Ala Darovannaia

Deputat, despre încadrarea străinilor în câmpul muncii

81
(reînnoit 12:59 02.12.2020)
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege ce prevede modificarea cadrului normativ aferent accesului străinilor pe piața muncii. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu deputatul Ala Darovannaia.
Deputat,  despre angajarea străinilor pe piața muncii din Moldova

În ultimii ani se înregistrează un deficit de forță de muncă. Acesta este mai pronunțat în unele sectoare, în special în industria prelucrătoare și extractivă, în domeniul transport și depozitare, precum și în agricultură.

Potrivit deputatului Ala Darovannaia, proiectul de lege aprobat în prima lectură ce prevede modificarea cadrului normativ aferent accesului străinilor pe piața muncii se referă la optimizarea proceselor de angajare a străinilor pe piața autohtonă și vine să acopere această insuficiență de forță de muncă, în special în acele domenii ce nu sunt prea mult dorite de cetățenii băștinași.

"În Republica Moldova avem mulți șomeri, dar pe de altă parte listele cu posturi vacante sunt foarte mari. De exemplu, în domeniul colectării deșeurilor avem foarte multe locuri, însă cetățenii noștri nu doresc să muncească în acest sector. De ce să nu aducem forță de muncă necalificată și să le creăm condiții celor care vin din țări mai puțin dezvoltate", a declarat în studioul Sputnik Ala Darovannaia.

Mai mult, deputata susține că această inițiativă ar însemna și un pas spre dezvoltare, întrucât migrația forței de muncă după anii ’90 a luat o amploare uimitoare, iar țara noastră are nevoie de forță de muncă necalificată.

"Importăm forță de muncă, dar ulterior devenim un stat primitor și nu cel care furnizează forță de muncă profesionistă pentru alte țări. Nu văd nimic ascuns în acest proiect, ci dimpotrivă consider că trebuie să încercăm să adoptăm această metodă", a remarcat interlocutoarea.

De menționat este că proiectul de lege a stârnit multe nedumeriri în rândul deputaților. Acesta urmează să fie aprobat în lectură finală în cadrul ședințelor următoare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
piața muncii, proiect de lege, Parlament, deputat
Aureliu Ciocoi

Va fi sau nu posibil ne vaccinăm în clinici private: Ce spune Ciocoi

323
(reînnoit 20:24 11.04.2021)
Premierul interimar Aureliu Ciocoi spune că, peste puțin timp, cetățenii vor avea posibilitatea să se vaccineze și în rețelele de clinici private, iar în prezent se lucrează asupra mecanismului de formare a prețului la vaccinuri pentru agenții privați.
Va fi sau nu posibil să ne vaccinăm în laboratoare private-Ce spune Ciocoi

Aureliu Ciocoi a declarat pentru Sputnik Moldova că vaccinurile împotriva COVID-19 trebuie să fie disponibile și în clinicile private pentru ca cetățenii care doresc să se vaccineze mai devreme, să aibă această posibilitate. Premierul interimar nu a oferit un termen de când cetățenii ar putea să se imunizeze în laboratoarele private, dar a spus că în momentul de față Agenția Medicamentului elaborează un mecanism de formare a prețului la serurile anti-covid pentru clinicile private.

„Există o diferență între procurarea vaccinurilor din bani publici și importul lor în sectorul privat de sănătate. Vom trebui să avem o limită foarte clară de plafonare a prețurilor la seruri pentru a nu admite costuri exorbitante în rețelele medicale private. Cu siguranță, vom oferi această oportunitate agenților economici privați să aducă vaccinuri, pregătim terenul, dar să nu admitem prețuri exagerate", a subliniat Aureliu Ciocoi.

Potrivit experților în sănătate publică, nu este atât de simplu ca laboratoarele private să înceapă vaccinarea populației, iar pentru asta ele trebuie să respecte anumite norme care sunt prevăzute în contextul imunizării populației. Potrivit legislației, autorizarea privaților pentru imunizarea împotriva COVID-19 ține de competența directă a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și a Ministerului Sănătății.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

323
Tagurile:
COVID-19, teste de laborator, imunizare, Vaccinare
Tematic
Când ar putea ajunge vaccinul ”Sputnik-V” în Moldova - ce declară Ciocoi
Sondaj: Câți moldoveni doresc să se vaccineze și ce vaccin preferă


