Numărul cazurilor de COVID-19 este în descreștere, potrivit statisticilor oficiale. Este adevărat însă că, și numărul testelor efectuate s-a redus practic la jumătate. Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc spune că, în opinia sa, numărul infectărilor cu noul timp de coronavirus este în continuare destul de mare. Doar că, nu se testează toți oamenii. Din acest motiv, multe persoane oficiale nu ajung în rapoartele zilnice ale Ministerului Sănătății.
”Cred că noi avem un număr mare de bolnavi. Doar că nu toți fac testul, întrucât nu au acces la testarea gratuită și nu au bani pentru a merge să se testeze”, spune Tocarciuc.
Totodată, expertul menționează că unele persoane sunt duse în eroare ori nu cunosc riscurile ca care se expun, atunci când recurg la automedicație.
”Sunt forte multe cazuri, când oamenii au simptome identice cu cele ale COVID-19, dar, de fapt, nu merg să își facă textul, dar se tratează după protocolul național. Respectiv, merg la farmacie și își iau medicamentele necesare”, mai adaugă expertul.
Ieri, alte 271 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 149 662.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Daniela Demișcan a precizat că, în conformitate cu Ordinul Nr.93 aprobat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, fiecare cetățean al țării noastre căruia i se va administra și cea de-a doua doză de vaccin va primi un certificat de confirmare.
Certificatul va fi eliberat în cadrul instituției medicale unde va avea loc administrarea și va fi eliberat imediat după procedura de imunizare."Certificatul va fi într-o formă simplă, va fi indicat IDNP-ul persoanei, instituția care a efectuat vaccinul, doza de vaccin, producătorul, seria de licență în limba de stat, engleză și rusă", a precizat Daniela Demișcan.
Potrivit specialistului, certificatul de vaccinare ar putea permite călătoriile fără restricții în alte țări, dacă acest lucru va fi solicitat la trecerea frontierei.
Totuși, deocamdată, la nivel european nu s-a luat o decizie referitor la obligativitatea deținerii unui asemenea certificat.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Aproximativ 50 la sută dintre tinerii din întreaga lume riscă să surzească din cauza că ascultă muzică la căști, la volum maxim, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Medicul otorinolarinolog Tatiana Botizatu, susține că volumul maxim al muzicii ascultate la căști nu trebuie să fie mai mare de 85 de decibeli. Depășirea acestei limite provoacă pierderea auzului, imediat sau în decurs de câțiva ani.
”Un volum al muzicii la căști de până la 85 de decibeli este permisibil pentru ureche. Dar chiar și în aceste condiții trebuie făcute pauze de mai multe ori pe zi. Depășirea acestui nivel distruge celulele senzoriale din urechea internă, provocând surzenia. Un volum maxim poate afecta instantaneu auzul”, a explicat Tatiana Botizatu.
Mai mult, specialistul susține că auzul pierdut nu mai poate fi recuperat. De aceea, este important de a nu ignora simptomele care preced hipoacuzia.
”Primul semn este un auz slab imediat ce scoatem din urechi căștile. De asemenea, apare senzația de țiuit și zgomot în urechi. În acest caz, trebuie consultat imediat medicul specialist”, a subliniat interlocutoarea.
”În plus, acestea închid spațiul în canalul auditiv. Din cauza umezelii create, bacteriile se multiplică rapid, ceea ce favorizează apariția infecțiilor”, a punctat ea.
De menționat este că pe 3 martie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Auzului, organizată pentru sporirea gradului de conștientizare a importanței auzului, inclusiv a prevenirii diagnosticării tardive a problemelor legate de auz. La nivel global, aproximativ 466 de milioane de persoane au pierderi auditive severe, iar 34 de milioane dintre aceștia sunt copii. Se estimează că până în anul 2050, această cifră ar putea ajunge la peste 900 de milioane de persoane.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Încă 1800 de moldoveni au fost confirmați pozitiv la noul tip de coronavirus în ultimele 24 de ore. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale printr-un comunicat de presă.
Totodată, încă 23 de persoane au murit din cauza complicaațiilor generate de COVID-19. La aproape un an de pandemie, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 191 197. Din numărul total de cazuri înregistrate astăzi, 8 au statut de import.
Trei sunt din Ucraina și câte unul din Cehia, Egipt, Germania, Italia, România. Acesta este rezultatul a 4 780 de teste efectuate. Din numărul total de cazuri conformatea astăzi, 69 sunt lucrători medicali. mai exact este vorba de 30 de medici, 28 de asistenți medicali și alți 11 angajați, personal auxiliar. Ministerul anunță că starea de sănătate a 311 persoane este gravă. Dintre acestea 54 sunt conectate la aparate de respirație asistată. Alte 658 persoane au fost vindecate. În total, 168 801 persoane au fost tratate de COVID-19.
Autoritățile de la Chișinău nu exclud că din cauza unui număr zilnic foarte mare de cazuri noi de infectare cu COVID-19 ar putea institui lockdown pe o perioadă scurtă de timp, pentru a vedea dacă acest lucru va permite reducerea numărului de cazuri.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova