Vasile Bolea

Vor fi demiși „la pachet” - Parlamentul, cu pretenții la șefii unor instituții

1111
(reînnoit 16:05 10.12.2020)
Deputatul Vasile Bolea a oferit detalii despre modul în care urmează să fie aplicată inițiativa legislativă privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică.
Vor fi demiși „la pachet” - Parlamentul se ia de șefii unor instituții importante

Proiectul de lege a fost propus de un grup de deputați socialiști. Potrivit autorilor, inițiativa va pune în aplicare prevederile Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Autorii menționează că statul se obligă să înceteze atribuțiile persoanelor care dețin funcții publice, responsabile, numite în perioada 20 ianuarie 2016 - 7 iunie 2019, când puterea în Moldova a fost preluată de regimul oligarhic și care continuă să ocupe aceste funcții în prezent.

Deputatul Vasile Bolea spune că Parlamentul urmează să definitiveze un mecanism clar și transparent privind demisia acestor persoane. Este vorba despre șefii unor instituții de reglementare ale statului, care se află sub control parlamentar. Vasile Bolea este de părere că Legislativul va trebui să introducă o serie de derogări de la legile speciale prin care aceste persoane să fie eliberate din funcție. Totodată, spune Bolea, legea va prevedea că aceste persoane nu vor avea  posibilitatea să revină în funcțiile deținute anterior.

„Vrem să propunem unele amendamente la acest proiect prin care acele persoane care prin efectul legii și prin derogare de la legile speciale prin care ei au fost numiți, să fie eliberați din funcție, ba mai mult să nu aibă posibilitatea să ocupe funcții în sectorul public 5 sau 10 ani. Vom propune aceste amendamente, iar plenul Parlamentului va decide. Trebuie să ajustăm legislația în așa mod ca să nu avem o situație prin care prin efectul legii ei sunt eliberați din funcție dar mai departe la concursurile care vor fi organizate aceste persoane să participe din nou la o funcție de conducere  a acestor instituții”, a precizat Vasile Bolea.

Deputatul a mai spus că Parlamentul va interveni și sub aspectul aplicării acestei legi de către instanțele de judecată, în cazul în care vor aparea anumite litigii.

„Dacă va fi necesar o concretizare pentru instanțele de judecată la dispoziții finale și tranzitorii vom introduce unele clarități, adică un mecanism cum va fi aplicată această lege de către instanțele judecătorești în cazul în care acești conducători vor încerca să revină înapoi în funcție”, a punctat Vasile Bolea.

Potrivit proiectului, privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică, ar urma să înceteze înainte de expirare mandatele președintelui și membrilor Consiliului Audiovizualului, directorului și adjunctului 

Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, președintelui, vicepreședinții și membrilor Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieții Financiare, președintelui și vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate, guvernatorului, prim-viceguvernatorului, vice-guvernatorii și membrilor Coniliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei, directorului general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, directorului și directorilor adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, directorului general și adjuncții Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor, președintelui, vicepreședinților și Membrilor Plenului Consiliului Concurenței, directorului și directorilor adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1111
Tagurile:
ANI, ANRE, Consiliul Concurentei, CNPF, BNM, Control parlamentar, Parlament
Tematic
Consiliul Audiovizualului are un nou director după demisia lui Dragoș Vicol
Victor Parlicov

Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

7
Expertul în energetică, Victor Parlicov consideră că autoritățile ar putea aplica mai multe instrumente pentru a interveni pe piața produselor petroliere, inclusiv crearea unui operator de stat. Detalii în materialul ce urmează
Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

Expertul pe probleme energetice Victor Parlicov spune că disensiunile între stat și operatorii de pe piața produselor petroliere au ajuns în punctul culminant. După adoptarea noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, petroliștii au amenințat Regulatorul că în situația în care ei nu-și vor atinge profiturile ar putea recurge la crearea unui deficit pe piața petrolieră din Moldova.

Victor Parlicov consideră că statul ar putea interveni mai energic pe această piață cu instrumentele necesare, iar pentru aceasta este nevoie de intervenția Parlamentului.

„Faptul că petroliștii își permit să se comporte așa și nimeni nu reacționează la asta, înseamnă că ei consideră că instituțiile sunt slabe și aici vorbim de Consiliul Concurenței. Dacă prețurile pe piața internațională vor crește ele vor urca și la noi, ne vom revolta, doar că în perioada dată marjele de profit vor fi cele mai mici. Când prețurile vor scădea pe piața internațională, atunci vom trebui să fim vigilenți pentru că profiturile petroliștilor cresc vertiginos anume în acea perioadă”, a menționat Parlicov.

Expertul mai spune că Moldova dispune de o directivă europeană netranspusă în legislație, cea cu privire la securitatea stocuriloir. Ea obligă operatorii de pe piață să dețină stocuri de produse petroliere de 61 de zile, doar că petroliștii din Moldova nu se încadrează în aseste cerințe și sunt în stare să asigure stocuri doar timp de 15 zile, ceea ce contravine unor standarte internaționale.

„Unul din argumentele pe care le invocă operatorii este că dacă marja de profit va fi joasă și ei vor înregistra pierderi, ar putea fi sistate importurile. Va apărea deficit pe piața produselor petroliere, iar dacă asta s-ar întâmpla, noi am putea rămâne fără produse petroliere în stoc. Directiva europeană presupune existența unor stocuri de 61 de zile minimum, iar astăzi eu nu cred că operatorii au stocuri mai mari de 15 zile. Desigur asta îi obligă pe petroliști la costuri adiționale, dar dacă ei sabotează piața intervin aceste rezerve suficiente pentru a remedia situația”,a subliniat Parlicov.

O altă soluție în opinia expertului ar fi apariția unui operator de stat ca instrument de intervenție pe piață.

„La ora actuală, operatorii ridică prețurile unilateral și vând produse la prețuri exagerate. Dacă ar  apărea un operator de stat ca instrument de intervenție pe piață creezi un mediu concurențial sănătos, iar toate aceste mecanisme demult trebuiau să fie adoptate de Parlament”, a spus Parlicov.

Expertul crede că Moldova are nevoie de implementarea unei legi cu privire la prețurile de transfer în domeniul carburanților.

„Această lege ar demotiva eperatorii vertical integrați să-și transfere profitul de pe un lanț pe altul, iar asta ar însemna că produsul petrolier adus în vamă ar trebui să aibă un preț corect și nu unul exagerat”, a concluzionat Victor Parlicov.

Amintim că ANRE a aprobat recent noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la carburanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
Profit, Produse petroliere, ANRE
Tematic
Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți
Vom rămâne fără benzină - șantajul la care vor recurge petroliștii


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

21
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...