Victor Juc

De unde vor lua voturi candidați la Președinție în turul doi

162
Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, spune că ambii candidați la alegerile prezidențiale, care s-au calificat în turul doi, vor trebui să-și identifice noi susținători pentru a-și garanta victoria.
De unde vor lua voturi în turul doi cei doi favoriți în cursa prezidențială

Victor Juc consideră că atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon vor trebui să-și consolideze electoratul, pentru a înregistra un scor bun în turul doi.

„Maia Sandu va dispune de aproximativ 100 de mii de voturi de la partidele de dreapta, dar aceasta este insuficient pentru a obține o victorie, iar Igor Dodon ar putea obține un sprijin din partea votanților candidatului Violeta Ivanov ceea ce, de asemenea, este insuficient”, a precizat Juc. 

El a remarcat că cei 227 de mii de oameni care l-au votat pe Renato Usatâi reprezintă un electorat incert. În opinia lui Juc, niciunul dintre cei doi candidați nu ar trebui să mizeze prea mult pe voturile susținătorilor formațiunii Partidul Nostru.

„Cred că nu toți cei care l-au susținut pe Usatîi vor veni în turul doi. Am putea să asistăm și la o formă de protest a acestor alegători, pentru că o bună parte din ei consideră că nici Sandu, nici Dodon nu merită să fie președinte. Prin urmare, ambii candidați care s-au calificat în turul doi nu trebuie să mizeze pe votanții lui Usatîi, dar ar trebui să-i motiveze pe cei care au stat acasă, pentru a-și consolida electoratul care este destul de fragmentat și dezbinat”, a punctat Victor Juc.

La scrutinul din 1 noiembrie, Igor Dodon a acumulat 32,62%, iar Maia Sandu - 36,16%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

162
Tagurile:
turul doi, Alegeri prezidentiale
Tematic
Ciurea: Dodon va trebui să consolideze electoratul
Dodon vrea să se întâlnească cu Sandu: Despre ce vor vorbi
Ion Ștefăniță

Valorificarea patrimoniului: Proiect inedit lansat de AIRM

46
(reînnoit 22:40 25.01.2021)
,,Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul” este un nou proiect lansat de Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor. Detalii am aflat de la directorul instituției, Ion Ștefăniță.
Valorificarea patrimoniului: Proiect inedit lansat de AIRM

Mai multe monumente istorice, parte a patrimoniului cultural și arhitectural al Republicii Moldova, ar putea fi restaurate. Cel puțin, pentru realizarea acestui lucru pledează Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor în cadrul proiectului „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”.

Potrivit directorului AIRM, Ion Ștefăniță, acest proiect este unul de informare și sensibilizare pentru întreaga societate, întrucât pe teritoriul țării noastre sunt o mulțime de obiective turistice aflate în stare de degradare.

"Pentru a sensibiliza opinia publică din start am prezentat într-un filmuleț scurt trei obiective ce au ajuns într-o stare deplorabilă. Este vorba de Conacul Rosetti-Roznovanu de la Lipcani, Conacul din satul Brânzeni, raionul Edineț al marelui filantrop Vasile Stroescu și Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineţ. Acesta este patrimoniul pe care l-am moștenit și prin eforturi comune trebuie conservat și restaurat. Este necesar să avem o atitudine responsabilă față de aceste bijuterii arhitecturale, iar proiectul vine să ajute în acest sens", a remarcat Ion Ștefăniță.

Monument abandonat
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Potrivit lui, țara noastră deține un patrimoniu divers și foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare. Doar în Chișinău se găsesc sute de monumente arhitecturale, adevărate opere de artă cu o valoare istorică deosebită, care sunt incluse în Registrul Monumentelor de Importantă Națională și Municipală.

