albine din Moldova

229
(reînnoit 16:18 20.06.2021)
Care sunt beneficiile diverselor sortimente de miere pentru organism și ce tip de miere recomandă specialiștii pentru a trata afecțiunile de care suferiți? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
Mierea de albine: Beneficii uimitoare asupra sănătății

Pe lângă faptul că este gustoasă, mierea de albine este extrem de benefică pentru organism, afirmă apicultorul și organizatorul târgurilor apicole Constantin Cojocaru. Mierea are un conținut bogat de vitamine, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu. Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural, care ajută foarte mult în tratamentul afecțiunilor respiratorii, celor hepatice sau cardiace.

Apicultorul Constantin Cojocaru spune că în caz de răceală cea mai bună miere pe care o puteți consuma este mierea de tei sau cea din flori de levănțică. Mierea de tei calmează accesele de tuse și vă ajută să adormiți fără probleme. Mierea de lavandă este bună în probleme pulmonare, are efect tonic și diuretic. Aceasta alină simptomele reumatice și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mai mult, apicultorul afirmă că și persoanele care au glicemia mărită pot consuma miere în caz de răceală, însă în cantități moderate.

"Mierea de salcâm poate fi consumată de către diabetici. Desigur nu în cantități mari. Aceasta nu are miros puternic și nu se cristalizează atât de repede", a sublniat Constantin Cojocaru.

Apicultorul a precizat că și mierea de hrișcă protejează organismul și previne problemele cardiovasculare. Aceasta combate în același timp pierderile de memorie de scurtă durată și ajută la îmbunătățirea vederii. În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Amintim că la începutul lunii iunie, în centrul Capitalei a fost organizat un târg cu produse apicole oferite de producătorii moldoveni. Aceștia își propun să organizeze cât mai frecvent evenimente asemănătoare pentru a-și vinde marfa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

229
Tagurile:
Apicultori, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini


Загрузка...
Victor Chironda

Scandal la Primăria Chișinău: Ce nu pot împărți primarul și viceprimarul Capitalei