Diana Foma

Afaceri pe timp de pandemie: Cum rezistă tiinerii antreprenori

69
(reînnoit 14:49 23.12.2020)
Restricțiile impuse de Comisia pentru Situații Excepționale au redus cu 80 la sută veniturile planificate pentru anul 2020 în cadrul afacerii unei tinere antreprenoare. Detalii am aflat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal".
Afaceri pe timp de pandemie: Cum rezistă tiinerii antreprenori

Diana Foma are o afacere în localitatea Budești în domeniul alimentației publice. La fel ca multe alte business-uri din sectorul HoReCa, și afacerea sa a înregistrat pierderi colosale.

Deși inițial agenda era plină de rezervări pentru ceremonii: nunți, cumetrii și aniversări - toate acestea au fost amânate pentru anul viitor sau chiar anulate.

"Într-un moment ne-am pomenit fără evenimente și rezervări. A fost destul de complicat și stresant în același timp, întrucât avem credite și alte cheltuieli necesare pentru întreținerea afacerii", a declarat pentru Sputnik Diana Foma.

Deși pierderile au fost colosale, tânăra antreprenoare spune că a încercat să se adapteze situației și a găsit soluția – prestarea serviciilor de catering.

Mai mult, în cadrul unui proiect inițiat de PNUD Moldova, antreprenoara a câștigat un grant de zece mii de dolari. Acesta a fost colacul de salvare pentru afacerea pe care o gestionează de mai bine de zece ani.

"Acești bani vor fi suficienți până în primăvară pentru ca să reușim să acoperim cheltuielile. Grație acestei susțineri, afacerea noastră continuă, fapt pentru care suntem foarte recunoscători", a subliniat interlocutoarea.

Diana Foma speră că în anul  2021 situația va reveni la normalitate. În caz contrar, va fi nevoită să-și vândă afacerea pentru a putea achita toate creditele sau chiar să plece peste hotare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
pandemie, afaceri
Микрофон в студии радио Sputnik

Medic, despre riscurile la care sunt supuși oamenii obezi

103
Pacienții ce suferă de obezitate sunt mai predispuți să facă o formă mai severă de COVID-19. Majoritatea celor care au o greutate excesivă și s-au infectat cu coronavirus ajunge să se trateze în secțiile de terapie intensivă.
Medic, despre riscurile la care sunt supuși oamenii obezi

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul generalist Iurie Cușnir a explicat că pacienții ce suferă de obezitate fac parte din lista celor mai vulnerabile categorii de persoane ce riscă să dezvolte o formă severă de COVID.

"Spre exemplu, în Franța peste 50 procente din pacieneții obezi au ajuns în terapia intensivă, iar în Marea Britanie 70 la sută. Maladia a avut consecințe grave pentru această categorie de persoane, inclusiv a adus în multe cazuri la decese", a subliniat Iurie Cușnir.

Mai mult, medicul a remarcat că în timpul pandemiei oamenii au făcut mai puțină mișcare, au fost predispuși stresului, iar în lipsă de activități au consumat mai multe alimente bogate în grăsimi. Toți acești fatori au contribuit la creșterea masei corporale.  

Potrivit lui Iurie Cușnir, obezitatea poate duce la la diabet, infarct, atac cerebral  sau chiar boli oncologice. Alimentația sănătoasă, practirarea exercițiilor fizice cu regularitate și consumul de lichide reduce semnificativ riscul de a adăuga mai multe kilograme.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
medic, obezitate
Tematic
Franța: Peste cât timp s-ar putea relaxa restricțiile anti-COVID


Загрузка...
Daniela Demișcan

Învățământul online: Cum comentează specialiștii noile măsuri

75
Părinții au semnat o petiție prin care și-au exprimat nemulțumirea privind revenirea la învățământul online până pe 15 martie. Pe de altă parte, centrele comerciale, restaurantele și piețele își continuă activitatea – fapt ce a stârnit nedumeriri în rândul populației.
Învățământul online: Cum comentează specialiștii ultimele măsuri

Mai mulți părinți le-au cerut autorităților din Sănătate să revizuiască decizia cu privire la învățământul de la distanță. În cadrul emisiunii "ATITIUDINI", șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a vorbit despre acțiunile pe care le-ar putea întreprinde autoritățile în acest sens și de ce au fost necesare acestor măsuri.

