Victor Nichitus

Maia Sandu, în așteptarea consultărilor cu fracțiunile: Ce surprize o așteaptă

1321
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș spune că Maia Sandu nu va numi un premier interimar, dar va încerca să dialogheze pe platforma parlamentară cu toate fracțiunile pentru a tatona terenul.
Maia Sandu se întâlnește cu fracțiunile parlamentare-Ce surpize o așteaptă

După anunțul recent făcut de premierul în exercițiu Ion Chicu, privind plecarea definitivă din fruntea Guvernului, împreună cu încă trei miniștri, comentatorii politici de la Chișinău se întreabă ce acțiuni va întreprinde Președintele Statului, Maia Sandu.

Se pare că o demisie a Guvernului nu este suficientă pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, iar pentru a atinge acest obiectiv ar trebui să se consume încă vreo câteva etape importante, în strictă conformitate cu prevederile constituționale.

Toți sunt în așteptare să vadă cum va proceda șeful satului, va numi un premier interimar din rândul miniștrilor rămași sau va consulta fracţiunile parlamentare și va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș spune că Maia Sandu nu va numi un premier interimar și va încerca să dialogheze pe platforma parlamentară cu toate fracțiunile. Nichituș spune că am putea să asistăm la câteva surprize care ar face imposibilă declanșarea alegerilor anticipate într-un termen rezonabil.

”Situația economică și pandemică complicată, timpul limitat pe care îl are în luarea unor decizii după „golirea” Guvernului o va impune pe doamna președinte să ia decizii prompte. Admitem că Maia Sandu desemnează un candidat la funcţia de premier, iar acesta, atenție, este sprijinit la investitură de majoritatea fracțiunilor și grupurilor parlamentare. În consecință, Maia Sandu se alege cu un Guvern loial ei, dar fără o susținere trainică în Parlament. Probabil că, Președintele și-ar dori un Guvern puternic, profesionist care va debloca finanțarea externă și va face reforme  doar că interfața acestui Guvern va fi actualul Parlament care este corupt, iar asta ar reprezenta un risc de imagine pentru doamna Sandu din perspectiva viitoarelor parlamentare”, a precizat Victor Nichituș.

El a mai declarat că în cazul unui asemenea scenariu, organizarea alegerilor parlamentare anticipate într-un timp restrâns va fi puțin probabil.

Președintele, Maia Sandu a anunţat că, începând cu ziua de luni, invită partidele parlamentare la consultări, după ce Republica Moldova a rămas fără Guvern.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1321
Tagurile:
fracțiune, Consultări, premier interimar, Alegeri parlamentare anticipate
Tematic
Anticipate sau un Guvern de tranziție: Ce spune Slusari
Dumitru Roibu

Cum a afectat pandemia viața tinerilor din Moldova

18
(reînnoit 17:04 05.03.2021)
Care ar fi politicile de stimulare a tinerilor în perioada post-COVID? Este sau nu emigrarea printre prioritățile tinerii generații? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Obiectiv".
Cum a afectat pandemia viața tinerilor din Moldova

Potrivit datelor oficiale, cele mai afectate domenii de activitate au fost anume segmentele unde activează cei mai mulți angajați tineri. În mare parte, tinerii munceau în sectorul HoReCa, iar din cauza restricțiilor și a limitării numărului de angajați, mulți dintre aceștia au rămas fără o sursă de venit. 

Activistul civic Dumitru Roibu este de părere că, în lipsa unor politici de stimulare, fenomenul emigrației ar putea crește în perioada post-COVID. Dacă unii tineri au reușit să se reprofileze, alții aleg calea străinătății.

"Prin intermediul autorităților trebuie să întreprindem toate măsurile necesare pentru a ajuta societatea în aceste momente de criză, inclusive tinerii. Toate restricțiile vin cu anumite consecințe, printre care și creșterea numărului de tineri care împrumută bani de la bănci și tineri care pleacă peste hotare, cu riscul de a ne se mai întoarce. Statul trebuie să intervină cu măsuri, iar noi, societatea, să fim solidari în această perioadă complicată", a remarcat Dumitru Roibu.

