Roman Mihăeș

Expert: Ce semnifică felicitarea lui Putin adresată Maiei Sandu

590
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", analistul politic Roman Mihăeș a comentat mesajul de felicitare adresat Maiei Sandu de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
Expert: Ce înseamnă felicitarea lui Putin, adresată pentru Sandu

Analistul politic Roman Mihăeș susține că mesajul președintelui rus Vladimir Putin în care o felicită pe Maia Sandu pentru victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova este un semnal foarte clar că Rusia își dorește să mențină relațiile prietenoase cu țara noastră și să găsească limbă comună în rezolvarea tuturor chestiunilor de pe agenda moldo-rusă.

"Susținerea oficială a președintelui rus este un semnal foarte clar că Rusia nu este împotriva Maiei Sandu. Acest mesaj înseamnă că există o deschidere din partea Federației Ruse pentru ca noul președinte să aibă o vizită oficială după învestirea în funcție pentru a discuta toate problemele de pe agenda comună", a opinat Roman Mihăeș.

Din punctul de vedere al expertului, Maia Sandu este un politician flexibil și este deschisă spre dialog cu Federația Rusă, iar una dintre principalele vizite oficiale pe care le va întreprinde în calitate de șef al statului ar trebui să fie și la Moscova.

"Chiar dacă este un politician pro-european declarat, mă aștept ca Maia Sandu  să aibă o poziție clară în interesul național al Republicii Moldova și să găsească consens cu Federația Rusă. A fi pro-european nu înseamnă a fi anti-rus și în cazul acesta ea are toate șansele să demonstreze acest lucru", a punctat interlocutorul.

Amintim că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a expediat astăzi o telegramă de felicitare pe numele Maiei Sandu în care o felicită pentru victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Vladimir Putin și-a exprimat speranța că prin activitatea sa Maia Sandu va contribui la dezvoltarea constructivă a relațiilor dintre Chișinău și Moscova și i-a urat succese, sănătate și bunăstare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

590
Tagurile:
președinte, Maia Sandu, Vladimir Putin
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)
Tematic
Iohannis va vizita Republica Moldova
Natalia Toma

Pericol pentru copii: Trucuri psihologice folosite de abuzatori în mediul online

12
Tot mai mulți copii din Republica Moldova sunt abuzați în mediul online, arată datele statistice. Ce trucuri psihologice sunt folosite de abuzatori și cine sunt copiii care cad în plasa răufăcătorilor?
Pericol pentru copii: Trucuri psihologice folosite de abuzatori în mediul online

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", psihologul Natalia Toma a precizat că nu toți copiii cad în plasa abuzatorilor în mediul online. De regulă, adulții caută victimele după anumite criterii, iar atunci când primesc răspuns la mesajele scrise înțeleg dacă pot sau nu manipula minorul.

De regulă, victimele ale abuzului online sunt acei copii care acasă nu primesc suficientă dragoste, atenție și apreciere din partea părinților. În ultima perioadă, au crescut semnificativ cazurile de pornografie infantilă, iar psihologii au o explicație pentru acest fenomen.

"Copiii care merg la acest pas de a trimite poze și videouri personale au necesitatea să fie văzuți, iubiți, apreciați. Este suficient ca cineva să le scrie un mesaj, să se intereseze de ei și aceștia cad în plasă. Toate problemele încep de acasă – dacă nu sunt satisfăcute nevoile esențiale, copilul va căuta cum să le primească din altă parte. Mai mult, în timpul pandemiei copiii au stat mult pe Internet, iar unii părinți nici habar nu aveau cu cine comunică", a explicat psihologul.

Natalia Toma susține că pentru a preveni acest fenomen, părinții trebuie să-și reevalueze metodele de educație și relația pe care o au cu odraslele lor. Relația de prietenie între adult și copil este esențială în combaterea flagelului.

Potrivit statisticilor, în anul 2020 Poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
abuz, victime, online, psiholog
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...
Dumitru Roibu

Cum a afectat pandemia viața tinerilor din Moldova

26
(reînnoit 17:04 05.03.2021)
Care ar fi politicile de stimulare a tinerilor în perioada post-COVID? Este sau nu emigrarea printre prioritățile tinerii generații? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Obiectiv".
Cum a afectat pandemia viața tinerilor din Moldova

Potrivit datelor oficiale, cele mai afectate domenii de activitate au fost anume segmentele unde activează cei mai mulți angajați tineri. În mare parte, tinerii munceau în sectorul HoReCa, iar din cauza restricțiilor și a limitării numărului de angajați, mulți dintre aceștia au rămas fără o sursă de venit. 

Activistul civic Dumitru Roibu este de părere că, în lipsa unor politici de stimulare, fenomenul emigrației ar putea crește în perioada post-COVID. Dacă unii tineri au reușit să se reprofileze, alții aleg calea străinătății.

"Prin intermediul autorităților trebuie să întreprindem toate măsurile necesare pentru a ajuta societatea în aceste momente de criză, inclusive tinerii. Toate restricțiile vin cu anumite consecințe, printre care și creșterea numărului de tineri care împrumută bani de la bănci și tineri care pleacă peste hotare, cu riscul de a ne se mai întoarce. Statul trebuie să intervină cu măsuri, iar noi, societatea, să fim solidari în această perioadă complicată", a remarcat Dumitru Roibu.

Potrivit unor date, peste două mii de tineri din țara noastră și-au pierdut locul de muncă în 2020. La nivel global, s-a constatat că cel mai înalt nivel de anxietate, dar și consecințe negative asupra stării psiho-emoționale, au fost înregistrate în rândul tinerilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
loc de muncă, tineri
Tematic
Șomeri cu diplome: Câți moldoveni cu studii superioare nu-și pot găsi un loc de muncă


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Situația devine tot mai alarmantă: Din nou un număr mare de infectări

0
(reînnoit 18:42 05.03.2021)
După recordul înregistrat joi, vineri Ministerul Sănătății anunță cu 12 cazuri mai puține. Mai exact, în data de 5 martie, 1 788 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Totodată, alți 22 de bolnavi au pierdut lupta cu maladia, dintre care și un medic.

CHIȘINĂU 5 mart - Sputnik. Vineri au fost anunțate alte 1 788 cazuri confirmate de coronavirus. Printre noile cazuri sunt și 11 de import din Ucraina, Germania, Franța, Republica Elenă, România, Spania și Italia. Rezultatele vi după procesarea a 4 859 de teste primare.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985. 

Totodată, 77 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 17 medici, 38 de asistenți medicali și 22 de infirmieri. 

Ministerul Sănătății anunță și decesul a 22 pacienți. Printre pacienții decedați se număr și Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, ce activa medic nefrolog la un spital privat. Anterior, ea a activat la Spitalul Clinic “Sfânta Treime”. Până în prezent, 93 de lucrători medicali au murit din cauza cimplicațiilor date de noul coronavirus. În total, 4 071 de bolnavi au fost răpuși de boală. 

Conform datelor ministerului Sănătății, în prezent 322 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 65 sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Totodată, alte 822 persoane s-au vindecat de noul virus. În total, 169 623  persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
bolnavi, spitale, pandemie, COVID-19


Загрузка...