Igor Volnițchi

Dezamăgire pentru cei care așteaptă schimbări după anticipate! Ce se va întâmpla, de fapt

1544
(reînnoit 16:21 10.01.2021)
Despre alegerile parlamentare anticipate se vorbește de mult timp, iar odată cu demisia Guvernului Chicu, acest subiect este abordat zilnic de instituțiile media și în discuțiile dintre cetățeni. Ce soluții ne pot oferi anticipatele, aflați în materialul de mai jos.
Dezamăgire pentru cei care așteaptă schimbări după anticipate! Ce se va întâmpla de fapt

Alegerile parlamentare anticipate nu reprezintă o soluție pentru problemele politice, economice și sociale ale Republicii Moldova. După scrutinul parlamentar anticipat, despre care se vorbește atât de mult și în care mulți dintre politicieni și cetățeni își spun speranțe, nu se vor produce schimbările așteptate. Dimpotrivă există probabilitatea ca viitorul Legislativ să aibă o componență care să îngreuneze și mai mult întreg procesul politic.

Declarația aparține analistului politic Igor Volnițchi și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.

„Alegerile parlamentare anticipate nu pot oferi soluții miraculoase pentru Republica Moldova în plan politic sau oricare alt plan. Și spun acest lucru studiind inclusiv acele tendințe care se prefigurează și care devin tot mai evidente în fiecare zi”, spune Igor Volnițchi.

Potrivit analistului politic, astăzi, niciunul din partidele politice nu este capabil să obțină majoritatea în Parlament. Mai mult, componența viitorului Legislativ ar putea fi mult mai rigidă.

„Cel mai probabil, nici un partid nu va avea capacitatea să obțină de unul singur majoritatea în Parlament. În acest caz, trebuie să ne gândim cine cu cine se va uni în următorul Parlament, iar de aici s-ar putea face unele concluzii despre eficiența viitoarei guvernări”, adaugă analistul politic.

În aceste condiții, expertul se întreabă cum Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor, Partidul Nostru și Partidul „Șor” vor reuși să ajungă la consens pentru eventuale coaliții și colaborări.

 „Se va uni Maia Sandu cu Renato Usatîi? Nu știu cum va arăta această „struțo-cămilă” politică. Se va uni Ilan Șor, Igor Dodon și Renato Usatîi? Iarăș, nu-mi imaginez cum se va întâmpla acest lucru. În actualul Parlament, așa cum este el – ineficient, cu o capacitate de lucru redusă, dar totuși există spațiu de manevră mult mai mare decât în viitorul Parlament a cărui structură o putem anticipa la această etapă”, conchide Igor Volnițchi.

Un lucru este cert, formațiunea care își va asuma guvernarea până la scrutinul parlamentar anticipat va avea cel mai mult de pierdut, spune analistul, motiv pentru care astăzi vedem o apatie totală în ceea ce privește asumarea actului guvernării.

„Cel care își va asuma această guvernare până la alegerile anticipate, din păcate, va avea foarte mult de pierdut. Situația fiind una foarte și foarte complicată, este clar că așteptările oamenilor nu au cum să fie satisfăcute. Acest lucru este înțeles de politicieni, de aceea fug toți ca dracul de tămâie de ceea ce se numește guvernarea țării, pentru a obține cât mai multe puncte electorale”, spune Igor Volnițchi.

Și situația este complicată nu doar pentru partidele care își vor asuma actul guvernării până la alegeri.

„Din păcate, marea majoritate a oponenților politici nu înțeleg un lucru, cu cât mai gravă va fi situația în lunile următoare, cu atât mai dificilă va fi sarcina viitoarei guvernări. Toți se văd la guvernare după alegerile parlamentare anticipate, dar nimeni nu-și pune întrebarea, de ce să agravezi acum situația ca să-ți fie mai dificil atunci când vei prelua puterea?”, se întreabă analistul.

Amintim că Ion Chicu a anunțat pe 23 decembrie demisia Guvernului. Atunci, fostul prim-ministru a declarat că a luat această decizie pentru a putea fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1544
Tagurile:
Partidul SOR, partidul nostru, PSRM, pas, Alegeri anticipate, Guvernul Chicu
Tematic
Numărătoarea inversă - Avertismentul unui expert pentru Maia Sandu
Volnițchi: În viitorul Parlament va fi prezent elementul infracțional
Natalia Toma

Pericol pentru copii: Trucuri psihologice folosite de abuzatori în mediul online

17
Tot mai mulți copii din Republica Moldova sunt abuzați în mediul online, arată datele statistice. Ce trucuri psihologice sunt folosite de abuzatori și cine sunt copiii care cad în plasa răufăcătorilor?
Pericol pentru copii: Trucuri psihologice folosite de abuzatori în mediul online

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", psihologul Natalia Toma a precizat că nu toți copiii cad în plasa abuzatorilor în mediul online. De regulă, adulții caută victimele după anumite criterii, iar atunci când primesc răspuns la mesajele scrise înțeleg dacă pot sau nu manipula minorul.