Potrivit unor date, peste două mii de tineri din țara noastră și-au pierdut locul de muncă în 2020. La nivel global, s-a constatat că cel mai înalt nivel de anxietate, dar și consecințe negative asupra stării psiho-emoționale, au fost înregistrate în rândul tinerilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
loc de muncă, tineri
Tematic
Șomeri cu diplome: Câți moldoveni cu studii superioare nu-și pot găsi un loc de muncă


Загрузка...
Dinu Plângău

Din rău în mai rău: Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie

98
(reînnoit 11:57 05.03.2021)
Deputatul Platformei DA Dinu Plângău spune că, în cazul în care actorii politici nu vor identifica o soluție pentru criza politică, ea se va transforma într-un blocaj constituțional
Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie

Deputatul Dinu Plângău consideră că ceea ce ar putea să se întâmple cu adevărat după data de 23 martie, la trei luni de la demisia Guvernului Chicu, va fi o aprofundare a crizei politice și transformarea ei într-un blocaj constituțional.

„Până pe 23 martie suntem într-o criză politică, iar după această dată vom avea deja și un blocaj constituțional în care nici o instituție a statului, dintre cele aflate în conflict, nu vor putea ajunge la scopul dorit - nici alegeri anticipate, nici instituirea unui Guvern. Toți se întreabă ce se va întâmpla după data de 23 martie. Vă spun: vom intra întru-un blocaj constituțional, când Curtea Constituțională nu va putea constata condițiile de dizolvarea a Parlamentului, iar majoritatea parlamentară creată nu va iniția procedura de suspendare a Președintelui. Vom rămâne doar cu o tentativa eșuată de învestire a Guvernului, iar după 23 totul va începe de la zero”, a menționat Dinu Plângău.

În opinia sa, dacă vor fi întrebați cei de la PSRM cum vor institui un Guvern fără acceptul Președintelui, nu vom avea un răspuns. Dacă vor fi întrebați cei de la PAS cum ajungem la alegeri anticipate, acum, fără o majoritate parlamentară, tot  nu vom avea un răspuns, ci doar mesaje politice pentru susținătorii acestor partide.

Deputatul a reiterat în cadrul emisiunii poziția Platformei DA în această situație complicată, iar soluția ar fi instituirea unui Guvern minoritar pentru a se ajunge pașnic la alegeri anticipate.

„Soluția pe care a propus-o PDA este cel mai rațional deznodământ în situația dată, dialog între partidele parlamentare, un consens pe dreapta, așa încât pașnic să ajungem la anticipate, desigur cu un Guvern funcțional”, a concluzionat deputatul Dinu Plângău.

Cum vede Dodon ieșirea din criza politică și de ce o compară pe Sandu cu Plahotniuc>>>

Potrivit recentei hotărâri a Curții Constituționale, Șeful Statului trebuie să reia consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a identifica un candidat la funcția de premier. Maia Sandu a declarat că, deocamdată, se abține de la o discuție cu fracțiunile din Parlament și dorește să afle poziția societății civile și a mediului de experți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Dizolvarea Parlamentului, desemnare, blocaj politic
Tematic
Politolog: Ce va urma după decizia CCM
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?


Загрузка...
Vaccinare

Ciocoi: Moldova are bani procure un milion de vaccinuri anti-COVID-19

0
Guvernul a identificat bani pentru a cumpăra circa un milion de doze de vaccin. Despre aceasta a informat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exercițiu într-o ședință pentru a discuta despre achiziționarea vaccinului anti-coronavirus. La întrevedere a participat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor - Tatiana Ivanicichina, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății - Tatiana Zatîc și Viorica Dumbrăveanu, consilierul președintelui Parlamentului pe domeniul sănătății. 

Aureliu Ciocoi a anunțat că sunt determinate resursele necesare pentru achiziționarea unui lot de circa 1 milion de doze de vaccin.

În același timp, Zinaida Greceanîi a precizat că este foarte important ca toate procedurile să fie finalizate cât mai rapid astfel încât să fie lansat procesul de vaccinare în masă a tuturor categoriilor de cetățeni.

Demnitarii nu au discutat ce vaccinuri ar putea fi procurate.

De menționat însă că în data de 3 martie, membrii Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor (NITAG), s-au întrunit într-o ședință în cadrul căreia a fost discutat procesul de vaccinare în Republica Moldova. Astfel, evaluând riscurile și situația epidemiologică nefavorabilă, reprezentanții Comitetului au aprobat utilizarea în în țara noastră inclusiv a vaccinurilor care au fost autorizate în țara de origine și incluse în lista OMS, EUL, în proces de evaluare. Este vorba despre 10 vaccinuri: Pfizer Biontech, AstraZeneca -UK, AstraZeneca – Sk Bio, AstraZeneca – SII, Sinopharm, Sinovac, Moderna, Janssen, The Gamaleya National Center (Sputnik V), CanSinoBio.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vaccinuri, pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Medic moldovean, aflat la Londra: Ce spune despre tulpina britanică de COVID
Maia Sandu: Vechiul tratament anti-COVID-19, ineficient


Загрузка...