Potrivit invitatei, decizia de a trece la învățământul exclusiv online, cel puțin pe o perioadă de 14 zile, a fost o măsură necesară și rezonabilă pentru a micșora răspândirea virusului în rândul populației și mai cu seamă în cadrul instituțiilor de învățământ.

"Vom examina această petiție, dar în primul rând pentru noi este siguranța copiilor. Moldova nu este unica țară în care au loc astfel de manifestații, orice măsură aduce nemulțumiri, dar sunt măsuri recomandate de specialiști pentru a opri circulația virusului. Astfel, este asigurat și procesul educațional, dar și copiii sunt în siguranță", a remarcat în studioul Radio Sputnik Moldova, Daniela Demișcan.

Cât privește activitatea centrelor comerciale, restaurantelor și piețelor, acestea continuă să presteze servicii conform unui regim special de muncă, iar agenții economici trebuie să se conformeze unor măsuri mai drastice. Totuși, dacă numărul de cazuri va continua să crească, responsabilii iau în calcul și posibilitatea de a sista aceste activități.

"Situația economică din țară este precară, motiva pentru care activitatea agenților economici nu a fost sistată, deși specialiștii din sănătate au fost de altă părere. Totuși, totul trebuie să fie echilibrat și reglementat corect, cu păstrarea normelor de siguranță", a punctat specialistul.

Precizăm că Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică a instituit un regim special de activitate la nivel național, din cauza creșterii numărului persoanelor infectate cu COVID-19 și a deceselor provocate de infecție.

Ca urmare, în perioada 1-15 martie, elevii vor învăța online, iar instituțiile de stat și private vor organiza procesul de lucru de la distanță. Nici instituțiile culturale nu vor putea desfășura spectacole și concerte, iar transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în weekend.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
măsuri, petiție, online
Tematic
Din nou în online - Lecțiile se desfășoară de astăzi de la distanță


Загрузка...
Natalia Gordienko și Filip Kirkorov

Video: Când își va prezenta Natalia Gordienko piesa cu care va merge la Eurovision

0
Filip Kirkorov a mai dezvăluit un detaliu cu privirea la pregătirea interpretei din Moldova pentru Euroovision, în compania unor vedete din showbizul rusesc. Este cunoscută data la care va fi prezentat clipul la piesa cu care Gordienko va încerca să cucerească Europa.

CHIȘINĂU, 3 mart – Sputnik. Cântărețul din Rusia Filip Kirkorov a invitat vedete din showbizul rusesc la prezentarea clipului Nataliei Gordienko Sugar ("Zahăr"), cu care aceasta o va evolua la concursul internațional Eurovision-2021.

Printre alții, Kirkorov și-a invitat la premieră colegii alături de care face parte din juriul unui program de divertisment la o televiziune rusească: interpreta Valeria, showmenii Timur Rodrighes și Aleksandr Revva, prezentatoarea TV Reghina Todorenko.

”Iată așa îi invităm astăzi pe prietenii mei apropiați la o frumoasă prezentare”, a menționat Kirkorov.

Amintim că Kirkorov va fi anul acesta producătorul Nataliei Gordienko la concursul Eurovision-2021. Cântărețul a anunțat deja că la actualul eveniment muzical internațional el va fi producător doar pentru interpreta din țara noastră.

Prezentarea oficială a piesei este planificată pentru 4 martie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
clip, Eurovision, Gordienko
Tematic
Cine este bărbatul alături de care Gordienko se simte zeiță
Așa n-ai mai văzut-o: Gordienko, cu buzele pudrate - Video


Загрузка...