Загрузка...
Valentina Vilc

Risc sporit de îmbolnăvire cu tuberculoză în pandemie: Motivul

118
(reînnoit 17:51 11.04.2021)
Numărul cazurilor noi de tuberculoza ar putea crește. Despre măsurile de prevenire a bolii, în contextul în care infecția se răspândește mai rapid în pandemie, am aflat de la coordonatoarea Programului Național de Combatere a Tuberculozei, Valentina Vilc.
Creștere spectaculoasă a cazurilor de tuberculoză în perioada post-COVID: Iată motivul

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Valentina Vilc a atenționat asupra riscului răspândirii tuberculozei în perioada pandemiei. Potrivit specialistului, în ultimii ani, în Republica Moldova se înregistra o descreștere de 8-10 procente anual a numărului cazurilor noi de tuberculoză. În condițiile pandemice, în 2020, numărul cazurilor noi și recidivelor a scăzut cu 39 procente. Deși această cifră ar trebui să ne bucure, specialiștii susțin că indicatorul respectiv este unul amăgitor.

"Din cauza restricțiilor și carantinei, nu am depistat toate cazurile de tuberculoză. Aproximativ 25-30 procente au rămas nedescoperite. Situația este alarmantă, deși cifrele arată un număr mic. Dacă nu depistăm la timp această boală, este mult mai greu de tratat și adesea duce la sfârșit letal", a declarat coordonatoarea Programului Național de Combatere a Tuberculozei, Valentina Vilc.

În acest sens, prognozele specialiștilor din sănătate sunt îngrijorătoare la capitolul cazurilor noi de tuberculoză. Stresul prin care a trecut societatea în 2020, la fel este un factor de risc care ar putea declanșa un boom de noi infectări.

"Încă înainte de pandemie am vorbit mereu despre importanța respectării modului sănătos de viață, a alimentației sănătoase, renunțarea la deprinderile nocive, necesitatea aerisirii încăperilor și respectarea igienei tusei în lupta împotriva tuberculozei. În prezent, toată lumea trebuie să manifeste maximă prudență și să respecte aceste măsuri. Mai mult, suplimentar trebuie purtate măștile, păstrată distanța socială, evitarea locurilor aglomerate. Organismul devine și mai sensibil la COVID-19, ca urmare mai ușor ne putem îmbolnăvi de tuberculoză, iar persoanele infectate sau care renunță la tratament riscă să facă tuberculoză rezistentă", a menționat interlocutoarea.

Valentina Vilc a mai adăugat că am putea asista la o creștere cu 26 procente a cazurilor de deces din cauza tuberculozei după pandemie. În anul 2020, peste 2000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză, iar 209 au decedat. Situația în domeniul prevenirii și depistării precoce a tuberculozei rămâne alarmantă în țara noastră, mai ales pe fundalul pandemiei, chiar dacă rata incidenței și mortalității este în ușoară descreștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
pandemie, tuberculoză
Tematic
Ciocoi: Tulpina britanică de COVID-19 afectează copiii


Загрузка...

Renunțarea la acest obicei v-ar putea prelungi viața cu aproape 30 de ani

847
(reînnoit 21:01 11.04.2021)
Oameni de știință au făcut studii timp de 20 de ani ca să constate în final că renunțarea la acest viciu ar prelungi viața cu 28 de ani.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Renunțarea la consumul de alcool ar putea prelungi viața cu 28 de ani, scrie Express, citând date ale oamenilor de știință de la Institutul Karolinska, Suedia.

Experții au monitorizat durata de viață a persoanelor afectate de patima alcoolului din Danemarca, Finlanda și Suedia, timp de 20 de ani. Mortalitatea cauzată de diverse boli și afecțiuni a fost semnificativ mai mare în grupul participanților la studiu care consumau alcool. În medie, speranța lor de viață a fost redusă cu 28 de ani.

Medicii au avertizat în repetate rânduri în privința efectelor negative ale alcoolului asupra organismului uman. În special, alcoolul, chiar și în doze mici, crește semnificativ riscul de cancer, demență, impotență și infertilitate. Alcoolul afectează negativ și funcționarea inimii, creierului și ficatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

847
Tagurile:
obicei, viață, alcool
Tematic
Ceaiul provoacă cancerul dacă nu este consumat corect - Detalii
În cât timp este eliminat alcoolul din organism


Загрузка...