Вячеслав Ионицэ

Iată cine profită, în Moldova, de pandemia COVID-19

280
(reînnoit 16:14 12.01.2021)
COVID-19 a luat viața a peste 3139 de moldoveni, a falimentat afaceri și a lăsat fără venituri foarte mulți concetățeni. Nu toate domeniile au înregistrat însă pierderi de pe urma pandemiei. Care este sectorul care s-a revigorat datorită virusului ucigaș.

Numărul studenților în universitățile din Republica Moldova a crescut în anul de învățământ 2020-2021. Se întâmplă după 13 ani în care învățământul superior din țara noastră s-a aflat în cădere liberă. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în acest an, în universitățile din țară învață 59 de mii de studenți, adică cu 2200 mai mulți decât în anul de învățământ 2019-2020, când erau înscriși la studii superioare doar 56 de mii 800 de studenți.

„După 13 ani de cădere, pentru prima dată în această perioadă, învățământul superior a înregistrat o creștere a numărului de studenți”, a declarat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Potrivit expertului economic, creșterea numărului de studenți a fost influențată de restricțiile de circulație impuse pe fundalul pandemia provocate de COVID-19.

„Da, am putea spune că acest lucru este condiționat de COvid-19. Copiii poate au vrut să plece peste hotare, dar nu au putut din cauza pandemiei. Și uitați-vă că învățământul superior a primit un respiro scurt. Copiii au fost nevoiți să rămână la studii în țară, iar universitățile s-au ales cu 2200 de studenți mai mult comparativ cu anul trecut”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Menționăm că începând cu 2006, numărul studenților în universitățile din țară s-a aflat în continuă scădere. Astfel, dacă în anul de învățământ 2006-2007, în instituțiile superioare erau înscriși 128 de mii de studenți, în anul 2019-2020, această cifră a ajuns la 56 de mii 800. Totodată, în această perioadă, din sistemul de învățământ superior au plecat și 1/3 din cadrele didactice, cifra acestora ajungând în prezent la 4300.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, scăderea numărului de studenți a fost influențată atât de micșorarea numărului tinerilor în Moldova, cât și de emigrația oamenilor. De menționat este că în această perioadă au fost lichidate 10 instituții superioare de învățământ, dintre care cinci instituții au fost închise în ultimii doi ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

280
Tagurile:
elevi, studenti, universitati, Virus, virusuri, COVID-19, pandemie
Tematic
Admiterea 2020: Universitatea Agrară de Stat din Moldova - oferta pentru studenți
Rector: De ce unii studenți nu pot învăța de la distanță
Câți elevi, studenți și profesori sunt bolnavi de COVID
USMF, la 75 ani: Câți studenți au absolvit instituția
Natalia Toma

Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

32
(reînnoit 21:59 26.02.2021)
Cum îi afectează pe copii experiențele de abuz și ce consecințe ar putea urma dacă ezită să cosulte un specialist? Răspuns la aceste întrebări am aflat de la psihologul Natalia Toma.
Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

În cadrul emisiunii "ATITUNI", psihologul Natalia Toma a menționat că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.

"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.

Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.

"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.

De menționat este că fenomenul de abuz față de copii în mediul online a luat amploare în pandemie, perioadă în care minorii s-au aflat mai mult fără supravegherea părinților. Spre exemplu, în anul 2020, poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
părinți, copii, abuz, psiholog
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...
Microfon în studioul Sputnik

Numărul șomerilor a crescut simțitor - ce se întâmplă pe piața muncii

36
(reînnoit 21:29 26.02.2021)
Câți oameni fără loc de muncă sunt astăzi în Moldova și cum a influențat pandemia de COVID-19 numărul șomerilor în țara noastră? Detalii am aflat de la șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea.
Uimitor: Câți șomeri sunt înregistrați în Moldova

În anul 2020, lunar, cifra medie a persoanelor care s-au înregistrat cu statut de șomer la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă varia între 3-4 mii. Excepție a fost luna aprilie, atunci când au fost înregistrate aproximativ 9 mii de cereri.

"Din cauza pandemiei avem mai mulți șomeri aflați la evidență. În aprilie-mai 2020 am avut un flux mai mare de persoane care s-au înregistrat și care s-au adresat la Agențiile Teritoriale pentru Ocuparea Forței de  Muncă. Treptat, din luna iunie cifra a început să scadă – fie că persoanele au plecat peste hotare, fie și-au găsit un loc de muncă", a declarat pentru Sputnik Marcela Ganea.

Potrivit specialistului, în ianuarie 2021 au fost înregistrați circa 3500 de șomeri noi. În total, în prezent, în țara noastră sunt înregistrați oficial 26 de mii de șomeri, 49 la sută fiind femei.

Comparativ cu anul precedent, numărul șomerilor a crescut cu 30 de procente.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Moldova, șomer
Tematic
Câți bani poți cere de la stat dacă ai rămas șomer


Загрузка...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

76
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...