De regulă, victimele ale abuzului online sunt acei copii care acasă nu primesc suficientă dragoste, atenție și apreciere din partea părinților. În ultima perioadă, au crescut semnificativ cazurile de pornografie infantilă, iar psihologii au o explicație pentru acest fenomen.

"Copiii care merg la acest pas de a trimite poze și videouri personale au necesitatea să fie văzuți, iubiți, apreciați. Este suficient ca cineva să le scrie un mesaj, să se intereseze de ei și aceștia cad în plasă. Toate problemele încep de acasă – dacă nu sunt satisfăcute nevoile esențiale, copilul va căuta cum să le primească din altă parte. Mai mult, în timpul pandemiei copiii au stat mult pe Internet, iar unii părinți nici habar nu aveau cu cine comunică", a explicat psihologul.

Natalia Toma susține că pentru a preveni acest fenomen, părinții trebuie să-și reevalueze metodele de educație și relația pe care o au cu odraslele lor. Relația de prietenie între adult și copil este esențială în combaterea flagelului.

Potrivit statisticilor, în anul 2020 Poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
abuz, victime, online, psiholog
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...
Dumitru Roibu

Cum a afectat pandemia viața tinerilor din Moldova

26
(reînnoit 17:04 05.03.2021)
Care ar fi politicile de stimulare a tinerilor în perioada post-COVID? Este sau nu emigrarea printre prioritățile tinerii generații? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Obiectiv".
Cum a afectat pandemia viața tinerilor din Moldova

Potrivit datelor oficiale, cele mai afectate domenii de activitate au fost anume segmentele unde activează cei mai mulți angajați tineri. În mare parte, tinerii munceau în sectorul HoReCa, iar din cauza restricțiilor și a limitării numărului de angajați, mulți dintre aceștia au rămas fără o sursă de venit. 

Activistul civic Dumitru Roibu este de părere că, în lipsa unor politici de stimulare, fenomenul emigrației ar putea crește în perioada post-COVID. Dacă unii tineri au reușit să se reprofileze, alții aleg calea străinătății.

"Prin intermediul autorităților trebuie să întreprindem toate măsurile necesare pentru a ajuta societatea în aceste momente de criză, inclusive tinerii. Toate restricțiile vin cu anumite consecințe, printre care și creșterea numărului de tineri care împrumută bani de la bănci și tineri care pleacă peste hotare, cu riscul de a ne se mai întoarce. Statul trebuie să intervină cu măsuri, iar noi, societatea, să fim solidari în această perioadă complicată", a remarcat Dumitru Roibu.

Potrivit unor date, peste două mii de tineri din țara noastră și-au pierdut locul de muncă în 2020. La nivel global, s-a constatat că cel mai înalt nivel de anxietate, dar și consecințe negative asupra stării psiho-emoționale, au fost înregistrate în rândul tinerilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
loc de muncă, tineri
Tematic
Șomeri cu diplome: Câți moldoveni cu studii superioare nu-și pot găsi un loc de muncă


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Situația devine tot mai alarmantă: Din nou un număr mare de infectări

0
(reînnoit 18:46 05.03.2021)
După recordul înregistrat joi, vineri Ministerul Sănătății anunță cu 12 cazuri mai puține. Mai exact, în data de 5 martie, 1 788 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Totodată, alți 22 de bolnavi au pierdut lupta cu maladia, dintre care și un medic.

CHIȘINĂU 5 mart - Sputnik. Vineri au fost anunțate alte 1 788 cazuri confirmate de COVID-19. Printre noile cazuri sunt și 11 de import din Ucraina, Germania, Franța, Republica Elenă, România, Spania și Italia. Rezultatele vin după procesarea a 4 859 de teste primare.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985. 

Totodată, 77 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 17 medici, 38 de asistenți medicali și 22 de infirmieri. 

Ministerul Sănătății anunță și decesul a 22 pacienți. Printre bolnavii decedați se numără și Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, ce activa medic nefrolog la un spital privat. Anterior, ea a activat la Spitalul Clinic „Sfânta Treime”. Până în prezent, 93 de lucrători medicali au murit din cauza complicațiilor date de noul coronavirus. În total, 4 071 de bolnavi au fost răpuși de boală. 

Conform datelor ministerului Sănătății, în prezent 322 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 65 sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Totodată, alte 822 persoane s-au vindecat de noul virus. În total, 169 623  persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
bolnavi, spitale, pandemie, COVID-19


Загрузка...