Ion Ștefăniță a mai adăugat că, în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
proiect, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, monumente istorice
Tematic
Idei de afaceri de milioane, sugerate de Ion Ștefăniță: casele tradiționale țărănești


Загрузка...
Zinaida GRIBINCEA

Cele mai frecvente cauze ale suicidului

50
(reînnoit 19:31 25.01.2021)
De la începutul anului 2021, în Republica Moldova au fost deja înregistrate câteva cazuri de suicid. Ce-i determină pe oameni să-și pună capăt zilelor am aflat de la psihologul Zinaida Gribincea.
Cazuri de suicid în 2021: Motivele moldovenilor

Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei, iar când apare o situație de stres mai complexă, omul decide să recurgă la gestul extrem. 

"Este demonstrat că persoanele comit această faptă din diferite motive: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a. Zilnic ne confruntăm cu diferite probleme, dar anume factorul de sănătate mintală și capacitatea de a răspunde la aceste probleme ne ajută să le soluționăm fără a avea tentații de a ne auto-anula", a explicat pentru Sputnik Zinaida Gribincea.

Îngrijorător este faptul că la acest gest recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză a decesului persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare ș.a.

Zinaida Gribincea susține că, indiferent de vârstă, fiecare om are nevoie de comunicare, afecțiune și dragoste din partea celor apropiați. Indiferența din partea familiei, lipsa de atenție și socializare poate avea un impact negativ asupra stării psiho-emoționale.

"Este important ca cei apropiați să observe schimbările în gândire, comportament. Dacă cel puțin două săptămâni persoana are o atitudine diferită, este stresată, depresivă – deja trebuie să ne punem semne de întrebare și să oferim ajutor", a precizat psihologul.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, în anul 2020 au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 de cazuri mai multe decât au fost în anul 2019. Din numărul total de cazuri de suicid, șapte au fost în rândul minorilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
psiholog, 2021, suicid


Загрузка...
Donald Trump

SUA se fac oficial de rușine în cazul Trump

0
(reînnoit 08:05 26.01.2021)
E oficial, s-a făcut pasul: un președinte ales de peste 70 de milioane de oameni e judecat pentru că și-a spus opinia – asta e adevărata față a democrației americane.

BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Printr-un demers act solemn și formal, congresmenii democraţi, desemnaţi de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, ”procurori” în procedura de Impeachment acuzare/destituire a lui Donald Trump au transmis oficial Senatului actul de acuzare a fostului președinte.

Astfel, începe oficial procesul istoric și în premieră al unui fost președinte pentru ”incitare la insurecţie”.

Nancy Pelosi a postat pe Twitter solemnitatea transmiterii către Senat a actului de acuzare, ”procurorii” parcurgând într-o apăsătoare tăcere coridoarele Capitoliului.

Procesul va începe pe 9 februarie – și este o adevărată rușine pentru SUA, ca un președinte ales de peste 70 de milioane de oameni să fie acuzat și judecat pentru că și-a spus opiniile deschis, în condițiile unei situații mai mult decât controversate a alegerilor și a rezultatului.

Reamintim că aproape 60% din voturile lui Biden au fost prin corespondență, în contextul unui sistem neactualizat și extrem de greu de verificat.

Rușinos este că democrații l-au ales pe Patrick Leahy, cunoscut drept unul dintre cei mai vehemenți și subiectivi politicieni anti-Trump, pentru a prezida procesul de destituire a lui Donald Trump, după ce judecătorul-șef John Roberts a refuzat un rol care nu este solicitat în Constituție.

Leahy l-a atacat de multe ori pe Trump în ultimii patru ani, inclusiv în cazul speculației legate de legăturile cu Rusia.

”Chiar și după ce ancheta Mueller nu a reușit să găsească dovezi că în campanie Trump a colaborat cu Rusia pentru a câștiga alegerile din 2016, Leahy a continuat să acuze legături între președinte și Kremlin, numind achitarea lui Trump în procesul de destituire de anul trecut din Senatul american ”mai mult decât scandaloasă””, transmite Russia Today.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rușine, Donald Trump, SUA
Tematic
Clinton l-a acuzat pe Trump de legături cu Putin. De ce?


Загрузка...